Električna energija

EIB odobrio zajam Severnoj Makedoniji za gasnu interkonekciju sa Grčkom

eib-gas-interkonekcija-severna-makedonija

Slika: Pixabay/Magnascan

Objavljeno

25.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je zajam od 28,9 miliona evra Severnoj Makedoniji za izgradnju gasne interkonekcije sa Grčkom, koja će omogućiti ovoj balkanskoj zemlji da diversifikuje snabdevanje gasom, unapredi energetsku bezbednost i poveća konkurentnost svog tržišta energije u korist potrošača. Projekat predstavlja kratkoročnu meru koja treba da omogući postepen prelazak na čiste izvore energije, pri čemu će gas biti tranzicioni energent.

Izgradnjom svog dela gasovoda, u dužini od 68 kilometara, Severna Makedonija će se povezati sa sve više diversifikovanim tržištem gasa u Grčkoj i pospešiti svoju integraciju u regionalno i evropsko tržište energije, saopštio je EIB.

Ministar Finansija Severne Makedonije Fatmir Besimi izjavio je da će ovaj projekat obezbediti sigurno snabdevanje energijom, prvenstveno u sektoru industrije.

Severna Makedonia već radi na upotrebi gasa kao tranzicionog energenta

Severna Makedonija već planira da neke termoelektrane koje koriste fosilna goriva prebaci na gas. U pitanju su TEC Negotino, snage 210 MW, koja radi na mazut, i prvi blok REK Bitola, koja koristi ugalj.

Takođe su započeti pregovori sa kompanijom General Electric Investment o izgradnji elektrane na gas u Bitolju, a potpisani su i memorandumi sa Grčkom o snabdevanju prirodnim gasom i električnom energijom iz buduće elektrane na gas u susednoj zemlji, sa ciljem prestanka koriščenja uglja.

Gasna interkonekcija Severna Makedonija-Grčka će pomoći da Zapadni Balkan postepeno prestane sa korišćenjem uglja

Projekat gasne interkonekcije Severna Makedonija-Grčka će pomoći celom regionu da postepeno prestane sa korišćenjem uglja, dok će će istovremeno omogućiti bolju povezanost energetskih sistema, stvoriti uslove za zajedničko tržište i privući nove investicije, rekla je Lilyana Pavlova, potpredsednica EIB-a zadužena za Zapadni Balkan.

Ovaj projekat, prema njenim rečima, je takođe povezan sa naporima EIB-a da ojača energetsku bezbednost na Zapadnom Balkanu.

Projekat je jedna on ključnih investicija u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan

Energetska zajednica je ovu gasnu interkonekciju označila kao projekat od zajedničkog interesa, a on je i jedna od ključnih investicija u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, koji je prošle godine objavila Evropska komisija.

Zajam EIB-a Severnoj Makedoniji nadovezuje je na donaciju od 12,4 miliona evra koja je odobrena iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) za tehničku pomoć i sprovođenje projekta, stoji u saopštenju.

Investicija u gasni projekat u Severnoj Makedoniji je prelazna mera koja treba da omogući postepenu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije

Steffen Hudolin iz Delegacije EU u Severnoj Makedoniji napomenuo je da ulaganje u prirodni gas u Severnoj Makedoniji treba posmatrati kao prelaznu meru koja će da omogući postepenu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije i osigura energetsku bezbednost na duže staze.

Od izbijanja pandemije oboljenja COVID-19, EIB je uložio ukupno 144 miliona evra u Severnoj Makedoniji kako bi doprineo bržem oporavku malih i srednjih preduzeća i izgradnji ključne infrastrukture, podseća se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku