Energetska kriza

EU poziva Zapadni Balkan u zajedničku nabavku gasa

EU poziva Zapadni Balkan u zajedničku nabavku gasa

Foto: European Union

Objavljeno

29.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zemlje Zapadnog Balkana moći će da se pridruže platformi Evropske unije za dobrovoljnu zajedničku nabavku gasa i vodonika, zaključeno je na sednici Evropskog saveta. Tom mehanizmu mogu da se priključe i Moldavija, Ukrajina i Gruzija, zemlje koje takođe nisu članice EU.

Potrošači se udružuju kako bi od proizvođača dobili bolju cenu. Odluku o zajedničkoj kupovini energenata lideri Evropske unije su doneli zbog energetske krize, kako bi se donekle obuzdala cena gasa i umanjila zavisnost od snabdevanja ovim energentom iz Rusije, naveli su evropski zvaničnici.

Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen ocenila je da će dogovor o dobrovoljnoj zajedničkoj kupovini gasa i vodonika omogućiti da se iskoristi moć kolektivnog pregovaranja i dodala da će se umesto međusobnog nadmetanja, koje podiže cene, nastupati sa jedinstvenim ponudama.

Von der Leyen: Evropsko tržište čini čak 75 procenata globalnog tržišta gasa i zato imamo ogromnu nabavnu moć

”Osnovni razlog visokih cena električne energije je visoka cena gasa. Energetski miks u zemljama Evrope je različit, ali nam treba zajednički evropski pristup. Evropsko tržište čini čak 75 procenata globalnog tržišta gasa i zato imamo ogromnu nabavnu moć. Zato ćemo iskoristiti zajedničku poziciju u pregovorima, umesto da se međusobno nadmećemo i podižemo cene”, rekla je Von der Leyen.

Suočavanje sa visokim cenama nafte

Na sastanku Evropskog saveta 24. i 25. marta, učesnici su se usredsredili na visoke cene nafte, gasa i drugih energenata. Razmatrala se mogućnost obustave uvoza ruskog gasa i nafte.

Lideri EU su se složili da bi punjenje skladišta gasom trebalo da počne što pre, dok Rusija najavljuje da će od 31. marta prirodni gas naplaćivati u rubljama.

Sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu izvoza robe u tu zemlju kao i tehnologija u sektoru prerade nafte te zabranu novih ulaganja u tamošnji energetski sektor.

Evropska komisija bi trebalo da do kraja maja predstavi sveobuhvatni plan odgovora na energetsku krizu

Evropska komisija bi trebalo da do kraja maja ove godine predstavi sveobuhvatni i ambiciozni plan odgovora na energetsku krizu koji bi uzeo u obzir okolnosti u državama članicama ponaosob i njihove energetske mikseve, zaključeno je na sastanku u Briselu.

Takođe je konstatovano da visoke cene energenata imaju sve negativniji uticaj na građane i preduzeća u zemljama Evropske unije.

Zaključci i smernice o energetskom snabdevanju

U susret sledećoj zimi, države članice će zajedno sa Evropskom komisijom hitno raditi na dobrovoljnoj zajedničkoj kupovini gasa, tečnog prirodnog gasa (LNG) i vodonika, saopšteno je.

Lideri su istakli da će zajednička platforma za te nabavke biti otvorena za zemlje Zapadnog Balkana i tri pridružena istočna partnera: Moldaviju, Ukrajinu i Gruziju.

Evropska unija će nastaviti koordinaciju sa međunarodnim partnerima kako bi ublažila povećanje cena energenata, saopštila je Evropska komisija.

Takođe je istaknuto da će se uspostaviti neophodni mehanizmi solidarnosti i kompenzacije, kao i upotpuniti i unaprediti interkonekcije u EU.

Komisija je takođe navela da se energetska sigurnost i klimatska neutralnost mogu postići samo ako se Evropska unija oslanja na snažno i povezano unutrašnje tržište električne energije, kao i tržište ugljenika, uz zaključak da ono dobro funkcioniše.

Energetska bezbednost i klimatska neutralnost se mogu postići samo uz oslanjanje na snažno i povezano unutrašnje tržište

Lideri su pozvali Evropsku komisiju da podnese predloge da se previsoke cene električne energije obuzdaju, da se očuva integritet jedinstvenog tržišta i sigurnost snabdevanja, obezbedi skladištenje gasa i održe podsticaji za zelenu tranziciju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Borelj: EU nastoji da izbegne zavisnost od Kine, kao što je bila zavisna od ruskog gasa

Borelj: EU nastoji da izbegne da bude zavisna od Kine kao što je bila od ruskog gasa

29. mart 2022. - Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je da bi litijum mogao da Latinsku Ameriku pretvori u „novi Persijski zaliv“

Od 1. maja novo poskupljenje cena struje i gasa

Prvog maja u Srbiji ponovo poskupljuju struja i gas

29. mart 2022. - Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da će cena struje 1. maja porasti za osam, a cena gasa za devet odsto.

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

29. mart 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna

EU-predlozila-promenu-uredjenja-trzista-elektricne-energije

EU predložila promenu uređenja tržišta električne energije

29. mart 2022. - Revizija ustrojstva tržišta električne energije ima za cilj da pomeri fokus sa kratkoročnih tržišta, podstakne elektrifikaciju i izgradnju elektrana na obnovljive izvore te da se zaštite potrošači