OIE

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji neće plaćati mrežarinu za isporuku viška energije

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji nece placati mrezarinu za isporuku viska energije

Photo: e-gabi from Pixabay

Objavljeno

18.07.2022.

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

18.07.2022.

Komentari

comments icon

1

Podeli

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji neće plaćati nakanadu za korišćenje mreže prilikom isporuke viška električne energije u elektroenergetski sistem.

Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge Republike Severne Makedonije (RKE) je saopštila da je ukinula naknadu za korišćenje distributivnog sistema pri isporuci viška struje iz fotonaponskih elektrana, koje su instalirali domaćinstva i mali potrošači sa statusom potrošač-proizvođač, što je zvaničan naziv za prozjumere u ovoj zemlji.

Odluka je doneta, kako se dodaje, u u cilju olakšavanja uslova za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Marko Bislimoski, predsednik RKE, izjavio je da svojim odlukama agencija želi da stimuliše potrošače da postavljaju fotonaponske elektrane. On veruje da će veliki broj domaćinstava biti podstaknut da iskoristi povoljne uslove i da u vreme energetske krize sebi obezbedi struju iz sopstvenih izvora.

Odluka se odnosi na domaćinstva i male potrošače

Odluka se odnosi na domaćinstva koja su instalirala solarne panele instalisane snage do 6 kilovata (kV) i drugi potrošači koji su instalirali elektrane snage do 40 kV, naglasio je Bislimoski.

Ovo je u kratkom periodu druga odluka kojom Severna Makedonija želi da poveća broj prozjumera.

Pre mesec dana je povećan maksimalni dozvoljeni kapacitet krovnih solarnih elektrana za domaćinstva, firme i državne institucije, sa četiri na šest kV, a za male potrošače sa 20 na 40 kV. Tada je takođe omogućeno prozjumerima da prodaju višak energije koju proizvedu na tržištu.

Komentara: (1)
Zsolt / 22.07.2022.

kilovat = kW

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

18. jul 2022. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

18. jul 2022. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

18. jul 2022. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

18. jul 2022. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.