Električna energija

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

electricity-Pristina-road-map

Foto: geralt from Pixabay

Objavljeno

11.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Priština je donela odluku da uplati 40 miliona evra kosovskom operatoru prenosnog sistema KOSTT za pokrivanje troškova neplaćene električne energije u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova*, gde stanovništvo te račune ne izmiruje već više od dve decenije.

KOSST prolazi kroz finansijske teškoće zbog obaveza koje ima prema Evropskoj mreži operatora prenosnih sistema (ENTSO-E) kako bi ostao u istom regulatornom bloku, rekao je kosovski ministar finansija Hekuran Murati.

Beograd i Priština su nedavno dogovorili mapu puta za sprovođenje dva sporazuma o energetici, koji su postignti uz posredovanje Evropske unije (EU) 2013. i 2015. godine, ali primena tog dogovora kasni iz tehničkih razloga, rekao je za Radio Slobodna Evropa portparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano: Primena mape puta kasni iz tehničkih razloga

Mapa puta, koja uključuje izdavanje licence ćerki firmi Elektroprivrede Srbije (EPS) pod nazivom Elektrosever za snabdevanje četiri većinske srpske opštine, trebalo bi da reši problem neplaćanja struje.

Glavni pregovarač Beograda Petar Petković je nakon usvajanja mape puta rekao da će se sever Kosova snabdevati strujom iz Srbije, kao i da računi neće biti naplaćivani retroaktivno, već da obaveze potrošača počinju onda kada potpišu ugovor sa Elektroseverom.

Od 2017. godine, troškovi neplaćene struje na severu Kosova* pokrivani su kroz račune za stanovništvo u ostalim opštinama, koji su zbog toga bili 3,5% veći, ali je utvrđeno je da je ta praksa nezakonita, navodi Radio Slobodna Evropa.

Kosovski zvaničnici kažu da je izdata licenca Elektroseveru

Što se tiče kašnjenja sa primenom dogovorene mape puta, kosovski zvaničnici navode da je Priština ispunila svoj deo dogovora i da je izdata licenca firmi Elektrosever, ali da ona još nije ispunila svoju obavezu da dostavi podatke o potrošačima na severu Kosova*.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

11. avgust 2022. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

11. avgust 2022. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

11. avgust 2022. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Srbija 2030 ciljati smanjenje emisija 34 odsto

Srbija će za 2030. ciljati smanjenje emisija od barem 34 odsto

11. avgust 2022. - Srbija će u INEKP-u za tekuću deceniju usvojiti cilj za smanjenje godišnjih emisija od 34 odsto, otkrila je ministarka Dubravka Đedović