OIE

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji neće plaćati mrežarinu za isporuku viška energije

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji nece placati mrezarinu za isporuku viska energije

Photo: e-gabi from Pixabay

Objavljeno

18.07.2022.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

18.07.2022.

Komentari

1

Podeli

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji neće plaćati nakanadu za korišćenje mreže prilikom isporuke viška električne energije u elektroenergetski sistem.

Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge Republike Severne Makedonije (RKE) je saopštila da je ukinula naknadu za korišćenje distributivnog sistema pri isporuci viška struje iz fotonaponskih elektrana, koje su instalirali domaćinstva i mali potrošači sa statusom potrošač-proizvođač, što je zvaničan naziv za prozjumere u ovoj zemlji.

Odluka je doneta, kako se dodaje, u u cilju olakšavanja uslova za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Marko Bislimoski, predsednik RKE, izjavio je da svojim odlukama agencija želi da stimuliše potrošače da postavljaju fotonaponske elektrane. On veruje da će veliki broj domaćinstava biti podstaknut da iskoristi povoljne uslove i da u vreme energetske krize sebi obezbedi struju iz sopstvenih izvora.

Odluka se odnosi na domaćinstva i male potrošače

Odluka se odnosi na domaćinstva koja su instalirala solarne panele instalisane snage do 6 kilovata (kV) i drugi potrošači koji su instalirali elektrane snage do 40 kV, naglasio je Bislimoski.

Ovo je u kratkom periodu druga odluka kojom Severna Makedonija želi da poveća broj prozjumera.

Pre mesec dana je povećan maksimalni dozvoljeni kapacitet krovnih solarnih elektrana za domaćinstva, firme i državne institucije, sa četiri na šest kV, a za male potrošače sa 20 na 40 kV. Tada je takođe omogućeno prozjumerima da prodaju višak energije koju proizvedu na tržištu.

Komentara: (1)
Zsolt / 22.07.2022.

kilovat = kW

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

18. jul 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

18. jul 2022. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

18. jul 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

18. jul 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune