OIE

Sklopljen finansijski ugovor za isporuku Senvionovih turbina za vetropark Alibunar

vetropark-alibunar

Slika: Elicio

Objavljeno

30.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Senvion, nemački proizvođač vetroturbina, sklopio je finansijski ugovor o isporuci turbina za vetropark Alibunar, ukupnog kapaciteta 42 MW, koji u Srbiji gradi kompanija Elicio NV. To će biti prvi Senvionov projekat u Srbiji, saopštila je ta kompanija.

Finansijski ugovor je skopljen za isporuku, instalaciju i puštanje u rad 21 Senvionove turbine MM100 od po 2 MW.

Planirano je da turbine budu instalirane u prvoj polovini 2018. godine pre roka, umesto na jesen te godine. Alibunar se nalazi u blizini lokacije vetroparka Malibunar gde će biti instalirane četiri Senvionove turbine MM100 u drugoj polovini ove godine. Senivon će servisirati oba vetroparka u periodu od 15 godina.

„Srećni smo što ćemo sprovesti naš prvi projekat u Srbiji tokom ove i početkom naredne godine. Naše aktivnosti u Srbiji predstavljaju prekretnicu koja odslikava našu uspešnu strategiju širenja na nova tržišta. Senvion je sa ogrankom u Milanu, u Italiji u položaju da vrlo efikasno pruži usluge na tržištu južne Evrope a sa otvaranjem predstavništva u Srbiji imamo na terenu dobar tim što nam omogućava da budemo pouzdan partner klijentima na Balkanu“, rekao je izvršni direktor Senviona Jirgen Gajsinger.

„Zaključivanje finansijskog ugovora o projektu je polazna tačka za Senvion u Srbiji“, rekao je Karlo Skjapareli, direktor Senviona za jugoistočnu Evropu, i zahvalio kompaniji Elicio na poverenju i saradnji.

Vetropark Alibunar biće izgrađen u istoimenom selu, oko 60 kilometara severno od Beograda. Ukupno 21 turbina visine 100 metara od platforme do rotora, kapaciteta po 2 MW, proizvodiće električnu energiju za u proseku oko 27.600 domaćinstava godišnje.

Elicio je belgijska firma koja je 2014. godine preuzela vlasništvo nad projektima kompanije Electrawinds, medju kojima su i projekti Malibunar i Alibunar u Srbiji. Elicio je deo grupacije Nethys, koja se bavi energetikom i telekomunikacijama.

Senvion je globalni proizvođač vetroturbina za postrojenja na kopnu i na moru. Ta kompanija razvija, proizvodi i prodaje turbine kapaciteta od 2 MW do 6,15 MW i rotora prečnika od 82 do 152 metara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima