Električna energija

Grčki PPC i makedonski ESM na korak do partnerstva za hidroelektranu Čebren

Foto: Vlada Republike Severne Makedonije

Objavljeno

08.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Koncesiju za izgradnju i upravljanje za projekat hidroelektrane Čebren naverovatnije će dobiti grčki PPC, s obzirom na to da je jedini dostavio prihvatljivu ponudu. Projekat na Crnoj reci je za javno-privatno partnerstvo sa državnom kompanijom Elektrani na Severna Makedonija. Početak izgradnje postrojenja od 333 megavata se najavljuje za sledeću godinu, nakon niza neuspešnih pokušaja i dve decenije čekanja.

Konzorcijum koji čine grčka elektroprivreda PPC (Public Power Corp) i građevinska kompanija Archirodron Group iz iste zemlje dostavio je Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja kompletnu ponudu za davanje koncesije za korišćenje vode Crne reke i izgradnju hidroelektrane Čebren. Država u PPC-ju ima manjinski udeo, ali i dalje upravlja kompanijom.

Rok za dostavljanje i otvaranje ponuda za izgradnju hidroelektrane Čebren i upravljanje njome u javno-privatnom partnerstvu sa Elektrani na Severna Makedonija (ESM) istekao je juče. Ponuda je stigla i od od francuske energetske kompanije Électricité de France (EDF).

Ponuda grčke elektroprivrede je ocenjena kao jedina prihvatljiva

Ponuda grčkog PPC-ja je jedina ocenjena kao prihvatljiva, a EDF-ova je neobavezujuća, pri čemu takođe nije dostavljena potrebna bankarska garancija, rekao je ministar životne sredine i prostornog planiranja Naser Nuredini.

Izgradnja hidroelektrane sledeće godine

Sada će uslediti period evaluacije dostavljenih ponuda, koji traje 60 dana, nakon čega će nadležna komisija izvestiti vladu o ponudi. Aktuelni postupak za dodelu koncesije za korišćenje voda Crne reke za izgradnju hidroelektrane započet je u januaru odlukom Vlade Severne Makedonije.

Izbor privatnog partnera i potpisivanje sporazuma o koncesiji očekuju se do kraja prve polovine 2023. godine

Izbor privatnog partnera i potpisivanje sporazuma o koncesiji očekuju se do kraja prve polovine 2023, nakon čega bi mogla da počne izgradnja. Investicione obaveze će u potpunosti snositi privatni partner, napomenuo je ministar.

Pomak posle dve decenije pokušaja

„Ovo je istorijski dan za energetski sektor. Želim da istaknem da smo u celom procesu mi kao vlada bili maksimalno posvećeni da ovaj projekat uspe, posle 13 neuspešnih pokušaja u 20 godina. Zato smo dobro osmislili uslove i osluškivali potrebe kandidata“, rekao je Nuredini.

Nuredini: Države sve više orijentisane ka korišćenju domaćih kapaciteta

On je istakao da su države sve više orijentisane ka korišćenju domaćih kapaciteta, uzimajući u obzir dešavanja sa energetskom krizom i posledice nedostatka električne energije na globalnom nivou.

Planirani kapacitet hidroelektrane je 333 megavata, dok se prema ranijim navodima investicija procenjuje na 570 miliona evra.

HE Čebren će moći da obezbedi sekundarnu regulaciju, odonosno balansnu energiju, koja ima značaj u privlačenju investitora

HE Čebren će moći da obezbedi sekundarnu regulaciju, odonosno balansnu energiju, koja ima značaj u privlačenju investitora, napominju u ministarstvu. Takođe je istaknuto da će ovaj hidroenergetski sistem predstavljati osnovu energetske mreže Severne Makedonije.

U skladu sa realnom dinamikom izvođenja radova na ovakvim projektima, očekuje se da će proizvodnja električne energije početi 2028. ili 2029. godine, naveo je ministar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem struje

8. septembar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

8. septembar 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

8. septembar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

8. septembar 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje