OIE

Severna Makedonija, Albanija najavile zajedničke projekte za gas, LNG, zelenu energiju

Severna Makedonija Albanija zajednicke projekte gas LNG zelenu energiju

Foto: Premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski (levo) i Edi Rama (Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

15.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlade Severne Makedonije i Albanije potpisale su nekoliko sporazuma na zajedničkoj sednici. Memorandum o razumevanju o energetici namenjen je jačanju saradnje na izgradnji gasne infrastrukture, u oblasti energije iz obnovljivih izvora i na izgradnji terminala za LNG u Valoni.

Albanija namerava da u svojoj luci Valoni izgradi terminal za prihvat tečnog prirodnog gasa (LNG), pa se ostale zapadnobalkanske zemlje utrkuju za učešće u tom projektu ili barem za pristup gasu, s obzirom na energetsku krizu i nepouzdanost snabdevanja iz Rusije.

Nakon sporazuma o saradnji sa Kosovom* i Srbijom, Albanija je potpisala sličan memorandum o saradnji sa Severnom Makedonijom na drugoj zajedničkoj sednici dveju vlada, održanoj u Skoplju.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da se tim dokumentom stvara okvir za zajedničke energetske projekte, najviše za gasnu infrastrukturu i energiju iz obnovljivih izvora. Dve strane su postigle nekoliko sporazuma, a poseban naglasak je na energetici, napomenuo je. U planiranje je uključen projekat izgradnje LNG terminala.

Kovačevski: Energetska kriza je prilika za Severnu Makedoniju da postane čvorište za zelenu energiju

„Ova kriza je za nas i mogućnost za razvoj, inovacije, mogućnost da pretvorimo zemlju u čvorište za zelenu energiju koje, uz dobar plan i strategiju, može da snabdeva i region i kontinent energijom dobijenom iz obnovljivih izvora“, izjavio je Kovačevski.

Ukazao je i na inicijativu Otvoreni Balkan za ekonomske integracije, čiji su nosioci Srbija, Albanija i Severna Makedonija, i na takozvani Berlinski proces, platformu preko koje sve zemlje regiona rade na pridruživanju Evropskoj uniji.

Severnoj Makedoniji su potrebni izvori gasa za postrojenja kojima namerava da zameni svoje stare i nepouzdane termoelektrane REK Bitola i REK Oslomej (na ugalj) i Negotino, koja koristi mazut.

Kompanije Excelerate i ExxonMobil iz Sjedinjenih Država potpisale su prošle godine s Albanijom sporazum o proučavanju mogućnosti za izgradnju LNG terminala i da se neaktivna termoelektrane na mazut u Valoni prebaci na gas.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

15. novembar 2022. - Predsednica CPOR-a i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je nagradu Liderka održive energetike ministarki Dubravki Đedović Handanović

Luksemburski fond Alcazar Energy vetroparka Bijela Crnoj Gori

Luksemburški fond preuzeo projekat vetroparka Bijela u Crnoj Gori

15. novembar 2022. - Infrastrukturni fond Alcazar Energy je preuzeo prava na projekat vetroparka Bijela od 118 megavata, vrednog 200 miliona dolara

Popusti za struju do 40 odsto naredne zime u Srbiji

Popusti za struju do 40 odsto naredne zime u Srbiji

15. novembar 2022. - U odnosu na prošlu zimu iznos popust je povećan sa 30 na 40 odsto, a uveden je i popust za povećanje udela potrošnje jeftinije struje

tesanj sajam suad huskic fotonaponske elektrane

Opština Tešanj dobijaće 70 odsto električne energije iz solarnih elektrana

15. novembar 2022. - Samo do 2020. godine u ovom mestu u BiH bilo je instalirano 15 fotonaponskih elektrana ukupne instalisane snage 608 kW