Električna energija

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

electricity-Pristina-road-map

Foto: geralt from Pixabay

Objavljeno

11.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Priština je donela odluku da uplati 40 miliona evra kosovskom operatoru prenosnog sistema KOSTT za pokrivanje troškova neplaćene električne energije u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova*, gde stanovništvo te račune ne izmiruje već više od dve decenije.

KOSST prolazi kroz finansijske teškoće zbog obaveza koje ima prema Evropskoj mreži operatora prenosnih sistema (ENTSO-E) kako bi ostao u istom regulatornom bloku, rekao je kosovski ministar finansija Hekuran Murati.

Beograd i Priština su nedavno dogovorili mapu puta za sprovođenje dva sporazuma o energetici, koji su postignti uz posredovanje Evropske unije (EU) 2013. i 2015. godine, ali primena tog dogovora kasni iz tehničkih razloga, rekao je za Radio Slobodna Evropa portparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano: Primena mape puta kasni iz tehničkih razloga

Mapa puta, koja uključuje izdavanje licence ćerki firmi Elektroprivrede Srbije (EPS) pod nazivom Elektrosever za snabdevanje četiri većinske srpske opštine, trebalo bi da reši problem neplaćanja struje.

Glavni pregovarač Beograda Petar Petković je nakon usvajanja mape puta rekao da će se sever Kosova snabdevati strujom iz Srbije, kao i da računi neće biti naplaćivani retroaktivno, već da obaveze potrošača počinju onda kada potpišu ugovor sa Elektroseverom.

Od 2017. godine, troškovi neplaćene struje na severu Kosova* pokrivani su kroz račune za stanovništvo u ostalim opštinama, koji su zbog toga bili 3,5% veći, ali je utvrđeno je da je ta praksa nezakonita, navodi Radio Slobodna Evropa.

Kosovski zvaničnici kažu da je izdata licenca Elektroseveru

Što se tiče kašnjenja sa primenom dogovorene mape puta, kosovski zvaničnici navode da je Priština ispunila svoj deo dogovora i da je izdata licenca firmi Elektrosever, ali da ona još nije ispunila svoju obavezu da dostavi podatke o potrošačima na severu Kosova*.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku

solarni paneli monteri obuka

Uskoro obuke za montere solarnih panela – osposobi se za siguran posao u narednim godinama

29 септембра 2022 - U toku je ubrzani razvoj nove grane privrede - zelene energetike, koji, naravno zahteva odgovarajuću radnu snagu