Energetska efikasnost

GGF odobrio 10 miliona evra za BKT Kosovo za zeleno finansiranje

GGF odobrio 10 miliona evra za BKT Kosovo za zeleno finansiranje

Foto: Clairewych, Pixabay

Objavljeno

14.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Klijenti dobijaju pristup pozajmicama za renoviranje doma, a firme će moći da unaprede proizvodne procese i sisteme snabdevanja energentima i u uslugama. GGF lokalnim partnerima obezbeđuje pakete za zeleno finansiranje.

Upravo se otvara još mogućnosti za efikasnost u energetici i korišćenju sirovina na Kosovu*, saopštio je Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund – GGF). Naveo je da je obezbedio kreditni paket od deset miliona evra za BKT Kosovo, registrovanog imena Banka Kombëtare Tregtare Kosovë ShA. To su prva specijalizovana sredstva za ovu instituciju za zeleno finansiranje, dodato je u obaveštenju.

Klijenti dobijaju pristup pozajmicama za renoviranje doma, a firme će moći da unaprede proizvodne procese i sisteme snabdevanja energentima i u uslugama, kažu u GGF-u.

Generalni direktor ispostave banke BKT Albanija koja skoro dve godine na lokalu radi u ravnopravnom svojstvu s ostalim igračima na tržištu kazao je da ona nije mogla da zanemari klimatske promene i zabrinutost za životnu sredinu. “Što se toga tiče, BKT namerava da doprinese koliko može boljoj budućnosti zemlje i planete. Verujemo da će ova pozajmica pomoći u podizanju svesti u javnosti i dovesti do energetske efikasnosti i, konačno, zelenijeg Kosova”, citiran je Suat Bakal.

Podružnica banke BKT Albanija naglašava da nije mogla da ignoriše klimatske promene i zabrinutost za okolinu

Ovaj zajmodavac drži 11,8 odsto tržišta i peto mesto, po podacima iz decembra, u poređenju sa 6,9 procenata iz 2013, kada je još poslovao kao ogranak. Banka je od juna 2018. podigla veličinu aktive 55 odsto.

GGF podseća da je upravo uspostavio svoje peto partnerstvo u zemlji ovim prioritetnim kreditom i dodaje da su u BKT-u “istomišljenici” i da su posvećeni promenama koje mogu da postignu energetskom efikasnošću i štednjom resursa. Predsednik Olaf Zymelka napisao je: “Optimistični smo da ćemo videti kako se plodovi ove investicije pretvaraju u ozelenjavanje novih preduzeća i kuća na Kosovu, čime će se životna sredina zaštititi za budućnost.”

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Konkursi za gradjane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i pocetkom septembra

Konkursi za građane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i početkom septembra

19 July 2021 - Javni pozivi za firme nisu isti u svim lokalnim samoupravama, i sadrže dosta detalja koji se odnose i na konkurse za građane.

Kosovo* dobilo pet miliona evra za kreditiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima

16 July 2021 - EBRD je odobrio kreditnu liniju od pet miliona evra za Raiffeisen Bank Kosovo u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).

EPBiH zatvarati ugljenokope solarne elektrane

EPBiH će zatvarati ugljenokope, na njima graditi solarne elektrane

09 July 2021 - EPBiH namerava da postepeno gasi pogone koji koriste ugalj i da na lokacijama ugljenokopa i deponija pepela i šljake instalira solarne elektrane