OIE

Belgijska kompanija Elisio završila vetropark Malibunar

Slika: Elicio Twitter

Objavljeno

18.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat belgijske energetske kompanije je uvertira za postrojenje za proizvodnju struje iz 21 Senvionove jedinice.

Vetroturbine s osam megavata ukupnog kapaciteta, ili dva megavata po stubu, predstavljene su na teritoriji Alibunara, 60 kilometara severoistočno od Beograda. Elisiov (Elicio NV) projekat Malibunar nalazi se blizu lokacije gde ta belgijska kompanija planira da podigne još 21 jedinica istog proizvođača, a današnji događaj je označio početak radova. Turbine vetrofarme Alibunar takođe proizvodi Senvion SA iz Nemačke.

Izgradnja treće po redu elektrane na eolsku energiju u zemlji počela je prošlog novembra. Ukupna investicija u proizvodnju struje u Malibunaru, u južnom Banatu, iznosi 14 miliona evra. Probni rad bi trebalo da počne sledećeg meseca, a zvanično pokretanje je zakazano za početak godine.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić rekao je novinarima da sada ima preko stotinu megavata struje iz obnovljivih izvora. Većina kvote od petsto megavata planirana je da se pokrije turbinama na vetar, podsetio je i dodao da bi pola kapaciteta trebalo da počne s radom pre kraja 2018. godine.

Ministar tvrdi da investicije u čistu energiju nisu profitabilne bez fidin tarifa koje obezbeđuje vlada. Pritom, on je obećao da će se podrška nastaviti. Ima i novih modela stimulansa u Nemačkoj i Danskoj, a Srbija će ih postepeno usvojiti, rekao je Antić.

Ukupna investicija u proizvodnju struje novom postrojenju u južnom Banatu iznosi 14 miliona evra.

Investitori kažu da će Malibunar pokriti potražnju ekvivalentnu 7.200 domaćinstava, ali uz 16.000 tona manju emisiju ugljen-dioksida nego iz konvencionalnih izvora. Emil Dimon, Elisiov šef u Srbiji, složio se da dva njegova podviga ne bi bila moguća bez vladine i, posebno, podrške nadležnog ministarstva.

Predviđena proizvodnja je 25 gigavat-sati na godišnjem nivou. Ćerka belgijske kompanije Nethys SA, inače aktivne i u telekomunikacijama, nedavno je obezbedila zajam od 9,8 miliona evra od Unikredit banke (UniCredit Bank Srbija ad), koju kontroliše UniCredit SpA. Ona je pak ugovorila finansiranje sa Fondom za zeleni razvoj (GGF). Investicija u vetroelektranu u Alibunaru iznosi 80 miliona evra, koje je delom pokrila Međunarodna finansijska korporacija (IFC).

Elisio, registrovan u Ostendu, preuzeo je 2014. na sebe razvoj dva postrojenja preko lokalnih firmi Electrawinds Mali WF doo i Electrawinds-s doo. Sedište energetske kompanije je u Liježu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

18. oktobar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

18. oktobar 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

18. oktobar 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

18. oktobar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji