Električna energija

Strateški status grčkom Mitilineosu za kogeneraciju u Skoplju

severna makedonija mytilineos kogeneracija elektrana skoplje

Foto: Vlada Severne Makedonije/Flickr

Objavljeno

17.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije odlučila je da projektu kogeneracione elektrane na gas, grčke kompanije Mytilineos, dodeli status strateškog investicionog projekta.

Severna Makedonija dodeljuje projektima strateški status kako bi ubrzala gradnju novih elektrana i tako povećala domaću proizvodnju energije. Gradnja gasne elektrane je deo strategije ove države da svoje termoelektrane na ugalj ugasi do 2030. godine.

Vlada Severne Makedonije je dodelila status strateškog investicionog projekta za projekat Mytilineos kogeneraciono postrojenje Skoplje, koje razvija Preduzeće za proizvodnju električne i toplotne energije Mytilineos DOOEL Skoplje, saopštila je Vlada.

Predviđena vrednost investicije je 211 miliona evra, a planirani kapacitet je 90-105 megavata (MW) za proizvodnju električne i 135-150 MW za proizvodnju toplotne energije.

Vlada želi da ovakvim investicijama poveća domaću proizvodnju energije

Očekivana godišnja proizvodnja električne energije je oko 1.150 GWh električne i oko 275 GWh toplotne energije, koje bi trebalo da budu isporučene oepratoru prenosnog sistema MEPSO i sistemu daljinskog grejanja Grada Skoplja, navela je Vlada.

Odluka je doneta nakon javnog poziva Vlade Severne Makedonije koji je objavljen 31. januara ove godine. Inače, ovakve javne pozive Vlada objavljuje svake godine u januaru i otvoreni su tokom cele godine.

Vlada je svoju oduku koja se odnosi na Mytilineos obrazložila opredeljenjem da poveća domaću proizvodnje električne i toplotne energije.

Status strateškog projekta model za ubrzanje investicija

Strateški status za više projekata novih elektrana, među kojima su projekti kompanija wpd i Akuo Energy, najavio je pre nedelju dana premijer Dimitar Kovačevski. Taj status pominjan je i za firmu EFT, kao i za još dva projekta solarnih elektrana. Procedura je takva da za svaki projekat narodna skupština Severne Makedonije mora da usvoji poseban zakon.

Severna Makedonija namerava da termoelektrane TEC Negotino i REK Bitola prebaci na prirodni gas, a započeti su i pregovori sa kompanijom General Electric Investment o izgradnji elektrane na gas u Bitolju.

Zemlja se trenutno snabdeva gasom preko Bugarske i Turske, ali planira da izgradi gasovod koji će je povezati sa Grčkom. Za taj cevovod je dobila kredit, a sa Grčkom su potpisani memorandumi o saradnji u gasnom sektoru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

17. oktobar 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

17. oktobar 2022. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

17. oktobar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

17. oktobar 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune