Električna energija

EU lansirala plan da 2022. smanji potražnju za ruskim gasom za dve trećine

EU plan 2022 smanji potraznju ruskim gasom dve trecine

Foto: Abdesslam Mirdass / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

08.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je predstavila plan za kojeg tvrdi da može da Evropu učini nezavisnom od fosilnih goriva iz Rusije mnogo pre 2030. godine, počevši s gasom, obrazloživši da je to njen odgovor na vojni napad te zemlje na Ukrajinu. Zvaničnici EU su kazali da bi predložene mere još ove godine mogle da obore domaću potražnju za ruskim gasom za dve trećine.

Evropska unija okleva da uvede direktne sankcije ruskim sektorima nafte, gasa i uglja, budući da nema pristupa alternativnim izvorima. Ali Evropska komisija je sastavila sveobuhvatni predlog mera za koje veruje da mogu da mnogo pre kraja decenije eliminišu domaću potražnju za ruskim gasom.

Zapad je na upad ruske vojske u Ukrajinu odgovorio oštrim sankcijama protiv Kremlja. Uključuju i prekid veza Rusije s platnim sistemima, pa je to znatno otežalo trgovanje i fosilna goriva su svejedno ozbiljno zahvaćena.

Sjedinjene Države su upravo objavile da zabranjuju uvoz ruske nafte, gasa i uglja, a Velika Britanija je saopštila da će, što se tiče nafte, učiniti u osnovi isto do kraja godine te da će razmotriti obustavu kupovine ruskog gasa. Nafta Brent je na to skočila na čak 133,15 dolara za barel, ali je dnevni rast ubrzo skoro potpuno poništen. Cena je juče načas uzletela na preko 139 dolara, dostigavši najviši nivo od 2008. godine.

Prioritet je da se pre sledeće zime popune podzemna skladišta gasa

Evropska komisija je saopštila da su njeni predlozi osmišljeni s ciljem da se obuzda rast cena energenata i da se obnove skladišta gasa za sledeću zimu, s obzirom na neizvesnost oko snabdevanja. Plan nazvan REPowerEU je namenjen diverzifikaciji u snabdevanju gasom, ubrzavanju uvođenja gasa iz obnovljivih izvora i napuštanju fosilnog gasa kao goriva za grejanje i proizvodnju struje. Tako se potražnja za ruskim gasom može smanjiti za ukupno dve trećine još pre kraja godine, tvrde najviši zvaničnici.

Evropska komisija je odlučna da omogući povećanje planiranog snabdevanja biogasom za 35 milijardi kubnih metara, a zelenog vodonika za 15 miliona tona godišnje

Nadgrađujući okvir kojeg razvija od prošlogodišnjeg rasplamsavanja energetske krize, EU radi na uvođenju podrške za zajedničke nabavke gasa i za popunjavanje podzemnih skladišta.

Plan otkriva da su ambicije za biometan udvostručene i da je sada cilj da 2030. godine proizvodnja dostigne 35 milijardi kubnih metara. Evropska komisija je navela da želi da omogući uvoz deset miliona tona vodonika iz obnovljivih izvora godišnje više nego što je planirano, a da rast domaće proizvodnje podigne za dodatnih pet miliona tona.

Uvođenje zelene energije brzinom svetlosti

„Vreme je da se pozabavimo svojom ranjivošću i da naglo postanemo nezavisniji u svom izboru na polju energetike. Hajde da požurimo ka obnovljivoj energiji brzinom svetlosti. Obnovljivi izvori energije su jeftini, čisti i potencijalno neiscrpni i umesto da finansiraju industriju fosilnih goriva drugde, oni ovde stvaraju radna mesta. Putinov rat u Ukrajini pokazuje koliko je hitno da ubrzamo svoju energetsku tranziciju“, izjavio je izvršni potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans (na slici desno), zadužen za Evropski zeleni dogovor.

Skladišta gasa u EU moraće do početka oktobra da budu popunjena do najmanje 90 odsto

Evropska komisija je saopštila da će razviti mehanizme da bude instalirano više krovnih solarnih panela i više toplotnih pumpi, da se uštedi više energije i da se ubrza postupak davanja dozvola za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Evropa ima dovoljno gasa za ostatak zime, naglasila je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson (levo). Otkrila je da će biti uvedena obaveza da se spremišta gasa u EU do 1. oktobra dopune do barem 90 procenata i dodala da plan obuhvata regulisanje cena, državnu pomoć i fiskalne mere za zaštitu domaćinstava i preduzeća.

Istinski nezavisni

„Što se pre prebacimo na obnovljivu energiju i vodonik, uz više energetske efikasnosti, to ćemo pre biti istinski nezavisni i zagospodariti svojim energetskim sistemom. Razgovaraću ove nedelje u Versaju o komisijinim idejama s evropskim liderima, a zatim ću raditi sa svojim timom na njihovoj hitroj primeni“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Za države članice je predviđeno da dobiju mogućnost da u vanrednim okolnostima uređuju cene i preusmeravaju prihod od visokih profita u sektoru energetike i od trgovanja emisijama staklene bašte ka potrošačima, ističu u rukovodstvu EU. Po propisima o državnoj pomoći, zemlje EU imaju načina da kratkoročno pomognu kompanijama pogođenim visokim cenama energenata, dodali su.

Evropski parlament bi do aprila trebalo da dobije predlog uvođenja obaveze popunjavanja gasnih skladišta

Komesari i komesarke nameravaju da do aprila predstave zakonski predlog uvođenja obaveze popunjavanja gasnih skladišta. Izvršno telo EU je objavilo da će takođe prilagoditi ustrojstvo tržišta električne energije.

Za diverzifikaciju snabdevanja gasom planiran je zaokret ka tečnom prirodnom gasu (LNG) i uvozu preko drugih cevovoda, uz povećanje proizvodnje i uvoza biometana i zelenog vodonika. EU je saopštila da će intenzivirati sprovođenje mera energetske efikasnosti i ubrzati elektrifikaciju i uvođenje energije iz obnovljivih izvora.

Evropska unija 90 odsto svoje potrošnje gasom pokriva nabavkama iz inostranstva, a na Rusiju otpada 45 odsto uvoza. Ista zemlja je zaslužna za 25 odsto dopremljene nafte i 45 odsto uvezenog uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

8. mart 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

8. mart 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

8. mart 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

8. mart 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.