Električna energija

Dogovoreno da se sever Kosova* ponovo snabdeva strujom iz Srbije

mapa-puta-kosovo-srbija-struja-elektrosever

Foto: maxmann from Pixabay

Objavljeno

21.06.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

21.06.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Srbija i Kosovo* su usvojili mapu puta za primenu dva energetska sporazuma postignuta 2013. i 2015. godine uz posredovanje Evropske unije (EU). Regulatorni ured za energiju (ERO) Kosova* će izdati dozvolu ćerki-firmi Elektroprivrede Srbije (EPS) da snabdeva električnom energijom četiri opštine na severu Kosova* sa većinskim srpskim stanovništvom, stoji u dokumentu.

Mapa puta, koju su beogradski i prištinski pregovarači usvojili u Briselu, na sastanku sa specijalnim izaslanikom za dijalog Kosova* i Srbije Miroslavom Lajčakom, takođe predviđa da kosovski operater prenosnog sistema KOSST i operater distributivnog sistema KEDS dobiju pristup trafo stanici Valač (Vallaq) u opštini Zvečan, oko koje se dve strane spore, kao i drugoj infrastrukturi za prenos i distribuciju električne energije. To bi trebalo da se dogodi u roku od 30 dana od izdavanja dozvole ćerki-firmi EPS-a, koja će se zvati Elektrosever.

Mapa puta će obezbediti da potrošači na severu Kosova* konačno počnu da plaćaju struju koju koriste

Lajčak je mapu puta objavio na Tviteru, opisavši je kao veliki korak napred. Međutim, u dokumentu se ne navodi datum do kada bi Elektrosever trebalo da dobije dozvolu od kosovskih vlasti.

Prema pisanju medija, sprovođenje mape puta bi rešilo problem naplate električne energije potrošačima u opštinama na severu Kosova*, koji struju ne plaćaju više od dve decenije, još od kraja rata 1999. godine.

Glavni pregovarač Beograda Petar Petković rekao je da dogovor omogućava da se sever Kosova ponovo snabdeva strujom iz centralne Srbije. On je takođe rekao da neće biti retroaktivne naplate dugova za struju, već da obaveze potrošača počinju onda kada potpišu ugovor sa Elektroseverom.

Elektrosever će potpisati sporazume o prihvatanju pravila kosovskog tržišta električne energije i balansne odgovornosti

Dokument predviđa da Elektrosever potpiše sporazume sa KOSST-om i KEDS-om kojima će prihvatiti pravila kosovskog tržišta električne energije i balansnu odgovornost, kao i ugovor o povezivanju na mrežu i komercijalni ugovor o pružanju distributivnih usluga (obračun, naplata, održavanje i povezivanje novih potrošača) u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

U slučaju nepoštovanja odredbi dogovorenih zaključaka, kosovska regulatorna agencija može da odluči da suspenduje ili povuče dozvolu za snabdevanje datu Elektroseveru. Takođe se navodi da uspešna implementacija dogovorene mape puta ne utiče na obavezu dveju strana da u potpunosti primene energetske sporazume iz 2013. i 2015. godine.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (1)
Aleksa / 22.06.2022.

Ala smo opet zeznuli kosovsku vladu, isto kao i za tablice…. do sada je vlada Kosova plaćala utrošenu el.energiju za srbe s Kosova a sada ćemo to plaćati mi, građani Srbije umesto kosovske vlade….opet smo ih zeznuli, hahahaha….

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

21. jun 2022. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

21. jun 2022. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

21. jun 2022. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

21. jun 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević