OIE

Severna Makedonija, Albanija najavile zajedničke projekte za gas, LNG, zelenu energiju

Severna Makedonija Albanija zajednicke projekte gas LNG zelenu energiju

Foto: Premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski (levo) i Edi Rama (Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

15.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlade Severne Makedonije i Albanije potpisale su nekoliko sporazuma na zajedničkoj sednici. Memorandum o razumevanju o energetici namenjen je jačanju saradnje na izgradnji gasne infrastrukture, u oblasti energije iz obnovljivih izvora i na izgradnji terminala za LNG u Valoni.

Albanija namerava da u svojoj luci Valoni izgradi terminal za prihvat tečnog prirodnog gasa (LNG), pa se ostale zapadnobalkanske zemlje utrkuju za učešće u tom projektu ili barem za pristup gasu, s obzirom na energetsku krizu i nepouzdanost snabdevanja iz Rusije.

Nakon sporazuma o saradnji sa Kosovom* i Srbijom, Albanija je potpisala sličan memorandum o saradnji sa Severnom Makedonijom na drugoj zajedničkoj sednici dveju vlada, održanoj u Skoplju.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da se tim dokumentom stvara okvir za zajedničke energetske projekte, najviše za gasnu infrastrukturu i energiju iz obnovljivih izvora. Dve strane su postigle nekoliko sporazuma, a poseban naglasak je na energetici, napomenuo je. U planiranje je uključen projekat izgradnje LNG terminala.

Kovačevski: Energetska kriza je prilika za Severnu Makedoniju da postane čvorište za zelenu energiju

„Ova kriza je za nas i mogućnost za razvoj, inovacije, mogućnost da pretvorimo zemlju u čvorište za zelenu energiju koje, uz dobar plan i strategiju, može da snabdeva i region i kontinent energijom dobijenom iz obnovljivih izvora“, izjavio je Kovačevski.

Ukazao je i na inicijativu Otvoreni Balkan za ekonomske integracije, čiji su nosioci Srbija, Albanija i Severna Makedonija, i na takozvani Berlinski proces, platformu preko koje sve zemlje regiona rade na pridruživanju Evropskoj uniji.

Severnoj Makedoniji su potrebni izvori gasa za postrojenja kojima namerava da zameni svoje stare i nepouzdane termoelektrane REK Bitola i REK Oslomej (na ugalj) i Negotino, koja koristi mazut.

Kompanije Excelerate i ExxonMobil iz Sjedinjenih Država potpisale su prošle godine s Albanijom sporazum o proučavanju mogućnosti za izgradnju LNG terminala i da se neaktivna termoelektrane na mazut u Valoni prebaci na gas.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar energy daniel calderon zapadni balkan bef 2024

Alcazar planira nove akvizicije na Zapadnom Balkanu, želi da dostigne 1.000 MW

15. novembar 2022. - Alcazar Energy trenutno razvija projekte vetroelektrana sa snagom od skoro 500 MW na Zapadnom Balkanu

Fortis Group siri prisustvo Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana Pancevu Velimir Gavrilovic Beogradski energetski forum

Fortis Group širi prisustvo na Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana u Pančevu

15. novembar 2022. - Fortis Group kupuje dve biogasne elektrane u Pančevu, objavio je operativni direktor Velimir Gavrilović na Beogradskom energetskom forumu

krsko 2 slovenija nuklearka cena struje trosak

GEN energija: 1.000 MW nuklearke Krško 2 koštaće najmanje 9,3 milijarde evra

15. novembar 2022. - Finansijska struktura za Krško 2 biće poznata i utvrđena, kako je navela GEN energija, pre donošenja konačne investicione odluke 2028.

Bernard NGEN Nema pametne mreze bez pametnih korisnika

Bernard (NGEN): Nema pametne mreže bez pametnih korisnika

15. novembar 2022. - U energetici su potrebne pametne mreže, a ne postoji pametna mreža bez pametnih korisnika, izjavio je na Beogradskom energetskom forumu generalni direktor NGEN-a Roman Bernard