Energetska kriza

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Foto: Raisa Milova on Unsplash

Objavljeno

05.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope. Parlament je podržao predlog da domaćinstva dobiju pomoć za grejanje, da se zabrani rudarenje kriptovaluta, da institucije štede struju i da operater sistema prenosa KOSTT preduzme neophodne korake za održanje stabilnosti elektroenergetskog sistema.

Poslanici i poslanice kosovskog parlamenta su usvojili vladinu odluku da se bezbednost snabdevanja električnom energijom osigura vanrednim merama koje će omogućiti brže delovanje u tom sektoru. Opozicija nije podržala predlog, ali nije ni glasala protiv njega, tako da je usvojen sa 61 glasom bez glasova protiv i bez ijednog uzdržanog.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli je ukazala na uzlet cena struje na evropskom tržištu i navela da se može očekivati da neke zemlje na zimu obustave izvoz električne energije. Nove mere omogućavaju ograničavanje snabdevanja na 60 dana, a Skupština Kosova* ih može produžavati na po 30 dana do ukupno 180 dana.

Devedeset miliona evra ostalo nepotrošeno

Vlada je saopštila da će pomoći građanima da obezbede grejanje i da će ovlastiti Operatora sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) da preduzme neophodne korake da održi stabilnost elektroenergetskog sistema. Po novim merama, sve institucije moraju da štede struju, a rudarenje kriptovaluta je zabranjeno.

Poslanik Ferat Shala iz opozicione Demokratske partije Kosova* (PDK) izjavio je da iz prethodnih mera za bezbednost snabdevanja strujom nije potrošeno 90 miliona evra opredeljenih sredstava i uputio zahtev vladi da objavi izveštaj o rezultatima. Drugi su predlog kritikovali uz obrazloženje da sadrži samo preporuke, bez informacija kako bi se mere finansirale.

Termoelektranama na ugalj predstoji rekonstrukcija

Prethodna vanredna situacija u energetici uvedena je na 60 dana 24. decembra, a onda produžena za još jedan mesec.

Jedine termoelektrane na ugalj, Kosovo A i Kosovo B u Obiliću, pretrpele su niz kvarova krajem prošle godine, što je dovelo do restrikcija struje. Ta dva postrojenja proizvode više od 90 odsto domaće električne energije. U planu je rekonstrukcija po dva bloka u obe elektrane.

Slične havarije su se prošle zime desile i u centralnoj Srbiji i Severnoj Makedoniji, koje su takođe umnogome zavisne od lignita.

Kosovo* je zainteresovano u investiranje u projekat gasne elektrane u Albaniji u cilju smanjenja uvoza električne energije po tržišnim cenama.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. avgust 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. avgust 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. avgust 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. avgust 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji