OIE

Elisio za Alibunar naručio turbine od 42 MW od Senviona

Slika: Senvion

Objavljeno

29.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Na sajmu WindEnergy Hamburg potpisan je uslovni ugovor nemačke kompanije Senvion SE i kompanije Elicio (Elicio NV) o isporuci, instalaciji i puštanje u rad turbina MM100 od po 2 MW za vetropark Alibunar u Srbiji, ukupnog kapaciteta 42 MW. Radovi treba da budu završeni za dve godine, saopštio je proizvođač.

Belgijski Elicio, vlasnik domaćih privrednih društava Electrawinds S d.o.o. i Electrawinds Mali WF d.o.o, već je s istim partnerom ugovorio isporuku četiri jedinice MM100 za obližnju vetroelektranu Malibunar. Senvion je u izjavi naveo da će 15 godina biti odgovoran za servisiranje.

“Posebno nam je drago što ponovo radimo sa kompanijom Elicio, nakon što smo sarađivali na dva projekta u Belgiji i Francuskoj,“ izjavio je Johen Magerflajš, izvršni potpredsednik Senviona, i dodao da novi poduhvat znači ulazak kompanije na tržište Srbije i Istočne Evrope, nakon što je proširila poslovanje u Južnoj Americi, Aziji i u Severnoj Evropi. Alibunar se nalazi u ataru istoimenog sela 60 kilometara severno od Beograda. Dvadeset jedna turbina, s rotorima na visini od sto metara, projektovana je da napaja 27,600 domaćinstava.

„Potpisivanje ovog uslovnog sporazuma je važan korak za realizaciju naših projekata u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji. Sa Senvionom dobijamo partnera koji će nam pomoći da ispunimo naše ciljeve“, naglasio je Ludo Vandervelden, direktor kompanije Elicio.

Prvih dana događaja u drugom gradu Nemačke po veličini, Senvion je predstavio nove čelične i hibridne stubove, kao i unapređene verzije svojih turbina Eco Blade Control i NES. Kompanijine turbine imaju kapacitet između 2 MW i 6.15 MW i raspon rotora od 82 do 152 metra. Sistemi se konstruišu u Senvionovom TechCenteru u Osterenfeldu, a proizvode u njegovim domaćim fabrikama u Husumu u Severnoj Friziji, u Trampeu u Brandenburgu i u Bremerhafenu, kao i u Portugaliji. Operativna podružnica Senvion GmbH ima sedište u Hamburgu, a distributeri, zavisne kompanije i mešoviti projekti je predstavljaju na evropskim tržištima poput Francuske, Belgije, Holandije, Britanije, Italije, Rumunije, Portugalije, Švedske i Poljske, kao i na globalnom nivou – u Sjedinjenim Državama, Kini, Australiji, Japanu, Indiji i Kanadi. Senvion SA je listiran u Frankfurtu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...