OIE

Sklopljen finansijski ugovor za isporuku Senvionovih turbina za vetropark Alibunar

vetropark-alibunar

Slika: Elicio

Objavljeno

30.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Senvion, nemački proizvođač vetroturbina, sklopio je finansijski ugovor o isporuci turbina za vetropark Alibunar, ukupnog kapaciteta 42 MW, koji u Srbiji gradi kompanija Elicio NV. To će biti prvi Senvionov projekat u Srbiji, saopštila je ta kompanija.

Finansijski ugovor je skopljen za isporuku, instalaciju i puštanje u rad 21 Senvionove turbine MM100 od po 2 MW.

Planirano je da turbine budu instalirane u prvoj polovini 2018. godine pre roka, umesto na jesen te godine. Alibunar se nalazi u blizini lokacije vetroparka Malibunar gde će biti instalirane četiri Senvionove turbine MM100 u drugoj polovini ove godine. Senivon će servisirati oba vetroparka u periodu od 15 godina.

„Srećni smo što ćemo sprovesti naš prvi projekat u Srbiji tokom ove i početkom naredne godine. Naše aktivnosti u Srbiji predstavljaju prekretnicu koja odslikava našu uspešnu strategiju širenja na nova tržišta. Senvion je sa ogrankom u Milanu, u Italiji u položaju da vrlo efikasno pruži usluge na tržištu južne Evrope a sa otvaranjem predstavništva u Srbiji imamo na terenu dobar tim što nam omogućava da budemo pouzdan partner klijentima na Balkanu“, rekao je izvršni direktor Senviona Jirgen Gajsinger.

„Zaključivanje finansijskog ugovora o projektu je polazna tačka za Senvion u Srbiji“, rekao je Karlo Skjapareli, direktor Senviona za jugoistočnu Evropu, i zahvalio kompaniji Elicio na poverenju i saradnji.

Vetropark Alibunar biće izgrađen u istoimenom selu, oko 60 kilometara severno od Beograda. Ukupno 21 turbina visine 100 metara od platforme do rotora, kapaciteta po 2 MW, proizvodiće električnu energiju za u proseku oko 27.600 domaćinstava godišnje.

Elicio je belgijska firma koja je 2014. godine preuzela vlasništvo nad projektima kompanije Electrawinds, medju kojima su i projekti Malibunar i Alibunar u Srbiji. Elicio je deo grupacije Nethys, koja se bavi energetikom i telekomunikacijama.

Senvion je globalni proizvođač vetroturbina za postrojenja na kopnu i na moru. Ta kompanija razvija, proizvodi i prodaje turbine kapaciteta od 2 MW do 6,15 MW i rotora prečnika od 82 do 152 metara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

statistika-Balkan-zaostaje-za-svetom-ekspanziji-zelene-energije-ubrzava-solarom

Balkan zaostaje za svetom u ekspanziji zelene energije, ali ubrzava sa solarom

30. jun 2017. - Svetski kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora prošle godine je uvećan za rekordnih 295 gigavata, objavila je IRENA

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

30. jun 2017. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

30. jun 2017. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

30. jun 2017. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey