Električna energija

ESM razvija projekte elektrana ukupne snage 1,8 gigavata

ESM najavljuje novih 1,8 gigavata kapaciteta kroz razvoj 12 novih projekata

Foto: iStock

Objavljeno

02.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Državna elektroprivreda Severne Makedonije ESM najavila je da razvija 12 projekata elektrana s ukupnom planiranom snagom od gotovo 1,8 gigavata, što premašuje celokupni sadašnji kapacitet. Premijer Dimitar Kovačevski je kazao da se ulaganja u energetski sektor odvijaju u tri pravca – dva nova gasovoda, sektor obnovljivi izvori, uključujući reverzibilnu hidroelektranu Čebren, i neophodno unapređenje strujne mreže.

Generalni direktor preduzeća Elektrani na Severna Makedonija (ESM) Vasko Kovačevski rekao da ono od 2019. radi na energetskoj tranziciji u skladu s vladinom politikom i energetskom strategijom zemlje do 2040. godine.

Ipak, ugalj i mazut su i dalje strateški energenti, zbog energetske krize, naveo je na panelu o energetici na konferenciji koja je održana povodom godinu dana rada aktuelnog kabineta, prenela je agencija Makfax.

Premijer Dimitar Kovačevski je ocenio da je projekat reverzibilne hidroelektrane Čebren jedan od najvažnijih za državu, a da se početak izgradnje očekuje u saradnji sa grčkom kompanijom Public Power Corp. (PPC).

ESM radi na energetskoj tranziciji od 2019. godine

ESM razvija 12 projekata predviđene ukupne snage 1,76 gigavata, kazao je direktor Kovačevski, u poređenju sa 1,42 gigavata kojima trenutno upravlja.

„Što se tiče uglja i mazuta, to su energenti koji nam kao državi trenutno obezbeđuju osnovnu energiju. Dok ne izgradimo gasne elektrane u REK Bitola i dok ne izgradimo Čebren kao reverzibilnu hidroelektranu i dok se ne uvedu masovni baterijski sistemi za obnovljive izvore, moraćemo da se oslanjamo na ugalj i mazut,“ konstatovao je šef ESM-a.

Kovačevski je najavio da kompanija planira da ove godine poveća proizvodnju električne energije za 20 procenata.

Neophodni su remonti i održavanje na elektroenergetskim postrojenjima u državi

ESM je povećao učinak na 21 gigavat-sati dnevno, rekao je Kovačevski. Međutim, on je takođe podsetio da su elektrane u vlasništvu ESM-a stare 40, 50 i 60 godina, pa da je njihova amortizacija velika i da su im često potrebni remonti.

Severna Makedonija nije imala nijednu značajnu investiciju u nove elektrane u poslednjih 30 godina

Severna Makedonija nije imala nijednu značajnu investiciju u nove elektrane u poslednjih 30 godina, ali to delimično može da se nadomesti ubrzanim tempom i velikim koracima, kazao je generalni direktor.

Kapitalne investicije ESM-a

Među kapitalnim investicijama ESM-a su projekti solarnih postrojenja na napuštenim ugljenokopima u kompleksima REK Bitola i REK Oslomej, solarna elektrana od 100 megavata u Tikveškoj dolini te vetroparkovi Miravci i Bogdanci, za koji je u toku druga faza.

Na ESM-ovoj listi su reverzibilna hidroelektrana Čebren i hidroenergetski projekat u dolini Vardara sa 337 megavata kapaciteta, za koji je 2017. godine urađena studija izvodljivosti.

Foto: Vlada Severne Makedonije

Premijer i vlada planiraju razvoj energetskog sektora u tri pravca

Premijer Dimitar Kovačevski je naveo da je prošle godine instalirano preko 150 megavata kapaciteta iz obnovljivih izvora energije kao i da se nastavlja rad na izgradnji energetskih projekata u vlasništvu države.

Prošle godine  je instalirano preko 150 megavata iz obnovljivih izvora energije

On je rekao da je u toku potpuna zamena termoelektrane Oslomej fotonaponskim postrojenjima, gde je već izgrađeno 10 megavata, dok se priprema projektovanje i izgradnja preostalih 110 megavata.

Premijer je objasnio da se državna ulaganja u zelenu transformaciju sada kreću u tri pravca i da je cilj energetska nezavisnost, preneo je portal Centar.mk.

Prvi pravac su povezivanje i diverzifikacija izvora energije, navodi Kovačevski. Severna Makedonija ima jedan izvor gasa, preko Bugarske, pa su u toku projekti za gasovod iz Grčke kao drugi gasovod iz Bugarske.

Drugi pravac su ulaganja u obnovljive izvore, kazao je. Nakon 14 neuspešnih tendera, prošle godine je grčka elektroenergetska kompanija PPC uspešno prošla prvi krug za reverzibilnu hidroelektranu Čebren. Pregovori još traju.

Nakon 14 neuspešnih tendera, grčki PPC je uspešno prošao prvi krug za RHE Čebren

Pored proizvodnje bazne energije, Čebren bi trebalo da koristi višak struje iz fotonaponskih postrojenja za punjenje gornje akumulacije.

Treći deo investicija je usmeren na unapređenje distributivne i prenosne elektroenergetske mreže i prekogranične veze sa svim zemljama regiona, izjavio je Kovačevski.

„Imamo dobre veze sa Srbijom, Grčkom i Bugarskom. Već radimo na investicijama sa Albanijom, a u tom pravcu ćemo morati da nastavimo i sa Kosovom* i Crnom Gorom,“ rekao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

2. februar 2023. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

2. februar 2023. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

2. februar 2023. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

2. februar 2023. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group