OIE

Traži se konsultant za projekat Solar4Kosovo 1 – Photovoltaics

Konsultant projekat Solar4Kosovo 1 Photovoltaics

Foto: Darmau Lee on Unsplash

Objavljeno

12.09.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Energetska korporacija Kosova planira da izgradi solarnu elektranu snage do sto megavata na ranijim pepelištima i jalovištu. Nemačka razvojna agencija GTAI traži konsultanta za ovaj projekat, kojeg finansira KfW.

Kvalifikovani nezavisni konsultanti mogu da se do 7. oktobra prijave s dokumentima za pretkvalifikaciju za obavljanje konsultantskih usluga u okviru projekta Solar4Kosovo – Photovoltaics. Poziv je uputio Germany Trade and Invest ili GTAI, razvojna agencija Nemačke.

Ovaj poduhvat finansira nemačka razvojna banka KfW. Reč je o planovima za instalaciju solarnog termalnog postrojenja od 70 megavata za Termokos, operatera sistema daljinskog grejanja u Prištini, i solarne elektrane kapaciteta do sto megavata za Energetsku korporaciju Kosova. Obema kompanijama upravlja vlada.

Projekat Solar4Kosovo uključuje revitalizaciju pepelišta i jalovišta

Ranije korišćena pepelišta u blizini termoelektrane Kosovo A i bivše odlagalište jalovine Dragodan moraju da se revitalizuju da bi se izgradio fotonaponski pogon, stoji u objavi. Prostiru se na 150 hektara. Godišnja proizvodnja buduće solarne elektrane procenjena je na 145 gigavat-sati. Agencija je dodala da u projektu Solar4Kosovo postoji mogućnost instaliranja povezanog sistema za skladištenje toplotne ili čak električne energije s kapacitetom od 50 megavat-sati.

Solarnoj elektrani može biti pridodat sistem za skladištenje toplotne energije, a možda i električne

Konsultant će doprineti pripremi koncepcije, sprovođenju tendera, projektovanju, izgradnji i nadzoru puštanja postrojenja u rad tako da projekat bude završen na vreme i u okviru predviđenih troškova i po propisanom kvalitetu. Imaće ulog FIDIC inženjera, što znači da će biti primenjeni standardi iz takozvane žute knjige Međunarodne federacije inženjera konsultanata (FIDIC).

Vlada traži još izvora finansiranja

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli je ranije izjavila da će vlada zatražiti sredstva od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije za KEK-ov projekat solarnog parka od sto megavata. Na taj iznos bi se dodalo KfW-ovo finansiranje kao i učešće tog proizvođača električne energije od pet miliona evra, dodala je.

Osim toga, Kosovo* radi na projektu za baterije ukupnog kapaciteta 200 megavat-sati za pohranjivanje viška struje i stabilizovanje frekvencije u prenosnom sistemu. Dve postojeće elektrane na ugalj su stare i nepouzdane, pa vlada i kompanije iz sektora energetike razrađuju rešenja za zamenu tog zagađujućeg fosilnog goriva čistim izvorima.

Nemačka je u decembru 2020. odobrila 72,1 milion evra Kosovu*, od čega su 34 miliona bespovratna sredstva. Od toga je 24 miliona evra namenjeno Termokosu za projekat solarnog termalnog sistema.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

12. septembar 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

12. septembar 2022. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

12. septembar 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

12. septembar 2022. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske