Električna energija

Energetska saradnja Grčke i Severne Makedonije u snabdevanju fosilnim gorivima

Premijeri Severna Makedonija Grcka sastanak

Foto: dimitar.kovachevski (Instagram)

Objavljeno

14.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Osiguranje snabdevanja fosilnim gorivima za Severnu Makedoniju iz Grčke, kao i nastavak saradnje u oblasti energetike dogovoreno je na bilateralnom susretu u Atini, na kom su se sastali premijeri dve zemlje.

Premijer Kiriakos Micotakis primio je u Atini premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog na bilateralnom sastanku povodom energetske krize koja trenutno pogađa Evropu.

Kovačevski je potvrdio da će se snabdevanje lignitom i mrkim ugljem koji poslednjih godina dolaze iz rudnika u Grčkoj, nesmetano nastaviti i tokom narednog perioda.

Lideri dve zemlje su razgovarali o saradnji u energetskom sektoru na više nivoa, posebno o pitanjima infrastrukture, kao i o potrebi diversifikacije izvora energije i jačanju interkonekcije, preneo je Euraktiv.

Zajednička ulaganja dve zemlje

Kovačevski je saopštio da je razgovarao sa grčkim kolegom o ulaganjima u energetski sektor. Tema je bila izgradnja gasne interkonekcije u Evzoniju.

Premijer Severne Makedonije najavio je i veliku investiciju grčke kompanije Mytilineos u gasno postrojenje kapaciteta 200 megavata, koje će biti izgrađeno u Skoplju.

Dva premijera su razgovarali i o koncesiji za izgradnju hidroelektrane Čebren, koju će naverovatnije dobiti grčka elektroprivreda PPC (Public Power Corp), čija je ponuda ocenjena kao prihvatljiva.

Projekat Čebren je javno-privatno partnerstvo sa državnom kompanijom Elektrani na Severna Makedonija (ESM), pa se očekuje i saradnja dve državne elektroprivrede na izgradnji hidroenergetskog postrojenja od 333 megavata u Severnoj Makedoniji.

Mitsotakis je napomenuo da Grčka može da doprinese energetskom snabdevanju Severne Makednonije zahvaljujući infrastrukturi koju razvija na energetskoj mapi, kao i zbog geografskog položaja.

Grčka je spremna da podrži Severnu Makedoniju u doba energetske krize, istakao je Mitsotakis, koji smatra da je u zajedničkom interesu da grčke kompanije investiraju u Severnu Makedoniju kako bi se se povezala infrastruktura na način koji će dovesti do povećanja energetskih veza dve susedne države.

Generalni direktor ESM-a Vasko Kovačevski je naveo da su premijeri dve zemlje u Atini razgovarali o isporuci milion tona uglja i 250 hiljada tona mazuta, prenosi portal Republika.mk.

Ugalj je prvenstveno namenjen za potrebe REK Bitola, a deo je namenjen za REK Oslomej, kao i deo količina mazuta. Veći deo mazuta ide u termoelktranu Negotino. Atina i Skoplje imaju takođe i važeći ugovor za kupovinu 144 hiljade tona mazuta, koji traje do oktobra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

14. septembar 2022. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

14. septembar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

14. septembar 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

14. septembar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost