Energetska kriza

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Foto: Edi Rama / Facebook

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku. „Najveće pitanje nije koliko će cena porasti, nego da li će biti energije“ na zimu, upozorio je.

Govoreći za medije posle sastanka kabineta, premijer Edi Rama izjavio je da je trenutna kriza u Albaniji gora nego prethodne dve, izazvane zemljotresom i pandemijom virusa korona. Zima donosi jako veliki izazov, istakao je i podsetio da su u teškoćama i Evropska unija i zemlje poput Sjedinjenih Država.

Vlada će nastaviti da subvencioniše električnu energiju za domaćinstva i male firme i potrudiće se najbolje što može da ona ne poskupi, naglasio je Rama i pozvao građanke i građane da štede struju. Nije reč samo o finansijskom trošku, kazao je. „Najveće pitanje nije koliko će cena porasti, nego da li će biti energije“, upozorio je premijer.

Vlada će se potruditi najbolje što može da se računi za struju ne povećaju

Po njegovom mišljenju, kontrola cena čini inflaciju „malo manje oštrom i bolnom nego u drugim zemljama regiona“.

Edi Rama je danas kazao da se odlaže uvođenje tarife od 42 leka (36 evrocenti) po kilovat-satu za domaćinstva za mesečnu potrošnju preko nivoa od 800 kilovat-sati. Regulatorna uprava za energetiku (ERE) je planirala da je uvede 1. oktobra i ta ta mera traje do kraja godine.

Domaćinstvima bi se potrošnja naplaćivala 9,5 leka po kilovat-satu dok ne premaše 800 kilovat-sati. Rama je objasnio da je potražnja 35 odsto niža nego pre mesec dana i da se u oktobru očekuje više kiše.

Rama je rekao da se odlaže povećanje cena električne energije za domaćinstva za potrošnju koja pređe 800 kilovat-sati mesečno, budući da su se vremenski uslovi poboljšali

Albanija u hidroelektranama proizvodi gotovo svu svoju struju. Kada nastupi velika suša, kao ove godine, ta zemlja mora da uvozi više električne energije, pa su državne finansije pod velikim pritiskom, usled nezapamćenog povećanja cena. Rama je izjavio da hidroelektrane pokrivaju 75 odsto potrošnje kada rade u punom kapacitetu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

30. septembar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

30. septembar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

30. septembar 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

30. septembar 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić