OIE

Severna Makedonija omogućila prozjumerima da prodaju višak struje

Severna Makedonija prozjumerima prodaju visak struje

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

16.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija je u pravilniku o obnovljivim izvorima energije povećala maksimalni dozvoljeni kapacitet krovnih solarnih elektrana za domaćinstva, firme i državne institucije. Ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi je izjavio da će oni moći da prodaju višak električne energije.

U skladu sa odredbama Zakona o energetici iz 2019, prozjumeri su upravo proglašeni učesnicima na tržištu struje u Severnoj Makedoniji. Ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi je predstavio izmene pravilnika o obnovljivim izvorima energije i rekao da one omogućavaju građanima i kompanijama da proizvode električnu energiju na svojim krovovima i prodaju je kupcu ili kompaniji za elektrodistribuciju.

Nova pravila su danas stupila na snagu. Ministarstvo je navelo da su potrošači-proizvođači, kako naziva prozjumere u svom pravilniku, ona domaćinstva, mali potrošači ili budžetski korisnici koji mogu da izgrade sistem za proizvodnju električne energije iz obnovljivog izvora radi sopstvene potrošnje i da isporuče višak u distributivnu mrežu.

Obračunski period za prozjumere je šest meseci

Svako domaćinstvo, firma i državna institucija ili ustanova može da potpiše ugovor sa snabdevačem električne energije, uključujući univerzalnog snabdevača. Višak se obračunava prema prosečnoj ceni po kojoj univerzalni snabdevač nabavlja električnu energiju za snabdevanje domaćinstava i malih potrošača, izjavio je Bekteshi i dodao da obračunski period za prozjumere traje šest meseci, počevši od 1. jula.

Vlasnici u zgradama s više stanova mogu da se udruže u zajednicu i izgrade krovni solarni sistem snage do šest kilovata

Najviši dozvoljeni kapacitet je za domaćinstva podignut sa četiri na šest kilovata, a za kategoriju malih potrošača je udvostručen na 40 kilovata. Gornja granica je prvobitno trebalo da bude povećana na 60 kilovata po korisniku.

Ministar je kazao da vlasnici u zgradama s više stanova mogu da osnuju zajednicu i izgrade krovni solarni sistem snage do šest kilovata iz kojeg će struju koristiti u zajedničkim delovima objekta.

Besplatna pametna brojila

Univerzalni snabdevač EVN Home sada ima obavezu da besplatno postavi pametno brojilo kod onih koji instaliraju fotonaponski sistem na svom krovu, istakao je Bekteshi. Otkrio je da je njegovo ministarstvo predložilo da se iz Zakona o izgradnji izbriše odredba po kojoj su opštine nadležne za izdavanje odobrenja prozjumerima za instaliranje krovnih solarnih sistema.

Ministarstvo je saopštilo da je vlada usvojila program subvencija vredan skoro milion evra za domaćinstva koja ove godine kupe i instaliraju solarne panele. Svaki korisnik ima pravo na pokrivanje do 30 odsto troškova do maksimalnih hiljadu evra. Ministarstvo ekonomije sprema javni poziv, izjavio je Bekteshi.

Od ostalih vesti vredi pomenuti da je Opština Kavadarci počela da postavlja solarne panele zbirne snage 19,2 kilovata na deset javnih zgrada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

16. jun 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

16. jun 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

16. jun 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

16. jun 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu