VIDEO

VIDEO – Perspective: GGF posvećen finansiranju zelenog energetskog portfolia na Balkanu

Objavljeno

28.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Razvoj programa za obnovljive izvore energije u regionu sporiji je nego što se očekivalo i vlade treba da preduzmu određene korake, prvenstveno u vezi sa definisanjem regulatornog okvira, sa ciljem da se podstakne razvoj ovog sektora. Fond za zeleni razvoj (GGF) može da pruži podršku dobrim projektima da prevaziđu prepreke u finansiranju i realizaciji, kaže Keri Volčak (Carrie Walczak), šefica projektnog finansiranja tog fonda.

Prema njenim rečima, prvo i najvažnije je da vlade odluče šta žele da rade u okviru programa obnovljivih izvora energije, šta je ono što traži Sekretarijat Energetske zajednice, šta im je dostupno i kako će to platiti. Uz to, vlade treba da uspostave odgovarajuće temelje u zakonodavnom okviru za projektno finansiranje i za velike projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, kroz uspostavljanje zakona i podzakonskih akata koji su potrebni da bi se ovo realizovalo.

Budući da GGF ima veoma visoke ekološke i socijalne kriterijume, važno je da projekti budu u skladu sa njima, ali i da sponzori brinu o tim temama i rade na tome. Svi projekti zahtevaju detaljne studije, od procene uticaja projekta na životnu sredinu i zajednicu do specifičnih analiza koje je potrebano uraditi za pojedine tehnologije, ističe Volčak.

GGF je do sada u 19  zemalja u kojima posluje pozajmio više od 450 miliona evra za razvoj projekata u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Rezultat realizacije tih projekata je ušteda u emisiji ugljendioksida od preko 400.000 tona na godišnjem nivou.

Za više informacija o ovoj temi pogledajte video.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

28. februar 2017. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

28. februar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

Ivona Milić 840x430 Srp

Ivona Milić: Poštovanje ESG koncepta i principa u poslovanju je kamen temeljac zelene agende Srbije

28. februar 2017. - Ivona Milić je doktorka ekonomskih nauka. Bavi se temama održivosti i ESG konceptom u kontekstu bankarske industrije.

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

28. februar 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene