OIE

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji neće plaćati mrežarinu za isporuku viška energije

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji nece placati mrezarinu za isporuku viska energije

Photo: e-gabi from Pixabay

Objavljeno

18.07.2022.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

18.07.2022.

Komentari

1

Podeli

Prozjumeri u Severnoj Makedoniji neće plaćati nakanadu za korišćenje mreže prilikom isporuke viška električne energije u elektroenergetski sistem.

Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge Republike Severne Makedonije (RKE) je saopštila da je ukinula naknadu za korišćenje distributivnog sistema pri isporuci viška struje iz fotonaponskih elektrana, koje su instalirali domaćinstva i mali potrošači sa statusom potrošač-proizvođač, što je zvaničan naziv za prozjumere u ovoj zemlji.

Odluka je doneta, kako se dodaje, u u cilju olakšavanja uslova za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Marko Bislimoski, predsednik RKE, izjavio je da svojim odlukama agencija želi da stimuliše potrošače da postavljaju fotonaponske elektrane. On veruje da će veliki broj domaćinstava biti podstaknut da iskoristi povoljne uslove i da u vreme energetske krize sebi obezbedi struju iz sopstvenih izvora.

Odluka se odnosi na domaćinstva i male potrošače

Odluka se odnosi na domaćinstva koja su instalirala solarne panele instalisane snage do 6 kilovata (kV) i drugi potrošači koji su instalirali elektrane snage do 40 kV, naglasio je Bislimoski.

Ovo je u kratkom periodu druga odluka kojom Severna Makedonija želi da poveća broj prozjumera.

Pre mesec dana je povećan maksimalni dozvoljeni kapacitet krovnih solarnih elektrana za domaćinstva, firme i državne institucije, sa četiri na šest kV, a za male potrošače sa 20 na 40 kV. Tada je takođe omogućeno prozjumerima da prodaju višak energije koju proizvedu na tržištu.

Komentara: (1)
Zsolt / 22.07.2022.

kilovat = kW

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

18. jul 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

18. jul 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

18. jul 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. jul 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora