Energetska kriza

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Foto: Edi Rama / Facebook

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku. „Najveće pitanje nije koliko će cena porasti, nego da li će biti energije“ na zimu, upozorio je.

Govoreći za medije posle sastanka kabineta, premijer Edi Rama izjavio je da je trenutna kriza u Albaniji gora nego prethodne dve, izazvane zemljotresom i pandemijom virusa korona. Zima donosi jako veliki izazov, istakao je i podsetio da su u teškoćama i Evropska unija i zemlje poput Sjedinjenih Država.

Vlada će nastaviti da subvencioniše električnu energiju za domaćinstva i male firme i potrudiće se najbolje što može da ona ne poskupi, naglasio je Rama i pozvao građanke i građane da štede struju. Nije reč samo o finansijskom trošku, kazao je. „Najveće pitanje nije koliko će cena porasti, nego da li će biti energije“, upozorio je premijer.

Vlada će se potruditi najbolje što može da se računi za struju ne povećaju

Po njegovom mišljenju, kontrola cena čini inflaciju „malo manje oštrom i bolnom nego u drugim zemljama regiona“.

Edi Rama je danas kazao da se odlaže uvođenje tarife od 42 leka (36 evrocenti) po kilovat-satu za domaćinstva za mesečnu potrošnju preko nivoa od 800 kilovat-sati. Regulatorna uprava za energetiku (ERE) je planirala da je uvede 1. oktobra i ta ta mera traje do kraja godine.

Domaćinstvima bi se potrošnja naplaćivala 9,5 leka po kilovat-satu dok ne premaše 800 kilovat-sati. Rama je objasnio da je potražnja 35 odsto niža nego pre mesec dana i da se u oktobru očekuje više kiše.

Rama je rekao da se odlaže povećanje cena električne energije za domaćinstva za potrošnju koja pređe 800 kilovat-sati mesečno, budući da su se vremenski uslovi poboljšali

Albanija u hidroelektranama proizvodi gotovo svu svoju struju. Kada nastupi velika suša, kao ove godine, ta zemlja mora da uvozi više električne energije, pa su državne finansije pod velikim pritiskom, usled nezapamćenog povećanja cena. Rama je izjavio da hidroelektrane pokrivaju 75 odsto potrošnje kada rade u punom kapacitetu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar energy daniel calderon zapadni balkan bef 2024

Alcazar planira nove akvizicije na Zapadnom Balkanu, želi da dostigne 1.000 MW

30. septembar 2022. - Alcazar Energy trenutno razvija projekte vetroelektrana sa snagom od skoro 500 MW na Zapadnom Balkanu

Fortis Group siri prisustvo Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana Pancevu Velimir Gavrilovic Beogradski energetski forum

Fortis Group širi prisustvo na Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana u Pančevu

30. septembar 2022. - Fortis Group kupuje dve biogasne elektrane u Pančevu, objavio je operativni direktor Velimir Gavrilović na Beogradskom energetskom forumu

krsko 2 slovenija nuklearka cena struje trosak

GEN energija: 1.000 MW nuklearke Krško 2 koštaće najmanje 9,3 milijarde evra

30. septembar 2022. - Finansijska struktura za Krško 2 biće poznata i utvrđena, kako je navela GEN energija, pre donošenja konačne investicione odluke 2028.

Bernard NGEN Nema pametne mreze bez pametnih korisnika

Bernard (NGEN): Nema pametne mreže bez pametnih korisnika

30. septembar 2022. - U energetici su potrebne pametne mreže, a ne postoji pametna mreža bez pametnih korisnika, izjavio je na Beogradskom energetskom forumu generalni direktor NGEN-a Roman Bernard