OIE

Severna Makedonija omogućila prozjumerima da prodaju višak struje

Severna Makedonija prozjumerima prodaju visak struje

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

16.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija je u pravilniku o obnovljivim izvorima energije povećala maksimalni dozvoljeni kapacitet krovnih solarnih elektrana za domaćinstva, firme i državne institucije. Ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi je izjavio da će oni moći da prodaju višak električne energije.

U skladu sa odredbama Zakona o energetici iz 2019, prozjumeri su upravo proglašeni učesnicima na tržištu struje u Severnoj Makedoniji. Ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi je predstavio izmene pravilnika o obnovljivim izvorima energije i rekao da one omogućavaju građanima i kompanijama da proizvode električnu energiju na svojim krovovima i prodaju je kupcu ili kompaniji za elektrodistribuciju.

Nova pravila su danas stupila na snagu. Ministarstvo je navelo da su potrošači-proizvođači, kako naziva prozjumere u svom pravilniku, ona domaćinstva, mali potrošači ili budžetski korisnici koji mogu da izgrade sistem za proizvodnju električne energije iz obnovljivog izvora radi sopstvene potrošnje i da isporuče višak u distributivnu mrežu.

Obračunski period za prozjumere je šest meseci

Svako domaćinstvo, firma i državna institucija ili ustanova može da potpiše ugovor sa snabdevačem električne energije, uključujući univerzalnog snabdevača. Višak se obračunava prema prosečnoj ceni po kojoj univerzalni snabdevač nabavlja električnu energiju za snabdevanje domaćinstava i malih potrošača, izjavio je Bekteshi i dodao da obračunski period za prozjumere traje šest meseci, počevši od 1. jula.

Vlasnici u zgradama s više stanova mogu da se udruže u zajednicu i izgrade krovni solarni sistem snage do šest kilovata

Najviši dozvoljeni kapacitet je za domaćinstva podignut sa četiri na šest kilovata, a za kategoriju malih potrošača je udvostručen na 40 kilovata. Gornja granica je prvobitno trebalo da bude povećana na 60 kilovata po korisniku.

Ministar je kazao da vlasnici u zgradama s više stanova mogu da osnuju zajednicu i izgrade krovni solarni sistem snage do šest kilovata iz kojeg će struju koristiti u zajedničkim delovima objekta.

Besplatna pametna brojila

Univerzalni snabdevač EVN Home sada ima obavezu da besplatno postavi pametno brojilo kod onih koji instaliraju fotonaponski sistem na svom krovu, istakao je Bekteshi. Otkrio je da je njegovo ministarstvo predložilo da se iz Zakona o izgradnji izbriše odredba po kojoj su opštine nadležne za izdavanje odobrenja prozjumerima za instaliranje krovnih solarnih sistema.

Ministarstvo je saopštilo da je vlada usvojila program subvencija vredan skoro milion evra za domaćinstva koja ove godine kupe i instaliraju solarne panele. Svaki korisnik ima pravo na pokrivanje do 30 odsto troškova do maksimalnih hiljadu evra. Ministarstvo ekonomije sprema javni poziv, izjavio je Bekteshi.

Od ostalih vesti vredi pomenuti da je Opština Kavadarci počela da postavlja solarne panele zbirne snage 19,2 kilovata na deset javnih zgrada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Regionima regione uglja Zapadnom Balkanu Ukrajini namenska sredstva pravednu tranziciju

Regionima zavisnim od uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini neophodna namenska sredstva za pravednu tranziciju

16. jun 2022. - Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini je održala godišnji sastanak u Briselu

Dedovic Djedovic Termoelektrana Kostolac B3 Vidovdan

Đedović: Termoelektrana Kostolac B3 biće puštena u rad od oktobra

16. jun 2022. - Poslednji kontingent opreme za izgradnju bloka Kostolac B3 stigao je brodom na gradilište, a pogon treba da se poveže na mrežu na Vidovdan

crna gora solarne elektrane povecanje deset puta epcg energetski bilans

Crna Gora će 2023. deset puta povećati proizvodnju struje iz solarnih elektrana

16. jun 2022. - U Energetskom bilansu Crne Gore za 2023, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da će procenjena proizvodnja struje u ovoj godini biti manja nego prošle za 12,63 odsto

ugalj gasenje termoelektrane napustanje uglja

Ko se u Jugoistočnoj Evropi obavezao da napusti ugalj, a ko i dalje ćuti

16. jun 2022. - Srbija i Bosna i Hercegovina su jedine dve zemlje koje nisu prihvatile nikakvu vrstu obaveze...