OIE

Belgijska kompanija Elicio otvorila vetropark Alibunar snage 42 MW

Foto: Pixabay

Objavljeno

11.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Belgijska kompanija Elicio je završila izgradnju vetroparka Alibunar snage 42 MW, sa 21 turbinom, koji će električnom energijom snabdevati 38.000 domaćinstava. Održana je svečanost otvaranja kojoj je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

U izgradnju vetroparka Alibunar uloženo je 80 miliona evra, a njegovo korišćenje će smanjiti emisiju CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Antić je na otvaranju najavio da će u Srbiji do kraja godine na mrežu biti priključeno još 200 MW iz energije vetra a do kraja 2019. godine i dodatnih 200 MW, čime će biti zaokružen cilj od 500 MW iz energije vetra, kao i da je vetropark Alibunar pojedinačno najveći energetski objekat u Srbiji koji se pušta na mrežu od 1991. godine i završetka hidroelektrane Pirot.

Proizvođač turbina vetroparka Alibunar, od kojih svaka ima snagu 2 MW, je nemački Senvion.

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, odobrila je kredit u iznosu od 19,1 miliona evra kompaniji Elicio za izgradnju vetroparka Alibunar, dok su Unicredit, Holandska razvojna banka (FMO) i Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund, GGF) obezbedili dodatnih 40 miliona evra kedita.

Prethodnica Alibunaru vetropark Malibunar snage 8 MW

Kompanija Elicio je prethodno 2017. godine završila izgradnju vetroparka Malibunar, ukupne snage 8 MW. Ukupna investicija u projekat vetroparka Malibunar sa četiri turbine je iznosila 8 miliona evra. Predviđena proizvodnja je 25 GWh električne energije na godišnjem nivou.

I Malibunar i Alibunar su u režimu fid-in tarife, koju finansiraju potrošači preko računa za struju.

Srbija je postavila cilj da 27% ukupne potrošnje električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije, kao što je energija vetra, do 2020. godine.

Početak rada najvećeg vetroparka u Srbiji se očekuje početkom 2019.

U međuvremenu, Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji, je dostigao ključnu tačku razvoja i njegovo puštanje u rad se očekuje početkom 2019. godine, navodi se u nedavnom saopštenju kompanije Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), većinskog deoničara Tesla Wind, firme koja je vlasnik projektne kompanije Vetroelektrane Balkana.

GE Renewable Energy, kompanija koja je isporučila 57 vetroturbina za Čibuk 1, je na Tviteru napisala da se očekuje da ovaj vetropark snage 158 MW bude pušten u rad „ranije nego što je prvobitno bilo planirano“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.