OIE

Belgijska kompanija Elicio otvorila vetropark Alibunar snage 42 MW

Foto: Pixabay

Objavljeno

11.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Belgijska kompanija Elicio je završila izgradnju vetroparka Alibunar snage 42 MW, sa 21 turbinom, koji će električnom energijom snabdevati 38.000 domaćinstava. Održana je svečanost otvaranja kojoj je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

U izgradnju vetroparka Alibunar uloženo je 80 miliona evra, a njegovo korišćenje će smanjiti emisiju CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Antić je na otvaranju najavio da će u Srbiji do kraja godine na mrežu biti priključeno još 200 MW iz energije vetra a do kraja 2019. godine i dodatnih 200 MW, čime će biti zaokružen cilj od 500 MW iz energije vetra, kao i da je vetropark Alibunar pojedinačno najveći energetski objekat u Srbiji koji se pušta na mrežu od 1991. godine i završetka hidroelektrane Pirot.

Proizvođač turbina vetroparka Alibunar, od kojih svaka ima snagu 2 MW, je nemački Senvion.

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, odobrila je kredit u iznosu od 19,1 miliona evra kompaniji Elicio za izgradnju vetroparka Alibunar, dok su Unicredit, Holandska razvojna banka (FMO) i Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund, GGF) obezbedili dodatnih 40 miliona evra kedita.

Prethodnica Alibunaru vetropark Malibunar snage 8 MW

Kompanija Elicio je prethodno 2017. godine završila izgradnju vetroparka Malibunar, ukupne snage 8 MW. Ukupna investicija u projekat vetroparka Malibunar sa četiri turbine je iznosila 8 miliona evra. Predviđena proizvodnja je 25 GWh električne energije na godišnjem nivou.

I Malibunar i Alibunar su u režimu fid-in tarife, koju finansiraju potrošači preko računa za struju.

Srbija je postavila cilj da 27% ukupne potrošnje električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije, kao što je energija vetra, do 2020. godine.

Početak rada najvećeg vetroparka u Srbiji se očekuje početkom 2019.

U međuvremenu, Čibuk 1, najveći vetropark u Srbiji, je dostigao ključnu tačku razvoja i njegovo puštanje u rad se očekuje početkom 2019. godine, navodi se u nedavnom saopštenju kompanije Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), većinskog deoničara Tesla Wind, firme koja je vlasnik projektne kompanije Vetroelektrane Balkana.

GE Renewable Energy, kompanija koja je isporučila 57 vetroturbina za Čibuk 1, je na Tviteru napisala da se očekuje da ovaj vetropark snage 158 MW bude pušten u rad „ranije nego što je prvobitno bilo planirano“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. septembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. septembar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

11. septembar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. septembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji