Energetska efikasnost

GGF odobrio 10 miliona evra za BKT Kosovo* za zeleno finansiranje

GGF odobrio 10 miliona evra za BKT Kosovo za zeleno finansiranje

Foto: Clairewych, Pixabay

Objavljeno

14.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Klijenti dobijaju pristup pozajmicama za renoviranje doma, a firme će moći da unaprede proizvodne procese i sisteme snabdevanja energentima i u uslugama. GGF lokalnim partnerima obezbeđuje pakete za zeleno finansiranje.

Upravo se otvara još mogućnosti za efikasnost u energetici i korišćenju sirovina na Kosovu*, saopštio je Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund – GGF). Naveo je da je obezbedio kreditni paket od deset miliona evra za BKT Kosovo*, registrovanog imena Banka Kombëtare Tregtare Kosovë ShA. To su prva specijalizovana sredstva za ovu instituciju za zeleno finansiranje, dodato je u obaveštenju.

Klijenti dobijaju pristup pozajmicama za renoviranje doma, a firme će moći da unaprede proizvodne procese i sisteme snabdevanja energentima i u uslugama, kažu u GGF-u.

Generalni direktor ispostave banke BKT Albanija koja skoro dve godine na lokalu radi u ravnopravnom svojstvu s ostalim igračima na tržištu kazao je da ona nije mogla da zanemari klimatske promene i zabrinutost za životnu sredinu. „Što se toga tiče, BKT namerava da doprinese koliko može boljoj budućnosti zemlje i planete. Verujemo da će ova pozajmica pomoći u podizanju svesti u javnosti i dovesti do energetske efikasnosti i, konačno, zelenijeg Kosova*“, citiran je Suat Bakal.

Podružnica banke BKT Albanija naglašava da nije mogla da ignoriše klimatske promene i zabrinutost za okolinu

Ovaj zajmodavac drži 11,8 odsto tržišta i peto mesto, po podacima iz decembra, u poređenju sa 6,9 procenata iz 2013, kada je još poslovao kao ogranak. Banka je od juna 2018. podigla veličinu aktive 55 odsto.

GGF podseća da je upravo uspostavio svoje peto partnerstvo u zemlji ovim prioritetnim kreditom i dodaje da su u BKT-u „istomišljenici“ i da su posvećeni promenama koje mogu da postignu energetskom efikasnošću i štednjom resursa. Predsednik Olaf Zymelka napisao je: „Optimistični smo da ćemo videti kako se plodovi ove investicije pretvaraju u ozelenjavanje novih preduzeća i kuća na Kosovu*, čime će se životna sredina zaštititi za budućnost.“

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

14. februar 2020. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

14. februar 2020. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

14. februar 2020. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

14. februar 2020. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.