OIE

Eco-Wat dobio saglasnost za energetske dozvole za solarni park od 25 MW u BiH

Eco-Wat saglasnost energetske dozvole solarni park 25 MW BiH

Foto: Cxjiang from Pixabay

Objavljeno

13.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Eco-Wat, koji radi na projektu solarne elektrane od 150 megavata, dobio je od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine prethodne saglasnosti za izdavanje energetskih dozvola za pet celina od po bezmalo pet megavata.

Korak napred u sprovođenju projekta jedne od najvećih planiranih elektrana u BiH, u Stocu, nova je potvrda navale investicija u fotonaponska postrojenja u Hercegovini. Eco-Wat iz Kiseljaka namerava da instalira 150 megavata u poslovnoj zoni Hodovo u fazama, a sada je obezbedio takozvane prethodne saglasnosti Vlade Federacije BiH za energetske dozvole za pet pojedinačnih pogona.

Ove celine su nazvane A1-A5 i imaju po samo jedan kilovat manje od pet megavata nominalne i odobrene snage priključenja, saopšteno je. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je tako sada dobilo zadatak da postupi po važećoj uredbi o energetskim dozvolama za deo solarnog parka od ukupno 25 megavata.

Inače, firma je u maju od entitetske vlade dobila preliminarno zeleno svetlo za postrojenja C2-C5 identičnih kapaciteta.

Eco-Wat je krajem prošle godine podneo zahtev za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu za projekat transformatorske stanice Hodovo i priključnog dalekovoda i objavio da bi u prvoj fazi izgradio dva transformatora.

Plan za solarni park u Stocu je bio najveći u proceduri u zemlji dok Etmax nedavno nije podneo zahtev za 50-godišnju koncesiju za 500 megavata iz sedam celina. Lokacija je u Nevesinju, u delu Hercegovine na teritoriji Republike Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

13. oktobar 2022. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

13. oktobar 2022. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

13. oktobar 2022. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

13. oktobar 2022. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'