OIE

Traži se konsultant za projekat Solar4Kosovo 1 – Photovoltaics

Konsultant projekat Solar4Kosovo 1 Photovoltaics

Foto: Darmau Lee on Unsplash

Objavljeno

12.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska korporacija Kosova planira da izgradi solarnu elektranu snage do sto megavata na ranijim pepelištima i jalovištu. Nemačka razvojna agencija GTAI traži konsultanta za ovaj projekat, kojeg finansira KfW.

Kvalifikovani nezavisni konsultanti mogu da se do 7. oktobra prijave s dokumentima za pretkvalifikaciju za obavljanje konsultantskih usluga u okviru projekta Solar4Kosovo – Photovoltaics. Poziv je uputio Germany Trade and Invest ili GTAI, razvojna agencija Nemačke.

Ovaj poduhvat finansira nemačka razvojna banka KfW. Reč je o planovima za instalaciju solarnog termalnog postrojenja od 70 megavata za Termokos, operatera sistema daljinskog grejanja u Prištini, i solarne elektrane kapaciteta do sto megavata za Energetsku korporaciju Kosova. Obema kompanijama upravlja vlada.

Projekat Solar4Kosovo uključuje revitalizaciju pepelišta i jalovišta

Ranije korišćena pepelišta u blizini termoelektrane Kosovo A i bivše odlagalište jalovine Dragodan moraju da se revitalizuju da bi se izgradio fotonaponski pogon, stoji u objavi. Prostiru se na 150 hektara. Godišnja proizvodnja buduće solarne elektrane procenjena je na 145 gigavat-sati. Agencija je dodala da u projektu Solar4Kosovo postoji mogućnost instaliranja povezanog sistema za skladištenje toplotne ili čak električne energije s kapacitetom od 50 megavat-sati.

Solarnoj elektrani može biti pridodat sistem za skladištenje toplotne energije, a možda i električne

Konsultant će doprineti pripremi koncepcije, sprovođenju tendera, projektovanju, izgradnji i nadzoru puštanja postrojenja u rad tako da projekat bude završen na vreme i u okviru predviđenih troškova i po propisanom kvalitetu. Imaće ulog FIDIC inženjera, što znači da će biti primenjeni standardi iz takozvane žute knjige Međunarodne federacije inženjera konsultanata (FIDIC).

Vlada traži još izvora finansiranja

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli je ranije izjavila da će vlada zatražiti sredstva od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije za KEK-ov projekat solarnog parka od sto megavata. Na taj iznos bi se dodalo KfW-ovo finansiranje kao i učešće tog proizvođača električne energije od pet miliona evra, dodala je.

Osim toga, Kosovo* radi na projektu za baterije ukupnog kapaciteta 200 megavat-sati za pohranjivanje viška struje i stabilizovanje frekvencije u prenosnom sistemu. Dve postojeće elektrane na ugalj su stare i nepouzdane, pa vlada i kompanije iz sektora energetike razrađuju rešenja za zamenu tog zagađujućeg fosilnog goriva čistim izvorima.

Nemačka je u decembru 2020. odobrila 72,1 milion evra Kosovu*, od čega su 34 miliona bespovratna sredstva. Od toga je 24 miliona evra namenjeno Termokosu za projekat solarnog termalnog sistema.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

12. septembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. septembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

12. septembar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

12. septembar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra