OIE

Eco-Wat dobio saglasnost za energetske dozvole za solarni park od 25 MW u BiH

Eco-Wat saglasnost energetske dozvole solarni park 25 MW BiH

Foto: Cxjiang from Pixabay

Objavljeno

13.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Eco-Wat, koji radi na projektu solarne elektrane od 150 megavata, dobio je od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine prethodne saglasnosti za izdavanje energetskih dozvola za pet celina od po bezmalo pet megavata.

Korak napred u sprovođenju projekta jedne od najvećih planiranih elektrana u BiH, u Stocu, nova je potvrda navale investicija u fotonaponska postrojenja u Hercegovini. Eco-Wat iz Kiseljaka namerava da instalira 150 megavata u poslovnoj zoni Hodovo u fazama, a sada je obezbedio takozvane prethodne saglasnosti Vlade Federacije BiH za energetske dozvole za pet pojedinačnih pogona.

Ove celine su nazvane A1-A5 i imaju po samo jedan kilovat manje od pet megavata nominalne i odobrene snage priključenja, saopšteno je. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je tako sada dobilo zadatak da postupi po važećoj uredbi o energetskim dozvolama za deo solarnog parka od ukupno 25 megavata.

Inače, firma je u maju od entitetske vlade dobila preliminarno zeleno svetlo za postrojenja C2-C5 identičnih kapaciteta.

Eco-Wat je krajem prošle godine podneo zahtev za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu za projekat transformatorske stanice Hodovo i priključnog dalekovoda i objavio da bi u prvoj fazi izgradio dva transformatora.

Plan za solarni park u Stocu je bio najveći u proceduri u zemlji dok Etmax nedavno nije podneo zahtev za 50-godišnju koncesiju za 500 megavata iz sedam celina. Lokacija je u Nevesinju, u delu Hercegovine na teritoriji Republike Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

13. oktobar 2022. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

tomasevic eps uvoz struje

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

13. oktobar 2022. - Havarija u Rudarskom basenu Kolubara se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja biće normalizovana

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

13. oktobar 2022. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

13. oktobar 2022. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...