OIE

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji neće plaćati mrežarinu za isporuku viška energije

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji nece placati mrezarinu za isporuku viska energije

Photo: e-gabi from Pixabay

Objavljeno

18.07.2022.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

18.07.2022.

Komentari

1

Podeli

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji neće plaćati nakanadu za korišćenje mreže prilikom isporuke viška električne energije u elektroenergetski sistem.

Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge Republike Severne Makedonije (RKE) je saopštila da je ukinula naknadu za korišćenje distributivnog sistema pri isporuci viška struje iz fotonaponskih elektrana, koje su instalirali domaćinstva i mali potrošači sa statusom potrošač-proizvođač, što je zvaničan naziv za prozjumere u ovoj zemlji.

Odluka je doneta, kako se dodaje, u u cilju olakšavanja uslova za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Marko Bislimoski, predsednik RKE, izjavio je da svojim odlukama agencija želi da stimuliše potrošače da postavljaju fotonaponske elektrane. On veruje da će veliki broj domaćinstava biti podstaknut da iskoristi povoljne uslove i da u vreme energetske krize sebi obezbedi struju iz sopstvenih izvora.

Odluka se odnosi na domaćinstva i male potrošače

Odluka se odnosi na domaćinstva koja su instalirala solarne panele instalisane snage do 6 kilovata (kV) i drugi potrošači koji su instalirali elektrane snage do 40 kV, naglasio je Bislimoski.

Ovo je u kratkom periodu druga odluka kojom Severna Makedonija želi da poveća broj prozjumera.

Pre mesec dana je povećan maksimalni dozvoljeni kapacitet krovnih solarnih elektrana za domaćinstva, firme i državne institucije, sa četiri na šest kV, a za male potrošače sa 20 na 40 kV. Tada je takođe omogućeno prozjumerima da prodaju višak energije koju proizvedu na tržištu.

Komentara: (1)
Zsolt / 22.07.2022.

kilovat = kW

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

18. jul 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

18. jul 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

18. jul 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

18. jul 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković