OIE

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Foto: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

05.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija priprema investicioni plan za obustavljanje korišćenja uglja najkasnije 2030, jačanje elektroenergetske mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju svoja dva regiona uglja. Na konferenciji COP28 je sa međunarodnim finansijskim institucijama i razvojnim bankama potpisana zajednička deklaracija o platformi za ulaganja od ukupno tri milijarde evra, većinom iz privatnog sektora.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši predstavio je u Dubaiju Investicionu platformu za pravednu energetsku tranziciju Severne Makedonije, na marginama Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama – COP28. Cilj je da ova zemlja najkasnije 2030. prestane da koristi ugalj i priključi elektrane na obnovljive izvore ukupne snage 1,7 gigavata, naveo je.

Dalje, predviđena su ulaganja u jačanje strujne mreže i skladištenje energije kao i mere pravedne tranzicije za podršku lokalnim zajednicama kojima dekarbonizacija ugrožava prihode i radna mesta.

U pripremi platforme je učestvovala Evropska banka za obnovu i razvoj. Ona je jedna od potpisnika zajedničke deklaracije sa Vladom Severne Makedonije, Evropskom komisijom, klimatskim fondom Climate Investment Funds, Svetskom bankom, Međunarodnom finansijskom korporacijom, Evropskom investicionom bankom, nemačkom razvojnom bankom KfW, Razvojnom bankom Saveta Evrope i italijanskom institucijom za finansiranje razvoja Cassa Depositi e Prestiti.

Dokument je zamišljen kao osnova za investicije, razvoj pravnog okvira i tehničku pomoć u saradnji vlasti ove balkanske zemlje sa međunarodnim finansijskim institucijama i privatnim sektorom, ali i donatorima.

Vlada će ukloniti prepreke za investiranje

Investicije neophodne za postizanje klimatskih ciljeva do 2030. procenjene su na ukupno tri milijarde evra i treba da ih mobilišu privatne i multilateralne razvojne banke, uz dopunu iz budžetskih sredstava, objasnio je Bekteši. Otkrio je da su donatori i filantropske organizacije izrazili spremnost da sa 285 miliona evra u grantovima i povoljnim kreditima podrže mere energetske i pravedne tranzicije, projekte za skladištenje energije te unapređenje elektroenergetske mreže i razvoj veština i administrativnih kapaciteta.

Ministar je dodao da se očekuje da će iz privatnog sektora putem uklanjanja prepreka za investiranje biti privučeno dve milijarde evra, prvenstveno u zelenu energetiku.

Climate Investment Funds priprema 85 miliona dolara u grantovima i povoljnim kreditima za severnomakedonske regione uglja

Posebno važna komponenta biće aukcije za električnu energiju iz obnovljivih izvora, napomenuo je EBRD. Taj kreditor je dodao da Climate Investment Funds, sa sedištem u Vašingtonu u Sjedinjenim Državama, razmatra predlog da u februaru odobri ukupno 85 miliona dolara u bespovratnim sredstvima i povoljnim pozajmicama za regione uglja, nakon što Severna Makedonija preda investicioni plan.

Bekteši je, inače, rekao da vlada taj plan priprema u saradnji sa EBRD-om, Svetskom bankom i Međunarodnom finansijskom korporacijom. Severna Makedonija je odredila cilj da pre kraja decenije godišnje emisije gasova s efektom staklene bašte smanji 82 odsto sa nivoa iz 1990, dodao je. Druga ambicija je da udeo obnovljivih izvora u finalnoj bruto potrošnji električne energije najkasnije 2040. dostigne 38 procenata, u poređenju sa 23 odsto iz 2020. godine, podsetio je ministar.

Model klimatskog finansiranja za zemlje Zapadnog Balkana i šire

„Među našim glavnim prioritetima u ovom procesu su da pomognemo radnicima i zajednicama koje opterećuje postepeni prestanak upotrebe uglja i da im omogućimo pristup novim, visokokvalitetnim radnim mestima za njih i lokalizovanim rešenjima“, izjavio je. Vlada je u junu usvojila Mapu puta za pravednu tranziciju i uspostavila strukturu za upravljanje tim procesom, naveo je Bekteši na ceremoniji potpisivanja deklaracije.

„Verujemo da je ovo model kako se može omasoviti klimatsko finansiranje, u Severnoj Makedoniji, na Zapadnom Balkanu i šire, a drago nam je što ćemo blisko sarađivati sa vladom u davanju podrške za ostvarivanje ovih visokih ambicija“, istakla je predsednica EBRD-a Odil Reno-Baso.

Severna Makedonija ima dva kompleksa rudnika uglja i termoelektrana – REK Bitola i REK Oslomej. Oba su pod upravom državne kompanije Elektrani na Severna Makedonija (ESM). Ova zemlja je ostvarila najveće rezultate na Zapadnom Balkanu u procesu zamene kapaciteta na ugalj elektranama na obnovljive izvore.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

5. decembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

5. decembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

5. decembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

5. decembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače