OIE

Elicio predstavio dva projekta: vetropark Alibunar i vetropark Malibunar

Photo: Vetroparkalibunar.rs

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici kompanije Elicio održali su javnu prezentaciju vetroparkova Alibunar i Malibunar i tom prilikom predstavili plan i dinamiku izgradnje prisutnim građanima i vlasnicima parcela u selu Vladimirovac.

Rukovodilac projekata Marijan Rančić predstavio je plan izgradnje i rekonstrukcije puteva, kao i proces dopremanja i postavljanja turbina, saopštila je kompanija Elicio.

“Veoma nam je važno da imamo podršku građana, da sve protekne bez ikakvih neprijatnosti. Članovi našeg tima će biti na raspolaganju za svakodnevni kontakt, a takođe biće dostupan i žalbeni mehanizam”, rekao je Rančić.

Projekat Alibunar je kapaciteta 42 MW, sa 21 turbinom nemačkog proizvođača Senvion. Za vetropark su pribavljene sve neophodne dozvole, kao i privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije, dok se u saradnji sa Elektromrežama Srbije radi na ishodovanju dozvola za priključni dalekovod.

Početak izgradnje očekuje se u drugoj polovini ove godine. Očekivana godišnja proizvodnja je 113.109 MWh, a vrednost investicije 72,64 miliona evra.

Projekat Malibunar je kapaciteta 8 MW i sastoji se od četiri turbine tipa Senvion M-100. Za projekat su pribavljene sve neophodne dozvole, privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije, potpisan je ugovor o otkupu električne energije sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i obezbeđeno finansiranje.

Izgradnja će početi u narednim nedeljama, čim vremenske prilike dozvole. Očekivana godišnja proizvodnja je 23.8476 MWh, a vrednost investicije oko 13,8 miliona evra.

“Plan je da do kraja ove godine završimo izgradnju vetroparka Malibunar i priključimo ga na mrežu, dok je za Alibunar plan kraj sledeće godine. Malo je teže dati tačnu procenu jer su nam vremenski uslovi pomerili dosta toga”, rekla je za Balkan Green Energy News Danijela Isailović, zadužena za korporativne komunikacije u kompaniji Elicio.

Elicio je belgijska firma koja je 2014. godine preuzela vlasništvo nad projektima kompanije Electrawinds, medju kojima su i projekti Malibunar i Alibunar u Srbiji. Elicio je deo grupacije Nethys, koja se bavi energetikom i telekomunikacijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. februar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. februar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. februar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

10. februar 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije