OIE

Severna Makedonija, Albanija najavile zajedničke projekte za gas, LNG, zelenu energiju

Severna Makedonija Albanija zajednicke projekte gas LNG zelenu energiju

Foto: Premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski (levo) i Edi Rama (Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

15.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlade Severne Makedonije i Albanije potpisale su nekoliko sporazuma na zajedničkoj sednici. Memorandum o razumevanju o energetici namenjen je jačanju saradnje na izgradnji gasne infrastrukture, u oblasti energije iz obnovljivih izvora i na izgradnji terminala za LNG u Valoni.

Albanija namerava da u svojoj luci Valoni izgradi terminal za prihvat tečnog prirodnog gasa (LNG), pa se ostale zapadnobalkanske zemlje utrkuju za učešće u tom projektu ili barem za pristup gasu, s obzirom na energetsku krizu i nepouzdanost snabdevanja iz Rusije.

Nakon sporazuma o saradnji sa Kosovom* i Srbijom, Albanija je potpisala sličan memorandum o saradnji sa Severnom Makedonijom na drugoj zajedničkoj sednici dveju vlada, održanoj u Skoplju.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da se tim dokumentom stvara okvir za zajedničke energetske projekte, najviše za gasnu infrastrukturu i energiju iz obnovljivih izvora. Dve strane su postigle nekoliko sporazuma, a poseban naglasak je na energetici, napomenuo je. U planiranje je uključen projekat izgradnje LNG terminala.

Kovačevski: Energetska kriza je prilika za Severnu Makedoniju da postane čvorište za zelenu energiju

„Ova kriza je za nas i mogućnost za razvoj, inovacije, mogućnost da pretvorimo zemlju u čvorište za zelenu energiju koje, uz dobar plan i strategiju, može da snabdeva i region i kontinent energijom dobijenom iz obnovljivih izvora“, izjavio je Kovačevski.

Ukazao je i na inicijativu Otvoreni Balkan za ekonomske integracije, čiji su nosioci Srbija, Albanija i Severna Makedonija, i na takozvani Berlinski proces, platformu preko koje sve zemlje regiona rade na pridruživanju Evropskoj uniji.

Severnoj Makedoniji su potrebni izvori gasa za postrojenja kojima namerava da zameni svoje stare i nepouzdane termoelektrane REK Bitola i REK Oslomej (na ugalj) i Negotino, koja koristi mazut.

Kompanije Excelerate i ExxonMobil iz Sjedinjenih Država potpisale su prošle godine s Albanijom sporazum o proučavanju mogućnosti za izgradnju LNG terminala i da se neaktivna termoelektrane na mazut u Valoni prebaci na gas.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

15. novembar 2022. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

15. novembar 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

15. novembar 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

15. novembar 2022. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7