Energetska efikasnost

Ušteda energije od 2,75 TWh godišnje, emisije CO2 smanjene za 692.183 tona – GGF Impact Report

Usteda-energije-emisije-CO2-GGF-Impact-Report

Foto: GGF

Objavljeno

01.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) je zaključno sa krajem 2018. godine finansirao zelene investicije vredne blizu 825 miliona evra, čime su značajno smanjene potrošnja energije i emisije CO2. Investicije fonda su imale merljiv uticaj na domaćinstva i kompanije kroz smanjenje računa za potrošnju energije i emisija CO2, kao i kroz efikasnu upotrebu resursa koju su investicije omogućile, piše predsednik GGF Olaf Zymelka u izveštaju GGF-a Impact Report 2018.

GGF-ov izveštaj Impact Report 2018. daje prikaz dostignuća fonda u misiji poboljšanja energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije (OIE) i efikasnosti resursa u ciljnim regionima Jugoistočne Evrope, Kavkaza, Bliskog istoka i Severne Afrike.

„Širenje uticaja projekata GGF-a zahteva kapital, a 2018. je bila rekordna godina, sa 125 miliona evra novih odobrenih investicija, čime se ukupan odobreni kapital uvećao na 600 miliona evra. Ono što je takođe važno je da se učešće privatnog kapitala popelo na 25%, što je dokaz da finansiranje javnog sektora može uspešno da dovede privatne investitore u dobro strukturiran fond kao što je GGF“, piše Zymelka.

825 miliona evra investicija koje je finansirao GGF smanjile su potrošnju energije za 2,75 TWh godišnje, a emisije CO2 za 692.183 tona

Ukupno 825 miliona evra investicija koje je finansirao GGF dovele su do uštede energije od 2,75 TWh godišnje, što je jednako godišnjoj potrošnji primarne energije više od 400.000 domaćinstava u Maroku, i smanjenja emisija CO2 za 692.183 tona, što je efekat koji bi mogao biti postignut sadnjom borova na površini jednakoj 1.700 fudbalskih terena godišnje, navodi se u izveštaju Impact Report 2018.

Portfolio OIE proširen na preko 900 MW kapaciteta

U rastući portfolio projekata OIE koje podržava fond sada se ubrajaju kapaciteti od preko 900 MW, što je više od vršne letnje potrošnje električne energije u Moldaviji, navodi se u izveštaju Impact Report 2018.

Tokom devet godina rada, GGF je postao značajan zamajac zelenog finansiranja u sve većem broju tržišta ciljnih regiona, u koje spadaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo*, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska, kao i Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija i Ukrajina i Egipat, Jordan, Liban, Maroko, Palestinske teritorije i Tunis.

Među uspešnim pričama navedenim u izveštaju Impact Report 2018. su i kampanja na podizanju svesti o značaju energetske efikasnosti u domaćinstvima na Kosovu*, organizacija prvog Foruma o održivoj budućnosti, u okviru kog je održano i veliko finale clim@ takmičenja, i podrška obnovljivim izvorima energije u Egiptu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

23 November 2020 - HEP će upotrebiti svoj najveći grant do sada iz fondova EU, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u Zagrebu

RESET BiH energetsku tranziciju Evropski zeleni dogovor

RESET: Evropski zeleni dogovor je šansa za energetsku tranziciju BiH

19 November 2020 - Evropski zeleni dogovor je šansa za razvoj BiH i konkurentnost energetskog sistema, navode stručnjaci iz RESET-a u prikazu energetske politike BiH i njenih perspektiva.

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Mihajlovic Srbija promeniti zakone ozeleniti energetiku

Mihajlović: Srbija će promeniti zakone, ozeleniti energetiku

11 November 2020 - Ministarka Zorana Mihajlović najavila je izmene zakona o energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu i poseban zakon o obnovljivim izvorima.