OIE

Više od 9 miliona evra za izgradnju vetroparka Malibunar

Slika: Elicio

Objavljeno

07.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

UniCredit Banka Srbija i Electrawinds Mali WF, srpska kompanija u stopostotnom vlasništvu belgijske kompanije Elicio NV, potpisali su ugovor o dugoročnom finansiranju u ukupnom iznosu od 9,8 miliona evra za razvoj, izgradnju i poslovanje vetroparka Malibunar.

Prva tranša kredita u iznosu od 3,2 miliona evra puštena je 31. avgusta, saopštila je Unicredit Banka Srbija.

UniCredit Banka Srbija je jedini kreditor na Projektu, a sredstva su obezbeđena iz kreditne linije Fonda Green for Growth (GGF), prvog specijalizovanog fonda za unapređenje energetske efikasnosti (EE) i obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi. Finansiranje je dopunjeno kratkoročnim finansiranjem PDV-a i Hedžing Sporazumom o zaštiti od drugih rizika.

Izgradnja vetroparka je početala u novembru 2016. godine. Ukupna vrednost investicije u vetroelektranu Malibunar, u Južnom Banatu, iznosi oko 14 miliona evra.

Vetropark će se sastojati od 4 vetroturbine Senvion MM 100 ukupnog instaliranog kapaciteta od 8 megavata.

Procenjuje se da će, nakon završetka izgradnje, Malibunar proizvoditi električnu energiju od 25 gigavat sati na godišnjem nivou i snabdevati oko 7.200 domaćinstava električnom energijom. Istovremeno, ovaj projekat će doprineti smanjenju emisije ugljen-dioksida od 15.800 tona godišnje.

„Veoma smo ponosni što je bogato iskustvo UniCredit Banke u oblasti finansiranja obnovljivih izvora energije prepoznato i što nam je poverena uloga jedinog kreditora vetroparka Malibunar. Činjenica da još jednom učestvujemo u projektu od velikog značaja za zemlju je još jedan dokaz da nastavljamo da pratimo i podržavamo razvoj ovog sektora. To pokazuje i naš portfolio koji danas uključuje i mini hidroelektrane i solarne parkove. Kao pionir na lokalnom tržištu, naše ambicije su velike i nastavićemo da idemo u ovom smeru“, rekla je Čila Ihas, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija.

„Kompanija Elicio je ponosna što je ovo prvi projekat za koji je omogućeno finansiranje nakon novih uredbi koje je Vlada Srbije usvojila u junu 2016. godine. Istovremeno, to dokazuje kvalitet našeg projekta Malibunar i poverenje koje i Elicio, kao investitor, i UniCredit, kao kreditor imaju u državu Srbiju. UniCredit ima solidno iskustvo u finansiranju obnovljivih izvora energije u Centralnoj i istočnoj Evropi i snažno prisustvo u Srbiji, što ga čini pouzdanim finansijskim partnerom sa kojim smo uspostavili dugoročni odnos“, dodao je Ludo Vandervelden, generalni menadžer kompanije Elicio NV.

Na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, u junu 2017. godine unapređene su uredbe o obnovljivim izvorima energije, čime su stvoreni uslovi za početak izgradnje drugog vetroparka kompanije Elicio NV, koji se nalazi u blizini vetroparka Malibunar. U vetroelektranu Alibunar (42 MW), koja će se sastojati od 21 turbine, biće uloženo oko 80 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

7. septembar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

7. septembar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. septembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

7. septembar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.