Životna sredina

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Foto: iStock

Objavljeno

13.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima za 42.000 krajnjih korisnika. Mehanizam ovog fonda namenjen tehničkoj pomoći, TAF, sproveo je aktivnosti vredne 19 miliona evra kroz rekordni broj projekata.

Fond za zeleni razvoj – Green for Growth Fund ili GGF – objavio je svoj Impact Report 2021. U godišnjem izveštaju o učinku naglasak je stavio na napredak u ublažavanju klimatskih promena i promociju održivog privrednog razvoja po svim regionima u kojima posluje, naročito kroz svoju udarnu inicijativu za duboko ozelenjavanje, namenjenu finansijskom sektoru.

Uprkos izazovnim uslovima na tržištu i društvenim nemirima u područjima u kojima je aktivan, GGF ukazuje na više postignuća, na primer prvu korporativnu transakciju na novom tržištu, prvu investiciju u vlasničku aktivu i prve sporazume o zelenim pitanjima sa centralnim bankama i finansijskim asocijacijama u Gruziji, Jermeniji i Srbiji.

Neto rast portfelja je dostigao rekordan nivo. GGF je omogućio zelene pozajmice vredne ukupno 1,3 milijarde evra za 42.000 krajnjih korisnika. Mehanizam za tehničku pomoć (TAF) u okviru fonda je sproveo rekordan broj projekata, vrednih rekordnih 19 miliona evra, dopunjavajući kreditne aktivnosti.

Saradnja s partnerima koji slično razmišljaju

Fond za zeleni razvoj je privukao 40 miliona evra privatnog kapitala, čime je udeo privatnih investitora porastao na 26 odsto aktive. Inicijativa za duboko ozelenjavanje ima za cilj da stvori norme i standarde za održivo finansiranje na polju finansijskih usluga i da poveća snagu i otpornost tog sektora u svetlu promene ekonomskog pejzaža.

Inicijativa za duboko ozelenjavanje ima za cilj da stvori norme i standarde za održivo finansiranje

„GGF nastavlja da razvija i koristi svoje inovativne proizvode i pristupe u saradnji s partnerima koji slično razmišljaju. Ponosni smo na uspehe iz prošle godine, a sa isprobanim okvirom usmerenim na jasne ciljeve učinka nastavljamo da pokrećemo zelenu transformaciju širom finansijskog sektora“, izjavio je predsednik fonda Christopher Knowles.

GGF je na jesen otpočeo svoje Zeleno putovanje – Green Journey. Ta digitalna platforma služi za prikazivanje jedinstvenih priča partnera i njihovih iskustava sa zelenim finansiranjem, da bi pokazala kako profit i svrha mogu da idu ruku pod ruku. Fond tako demonstrira kako su njegove partnerske finansijske institucije diverzifikovale svoje portfelje, kreirale nove proizvode i povećale bazu klijenata time što su održivost smestile u srž svojih strategija.

Organsko vino se slaže sa zelenom energijom

U izveštaju su navedene uspešne priče poput GGF-ove prve investicije u vlasničke hartije, a reč je o projektu vetroparka Bogoslovec u Severnoj Makedoniji. U još jednom poduhvatu sa snažnim učinkom, gruzijski proizvođač organskog vina Kartuli Marani učinio je procese koje primenjuje i postrojenja održivijim uz pomoć fondovog programa Zelenog savetovališta (Green Advisory).

Fond za zeleni razvoj ulaže u mere namenjene smanjenju korišćenja energenata i emisija ugljen-dioksida i unapređenju uštede resursa na 19 tržišta u Jugoistočnoj Evropi, na Kavkazu, u Ukrajini i Moldaviji, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi. GGF omogućava tu vrstu finansiranja direktno – projektima za energiju iz obnovljivih izvora, poslovnom sektoru i opštinama, i indirektno, preko odabranih finansijskih institucija.

GGF-ov mehanizam za tehničku pomoć TAF uvećava uticaj njegovih investicija putem podrške lokalnim finansijskim institucijama i partnerima u izgradnji kapaciteta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

13. jul 2022. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

13. jul 2022. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

13. jul 2022. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

13. jul 2022. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.