Energetska efikasnost

GGF odobrio 10 miliona evra za BKT Kosovo za zeleno finansiranje

GGF odobrio 10 miliona evra za BKT Kosovo za zeleno finansiranje

Foto: Clairewych, Pixabay

Objavljeno

14.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Klijenti dobijaju pristup pozajmicama za renoviranje doma, a firme će moći da unaprede proizvodne procese i sisteme snabdevanja energentima i u uslugama. GGF lokalnim partnerima obezbeđuje pakete za zeleno finansiranje.

Upravo se otvara još mogućnosti za efikasnost u energetici i korišćenju sirovina na Kosovu*, saopštio je Fond za zeleni razvoj – GGF. Naveo je da je obezbedio kreditni paket od deset miliona evra za BKT Kosovo, registrovanog imena Banka Kombëtare Tregtare Kosovë ShA. To su prva specijalizovana sredstva za ovu instituciju za zeleno finansiranje, dodato je u obaveštenju.

Klijenti dobijaju pristup pozajmicama za renoviranje doma, a firme će moći da unaprede proizvodne procese i sisteme snabdevanja energentima i u uslugama, kažu u GGF-u.

Generalni direktor ispostave banke BKT Albanija koja skoro dve godine na lokalu radi u ravnopravnom svojstvu s ostalim igračima na tržištu kazao je da ona nije mogla da zanemari klimatske promene i zabrinutost za životnu sredinu. “Što se toga tiče, BKT namerava da doprinese koliko može boljoj budućnosti zemlje i planete. Verujemo da će ova pozajmica pomoći u podizanju svesti u javnosti i dovesti do energetske efikasnosti i, konačno, zelenijeg Kosova”, citiran je Suat Bakal.

Podružnica banke BKT Albanija naglašava da nije mogla da ignoriše klimatske promene i zabrinutost za okolinu

Ovaj zajmodavac drži 11,8 odsto tržišta i peto mesto, po podacima iz decembra, u poređenju sa 6,9 procenata iz 2013, kada je još poslovao kao ogranak. Banka je od juna 2018. podigla veličinu aktive 55 odsto.

GGF podseća da je upravo uspostavio svoje peto partnerstvo u zemlji ovim prioritetnim kreditom i dodaje da su u BKT-u “istomišljenici” i da su posvećeni promenama koje mogu da postignu energetskom efikasnošću i štednjom resursa. Predsednik Olaf Zymelka napisao je: “Optimistični smo da ćemo videti kako se plodovi ove investicije pretvaraju u ozelenjavanje novih preduzeća i kuća na Kosovu, čime će se životna sredina zaštititi za budućnost.”

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni-paneli-prozjumeri-Severna Makedonija

Severna Makedonija spremila za 2021. milion evra za građane da unaprede energetsku efikasnost

22 January 2021 - Vlada Severne Makedonije izdvojila je oko 130.000 evra za subvencije prozjumerima za 2021. godinu.

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

08 January 2021 - U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila

Energetska tranzicija ubrzati univerzitetski profesori

Profesori iz regiona: Ugalj ni sada nije konkurentan, potrebno ubrzati energetsku tranziciju

21 December 2020 - Prelazak na obnovljive izvore je nužan i isplativiji čak i od održavanja kapaciteta za proizvodnju struje iz uglja, poručuje akademska zajednica

Srbija 2021 1 5 milijardu evra energetsku efikasnost smanjenje zagadenja

Srbija će 2021. potrošiti 1,5 milijardu evra na energetsku efikasnost, smanjenje zagađenja

16 December 2020 - Srbija će potpuno promeniti planove investiranja i dati prioritet energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja, kaže vicepremijerka Zorana Mihajlović