Električna energija

Severna Makedonija računa na 2 GW iz hidroelektrana i najavljuje njihovu revitalizaciju

Severna Makedonija najavila revitalizaciju hidroenergetskog sistema

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

30.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Premijer Dimitar Kovačevski je najavio projekat revitalizacije osam velikih hidroelektrana u Severnoj Makedoniji do 2026. One pokrivaju 20 procenata ukupne proizvodnje električne energije u zemlji. Hidroenergetski kompleks Mavrovo će povećati svoje kapacitete, a po računici, neophodno je dva gigavata iz hidroelelektrana za energetsku tranziciju ka obnovljivim izvorima.

Direktor za razvoj i investicije državne kompanije Elektrani na Severna Makedonija (ESM) Blagoj Gajdardžiski je na simpozijumu NET 2022 u Budvi ocenio da Severnoj Makedoniji predstoji „ozbiljan domaći zadatak“ kada je u pitanju tranzicija ka obnovljim izvorima energije, prenosi RTCG. On je naveo da bi trebalo da se izgradi oko dva gigavata kapaciteta hidroelektrana i obezbedi još 500 megavata iz vetra kako bi se zamenila proizvodnja energije koja danas dolazi iz uglja.

Inače, premijer Dimitar Kovačevski je upravo najavio projekat revitalizacije ESM-ovih hidrocentrala Vrutok, Vrben, Raven, Tikveš, Špilje, Globočica, Kozjak i Sveta Petka.

Instalisani kapacitet ovih pogona čini 85 procenata ukupne snage hidroelektrana u zemlji. Njihova prosečna proizvodnja iznosi 1,28 teravat-sati godišnje, što je 20 procenata ukupne proizvodnje električne energije u Severnoj Makedoniji, navodi predsednik vlade.

Prosečni godišnji učinak osam hidroelektrana iznosi 1,28 teravat-sati godišnje ili 20 procenata ukupne proizvodnje električne energije u zemlji

Očekuje se da će celokupna realizacija projekta trajati do 2026. godine, izjavio je. Predviđena sredstva za realizaciju iznose 29 miliona evra. Ona će biti obezbeđena grantovima i povoljnim kreditima, kao i sopstvenim sredstvima ESM-a, kazao je Kovačevski.

Povećanje kapaciteta hidrosistema Mavrovo

Najavljeni projekat revitalizacije obuhvata i proširenje kapaciteta akumulacije Mavrovo. To će obezbediti dodatno povećanje proizvodnje električne energije za oko 40 gigavat sati na godišnjem nivou, kaže premijer.

Projektovanim povećanjem učinka hidroelektrana uštedeće se 36,4 hiljade tona emisija ugljen-dioksida, rekao je Kovačevski povodom obeležavanja jubileja od 65 godina od puštanja u rad hidroelektrane Vrutok.

Hidroelektrana Vrutok je operativna od 1957. godine i zajedno sa hidroelektranama Vrben i Raven čini hidrosistem Mavrovo.

Kovačevski je napomenuo da je navedenih osam hidroelektrana značajno za upravljanje celokupnim elektroenergetskim sistemom i njegovu stabilnost, regulaciju napona i frekvencije kao i za pokrivanje dnevnih pikova potrošnje električne energije.

Treba napomenuti da se ekološke organizacije izričito protive izgradnji hidroenergetskih sistema u zaštićenim prirodnim dobrima, u koje spada i nacionalni park Mavrovo.

Aktuelni projekti u energetskoj tranziciji

Premijer Kovačevski je napomenuo da ESM trenutno ima 12 projekata za obnovljive izvore u različitim fazama implementacije.

ESM trenutno ima 12 projekata za obnovljive izvore u različitim fazama implementacije

Solarna elektrana Oslomej, koja će biti izgrađena na terenu bivših rudarskih kopova, obezbediće električnu energiju za potrebe oko 2.800 domaćinstava, kaže premijer. U tom projektu će biti rekultivisano 15 hektara zemljišta, izjavio je.

Podsetio je da će Severna Makedonija učestvovati u projektu terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandrupolisu u Grčkoj koji će imati kapacitet od preko 5,5 milijardi kubnih metara za skladištenje i gasifikaciju.

Kovačevski je naveo da je projekat hidroelektrane Čebren ušao u drugu fazu i da devet kvalifikovanih potencijalnih ponuđača pregleda teren. U proteklih 15 godina je propalo 13 tendera za izgradnju HE Čebren na Crnoj Reci. Planirani kapacitet hidroelektrane je 333 megavata, dok je vrednost investicije procenjena na 570 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg novi odbor direktora

Elektroprivreda Crne Gore dobila novi Odbor direktora

30. maj 2022. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

30. maj 2022. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

30. maj 2022. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

vojvodina subvencije navodnjavanje solar

Vojvodina daje subvencije od 12 miliona dinara za korišćenje solarne energije

30. maj 2022. - Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pripremio je sredstva za promociju obnovljivih izvora energije