Energetska efikasnost

GGF i Mikrofin postali partneri u cilju povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima i malim preduzećima

GGF-mikrofin

Slika: GGF

Objavljeno

15.03.2019.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.03.2019.

Komentari

1

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) i Mikrofin postali su partneri u cilju podsticanja mera energetske efikasnosti u domaćinstvima i malim agro-biznisima u Bosni i Hercegovini (BiH), saopštio je GGF. Efekti zajma od 2 miliona evra biće pojačani merama za razvoj kapaciteta, što će omogućiti Mikrofinu da pripremi i plasira kredite namenjene povećanju energetske efikasnosti.

Mikrofin je vodeća mikrofinansijska institucija u BiH koja u široko rasprostranjenoj mreži poslovnica nudi kredite domaćinstvima, malim poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima.

Kao partner, Mikrofin se dobro uklapa u misiju GGF-a, jer njegov portfolio stambenih i kredita za renoviranje ima značajan potencijal za promociju mera energetske efikasnosti, kao što su izolacija zidova i krovova, zamena prozora i rasvete, kao i nadogradnja kućnih aparata, naveo je GGF u saopštenju.

Klijenti Mikrofina u sektoru agro-biznisa nude dodatne mogućnosti za promovisanje unapređenja sitne poljoprivredne mehanizacije, što je, takođe, efikasna mera energetske efikasnosti.

“Drago nam je što smo ovu vodeću mikrofinansijsku instituciju uvrstili u mrežu naših partnera u BiH. S obzirom na njen rad, ovo partnerstvo neće pomoći samo malim agro-biznisima da poboljšaju svoju energetsku efikasnost, već i razvoju svesti o ovoj temi u lokalnim sredinama, čime će se povećati tražnja za energetski efikasnijom opremom”, izjavio je predsednik GGF Olaf Zymelka.

Lloyd Stevens, direktor u Finance in Motion, koji savetuje GGF, dodao je da je ohrabrujuće videti da Mikrofin prepoznaje potencijal zelenog pozajmljivanja u svom portfelju i pokazuje nameru da ga iskoristi.

“Budući da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije u BiH, uvereni smo da će partnerstvo sa institucijama kao što je Mikrofin, koja ima značajan kreditni portfolio za unapređenje stanova i domaćinstava, omogućiti GGF-u da ostvari željeni uticaj na energetsku efikasnost domova u urbanim i u ruralnim područjima“, naveo je Stevens.

“Verujemo u otvoren i inovativan pristup poslovanju, i saradnju sa GGF-om smatramo jakom platformom za poboljšanje standarda energetske efikasnosti u domovima u BiH, što bi pomoglo da se smanje računi za energiju i omogući udobnije življenje. Zahvalni smo i na pomoći GGF da povećamo svest o pitanjima koja se više ne mogu odbaciti ili ignorisati, kao što su posledice klimatskih promena“, istakao je Mladen Bosnić, izvršni direktor i direktor Mikrofina.

Komentara: (1)

Slavko vincic / 17.03.2019.

Ja sam zainteresovan za energetski kredit kakvi su uslovi i gdje se mogu obratiti…..?
Ovo je veoma dobra stvar jer kuce su gradene prije mnogo godina i one su veoma veliki potrosaci energije i ujedno zagadivaci okoline…..
Unaprijed hvala

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana