Energetska efikasnost

Zeleno finansiranje za mala i srednja preduzeća u BiH

GGF MF banka zeleno finansiranje BiH

Foto: MF banka

Objavljeno

24.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj je odobrio zajam od pet miliona evra MF banci u BiH za kreditiranje malih i srednjih preduzeća.

Fond za zeleni razvoj (GGF) je formirao partnerstvo sa MF bankom iz Banjaluke kako bi malim i srednjim preduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini omogućio pristup sredstvima zelenog finansiranja. Kreditna linija od pet miliona evra plasiraće se u obliku pozajmica svim preduzećima koja žele da primene mere energetske efikasnosti i uštede materijala. Dostupna je i za manje projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Procenjuje se da će kao rezultat investicije doći do smanjenja emisije gasova s efektom staklene bašte jednakog godišnjem uklanjanju hiljadu putničkih vozila sa puteva, saopštio je GGF.

MF banka je deo Mikrofin grupe, koja je GGF-ov partner od 2018. godine

MF banka ima široku mrežu i veliko iskustvo u finansiranju mera energetske efikasnosti i uštede materijala, stoji u objavi. Mikrokreditno društvo Mikrofin, većinski vlasnik banke, partner je GGF-a od 2018. godine. Investicija je prvenstveno namenjena za finansiranje mera energetske efikasnosti u proizvodnji, posebno u drvnoj i prehrambenoj industriji, zatim u građevinarstvu i u transportu.

Sredstvima se može finansirati nabavka opreme i vozila koja će omogućiti uštede energije ili smanjenje emisija gasova u skladu sa propisima GGF-a, a jedna od mera može biti izgradnja energetski efikasnih objekata ili adaptacija postojećih.

„Ponosni smo na novo partnerstvo sa MF bankom jer verujemo da će ojačati naš uticaj među MSP i korporativnim klijentima u BiH, dok će istovremeno unaprediti našu misiju da ojačamo energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije širom regiona“, izjavio je predsednik GGF-a Olaf Zymelka.

Investicija je prvenstveno namenjena za finansiranje mera energetske efikasnosti u proizvodnji, građevinarstvu i transportu

Predsednik Uprave MF banke Bojan Luburić kazao je da će ona sada moći da povoljnija kreditna sredstva iz segmenta zelenog finansiranja učini pristupačnim za najveći deo svojih klijenata u sektoru MSP. „Svjesni smo uticaja energetske efikasnosti na okolinu, ali znamo da intenzitet njihovog provođenja direktno zavisi od finansijskih preduslova“, dodao je.

Fond za zeleni razvoj ulaže u mere za smanjenje potrošnje energije i emisija ugljen-dioksida te unapređenje efikasnosti korišćenja resursa na 19 tržišta širom Jugoistočne Evrope, Kavkaza, Ukrajine, Moldavije, Bliskog istoka i Severne Afrike. Pruža mogućnost direktnog finansiranja projekata za energiju iz obnovljivih izvora za korporacije i opštine, odnosno posredno finansiranje putem odabranih finansijskih instituicija.

MF banka iz Banjaluke pod tim imenom posluje od jula 2010, nakon što je MCC Mikrofin kupio IEFK banku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. mart 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

24. mart 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

24. mart 2022. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

24. mart 2022. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike