x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

GGF odobrio 10 miliona evra za BKT Kosovo za zeleno finansiranje

14.02.2020. | Komentari: 0Autor:

Foto: Clairewych, Pixabay
GGF odobrio 10 miliona evra za BKT Kosovo za zeleno finansiranje

Klijenti dobijaju pristup pozajmicama za renoviranje doma, a firme će moći da unaprede proizvodne procese i sisteme snabdevanja energentima i u uslugama. GGF lokalnim partnerima obezbeđuje pakete za zeleno finansiranje.

Upravo se otvara još mogućnosti za efikasnost u energetici i korišćenju sirovina na Kosovu*, saopštio je Fond za zeleni razvoj – GGF. Naveo je da je obezbedio kreditni paket od deset miliona evra za BKT Kosovo, registrovanog imena Banka Kombëtare Tregtare Kosovë ShA. To su prva specijalizovana sredstva za ovu instituciju za zeleno finansiranje, dodato je u obaveštenju.

Klijenti dobijaju pristup pozajmicama za renoviranje doma, a firme će moći da unaprede proizvodne procese i sisteme snabdevanja energentima i u uslugama, kažu u GGF-u.

Generalni direktor ispostave banke BKT Albanija koja skoro dve godine na lokalu radi u ravnopravnom svojstvu s ostalim igračima na tržištu kazao je da ona nije mogla da zanemari klimatske promene i zabrinutost za životnu sredinu. “Što se toga tiče, BKT namerava da doprinese koliko može boljoj budućnosti zemlje i planete. Verujemo da će ova pozajmica pomoći u podizanju svesti u javnosti i dovesti do energetske efikasnosti i, konačno, zelenijeg Kosova”, citiran je Suat Bakal.

Podružnica banke BKT Albanija naglašava da nije mogla da ignoriše klimatske promene i zabrinutost za okolinu

Ovaj zajmodavac drži 11,8 odsto tržišta i peto mesto, po podacima iz decembra, u poređenju sa 6,9 procenata iz 2013, kada je još poslovao kao ogranak. Banka je od juna 2018. podigla veličinu aktive 55 odsto.

GGF podseća da je upravo uspostavio svoje peto partnerstvo u zemlji ovim prioritetnim kreditom i dodaje da su u BKT-u “istomišljenici” i da su posvećeni promenama koje mogu da postignu energetskom efikasnošću i štednjom resursa. Predsednik Olaf Zymelka napisao je: “Optimistični smo da ćemo videti kako se plodovi ove investicije pretvaraju u ozelenjavanje novih preduzeća i kuća na Kosovu, čime će se životna sredina zaštititi za budućnost.”

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.