OIE

Traži se konsultant za projekat Solar4Kosovo 1 – Photovoltaics

Konsultant projekat Solar4Kosovo 1 Photovoltaics

Foto: Darmau Lee on Unsplash

Objavljeno

12.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska korporacija Kosova planira da izgradi solarnu elektranu snage do sto megavata na ranijim pepelištima i jalovištu. Nemačka razvojna agencija GTAI traži konsultanta za ovaj projekat, kojeg finansira KfW.

Kvalifikovani nezavisni konsultanti mogu da se do 7. oktobra prijave s dokumentima za pretkvalifikaciju za obavljanje konsultantskih usluga u okviru projekta Solar4Kosovo – Photovoltaics. Poziv je uputio Germany Trade and Invest ili GTAI, razvojna agencija Nemačke.

Ovaj poduhvat finansira nemačka razvojna banka KfW. Reč je o planovima za instalaciju solarnog termalnog postrojenja od 70 megavata za Termokos, operatera sistema daljinskog grejanja u Prištini, i solarne elektrane kapaciteta do sto megavata za Energetsku korporaciju Kosova. Obema kompanijama upravlja vlada.

Projekat Solar4Kosovo uključuje revitalizaciju pepelišta i jalovišta

Ranije korišćena pepelišta u blizini termoelektrane Kosovo A i bivše odlagalište jalovine Dragodan moraju da se revitalizuju da bi se izgradio fotonaponski pogon, stoji u objavi. Prostiru se na 150 hektara. Godišnja proizvodnja buduće solarne elektrane procenjena je na 145 gigavat-sati. Agencija je dodala da u projektu Solar4Kosovo postoji mogućnost instaliranja povezanog sistema za skladištenje toplotne ili čak električne energije s kapacitetom od 50 megavat-sati.

Solarnoj elektrani može biti pridodat sistem za skladištenje toplotne energije, a možda i električne

Konsultant će doprineti pripremi koncepcije, sprovođenju tendera, projektovanju, izgradnji i nadzoru puštanja postrojenja u rad tako da projekat bude završen na vreme i u okviru predviđenih troškova i po propisanom kvalitetu. Imaće ulog FIDIC inženjera, što znači da će biti primenjeni standardi iz takozvane žute knjige Međunarodne federacije inženjera konsultanata (FIDIC).

Vlada traži još izvora finansiranja

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli je ranije izjavila da će vlada zatražiti sredstva od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije za KEK-ov projekat solarnog parka od sto megavata. Na taj iznos bi se dodalo KfW-ovo finansiranje kao i učešće tog proizvođača električne energije od pet miliona evra, dodala je.

Osim toga, Kosovo* radi na projektu za baterije ukupnog kapaciteta 200 megavat-sati za pohranjivanje viška struje i stabilizovanje frekvencije u prenosnom sistemu. Dve postojeće elektrane na ugalj su stare i nepouzdane, pa vlada i kompanije iz sektora energetike razrađuju rešenja za zamenu tog zagađujućeg fosilnog goriva čistim izvorima.

Nemačka je u decembru 2020. odobrila 72,1 milion evra Kosovu*, od čega su 34 miliona bespovratna sredstva. Od toga je 24 miliona evra namenjeno Termokosu za projekat solarnog termalnog sistema.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

12. septembar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

12. septembar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

12. septembar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

12. septembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.