OIE

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Foto: Mey Energy

Objavljeno

26.09.2023.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.09.2023.

Komentari

1

Podeli

Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji. Trenutno je najveće u regionu.

Zemlje Zapadnog Balkana još uvek sporo povećavaju kapacitete za proizvodnju struje iz energije sunca. Ipak, spisak velikih solarnih elektrana se postepeno uvećava. Ubrzo nakon što je jedan takav pogon od 45 megavata pušten u probni rad u Bosni i Hercegovini, Severna Makedonija ponovo na svojoj teritoriji ima najveći fotonaponski sistem u regionu. Mey Energy je saopštio da je završio izgradnju solarne elektrane od 55 megavata u opštini Novaci, u srcu industrije uglja u toj zemlji.

Taj sistem je instaliran pored ugljenokopa Suvodol. Kompanija, osnovana 2020, objavila je da će proizvodnju električne energije pokrenuti pre kraja meseca. Postrojenje Novaci će imati godišnji učinak procenjen na 85 gigavat-sati, ekvivalentan potrošnji energije u 30.000 domaćinstava u Severnoj Makedoniji.

Biggest solar power plant Western Balkans Novaci North Macedonia
The new PV plant is located near the REK Bitola coal and power complex

Fotonaponski sistem Novaci je izgrađen za deset meseci

Investicija je vredna 40 miliona evra, stoji u objavi. Ovo fotonaponsko postrojenje se prostire na 57 hektara, a sastoji se od 101.000 panela. Postavljeno je 856 kilometara kablova. Izgradnja je započela u novembru. Mey Energy je saopštio da su svi izvođači iz Severne Makedonije.

Novi proizvođač električne energije je dodao da će pogon Novaci imati životni vek od 25 godina. Kompanija je navela i da će struju prodavati na slobodnom tržištu, prvenstveno unutar zemlje.

Dalekovod je bio u blizini zahvaljujući termoelektrani na ugalj

Solarna elektrana je izgrađena na privatnom zemljištu. Lokacija je bila pogodna zbog blizine mreže od 110 kilovolti, budući da se nedaleko odatle nalazi termoelektrana, u okviru kompleksa REK Bitola. Njome upravlja državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM), koja planira da postepeno obustavi eksploataciju i upotrebu uglja i velik deo zameni solarnim panelima. Vlada se opredelila da taj proces okonča najkasnije 2030. godine.

Neki od fotonaponskih projekata na kojima rade investitori na Zapadnom Balkanu zapravo se mere u stotinama gigavata, samo što je velika većina u ranoj fazi. U svakom slučaju, Novaci neće dugo biti najveći. U BiH i na Kosovu* su u izgradnji po jedna solarna elektrana od 150 megavata. U Albaniji je u toku instaliranje jednog postrojenja od 140 megavata.

Komentara: (1)
valjko / 26.09.2023.

Po kojij cijeni je prodajna energija tj imaju li potpisan PPI sa nekim?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vice Oršulić novi šef HEP-a

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

26. septembar 2023. - Na sednici Vlade Hrvatske je za vršitelja dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede predložen Vice Oršulić

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

26. septembar 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

26. septembar 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

26. septembar 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom