OIE

GGF slavi desetogodišnjicu i prvu milijardu evra u klimatskom finansiranju

GGF turns ten

Foto: GGF

Objavljeno

06.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj, GGF, saopštio je da je u Frankfurtu obeležio deset godina od osnivanja. Ceremonija je priređena kod kompanije Finance in Motion, koja ga savetuje. Institucija je takođe istakla da je njen portfelj u zelenom finansiranju stigao do jedne milijarde evra.

Broj klijenata u Jugoistočnoj Evropi, na Kavkazu i Bliskom istoku i u Severnoj Africi premašio je 35.000, stoji u izveštaju. Klimatsko finansiranje je fokusirano na energiju iz obnovljivih izvora, energetsku i efikasnost u korišćenju resursa. GGF, jedan od prvih nosilaca specijalizovanih za ovu vrstu ulaganja, otkrio je da su njegove aktivnosti zaslužne za uštedu preko tri teravat-sata energije godišnje.

Navedene investicije sprečavaju ispuštanje preko 850 hiljada tona ugljen-dioksida godišnje dok se u istom intervalu održivo upravlja nad 450 hiljada tona vode, otpada i resursa, podsetio je u saopštenju. Stavio je naglasak na slojevitu strukturu fonda uz napomenu da ona omogućava najefikasnije korišćenje sredstava iz javnih priloga u pravcu mobilizacije privatnog kapitala. Fond uglavnom radi preko lokalnih posrednika koji distribuiraju kredite pojedincima i kompanijama.

Navedene investicije sprečavaju ispuštanje preko 850 hiljada tona ugljen-dioksida godišnje dok se u istom intervalu održivo upravlja nad 450 hiljada tona vode, otpada i resursa

GGF takođe ulaže direktno. Primeri su najveći vetroparkovi u Ukrajini i Srbiji, prva vetrocentrala u Gruziji i najveća solarna elektrana u Egiptu. GGF Technical Assistance Facility ga nadopunjuje tako što, na primer, priprema lokalne finansijske institucije za obezbeđivanje i promociju zelenog finansiranja ili širi svest u zajednici o koristima uvođenja mera energetske efikasnosti u stambene objekte.

Slojevita struktura fonda omogućava najefikasnije korišćenje sredstava iz javnih priloga u pravcu mobilizacije privatnog kapitala

Predsednik Olaf Zymelka istakao je potrebu za klimatskom akcijom. „To zahteva angažovanje resursa, posebno kapitala, za trajna rešenja sa stvarnim uticajem. Fond za zeleni razvoj je poslednjih deset godina radio tačno to: otvarao konkretne prilike za investiranje koje povećavaju korišćenje obnovljivih izvora i omogućavaju pristup ciljanom finansiranju za mere protiv klimatskih promena. Tako bih voleo da našim partnerima zahvalim na njihovoj neprocenjivoj podršci. Radujemo se i što ćemo ubuduće s njima utabavati nove staze“, rekao je.

Stevens: GGF Technical Assistance Facility oprema pojedince i institucije alatkama za ostvarivanje pravih promena

Lloyd Stevens, direktor u Finance in Motionu, dodao je da je GGF posvećen dugoročnoj transformaciji i da GGF Technical Assistance Facility oprema pojedince i institucije alatkama za ostvarivanje pravih promena. „Istovremeno, mi temeljito merimo i pratimo uticaj da bismo osigurali da GGF-ove aktivnosti vode ka ispunjavanju ciljeva zbog kojih su pokrenute. Ovaj sveobuhvatni pristup je bio presudan za dubinu fondovog uticaja tokom ovih deset godina“, izjavio je.

GGF je javno-privatno partnerstvo koje su u decembru 2009. pokrenule nemačka razvojna banka KfW i Evropska investiciona banka, uz finansijsku podršku Evropske komisije, nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ), Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke (OeEB). Kasnije su se priključili donatori, druge međunarodne finansijske institucije i institucionalni privatni investitori, uključujući Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), holandsku razvojnu banku FMO i nemačku etičku banku GLS.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

6. januar 2020. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

6. januar 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. januar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. januar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.