OIE

Podrška IFC, Unicredit banke, FMO i GGF izgradnji vetroparka u Alibunaru

vetropark-alibunar

Slika: Elicio

Objavljeno

12.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke, odobrila je kredit u iznosu od 19,1 miliona evra kompaniji Elicio za izgradnju vetroparka od 42 MW u Alibunaru. IFC je najavila da su se Unicredit banka, Holandska razvojna banka (FMO) i Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund, GGF)  saglasili da za taj projekat obezbede dodatnih 40 miliona evra u vidu zajmova.

Ugovor o zajmu IFC koji obuhvata kredit tipa A u iznosu od 15,5 miliona EUR i kredit tipa C u iznosu od 3,6 miliona  evra potpisan je 28. juna, a sindiciranje je zaključeno 11. septembra, saopštila je IFC.

U saopštenju se navodi da su se Unicredit, FMO i GGF saglasili da za projekat obezbede dodatnih kredit tipa B vredan 40 miliona evra za ovaj projekat, što će pomoći da se podstakne proizvodnja obnovljive energije u Srbiji i unapredi energetski miks i snabdevanje energijom domaćinstava i privrede u Vojvodini.

Projekat će takođe pomoći Srbiji da ispuni obaveze u okviru Ugovora o Energetskoj zajednici, koji predviđa da u 2020. godini 27 procenata potrošene energije u Srbiji treba da potiče iz obnovljivih izvora.

Vetropark u Alibunaru je najveći projekat finansiranja vetroparka u Srbiji do sada. Podrška IFC obnovljivoj energiji predstavlja važan deo našeg posla na rešavanju problema klimatskih promena i unapređenju pristupa infrastrukturi“, rekla je Wiebke Schloemer, šefica IFC-a za infrastrukturu u Evropi, Bliskom istoku i severnoj Africi.

Grupacija Svetske banke se obavezala da poveća investicije vezane za klimu za 28 procenata do 2020. godine, što bi podrazumevalo povećanje investicija IFC-ja u oblasti klime za oko 100% u narednih pet godina.

Dobavljač vetroturbina za projekat vetroparka u Alibunaru biće Senvion, američki proizvođač opreme za korišćenje energije vetra koji je u vlasništvu privatne investicione kompanije i koji će takođe biti zadužen i za rad i održavanje projekta.

Elicio, koja je zavisno preduzeće Nethys grupe koja se bavi energetikom i telekomunikacijama i ima sedište u Belgiji, gradi i vetropark na lokaciji Malibunar, u blizini budućeg vetropaka u Alibunaru.

Kompanija je nedavno za taj projekat obezbedila zajam Unicredit banke Srbija vredan 9,8 miliona evra. Sredstva su takođe obezbeđena iz kreditne linije GGF.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

12. septembar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

12. septembar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

12. septembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. septembar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.