OIE

Eco-Wat dobio saglasnost za energetske dozvole za solarni park od 25 MW u BiH

Eco-Wat saglasnost energetske dozvole solarni park 25 MW BiH

Foto: Cxjiang from Pixabay

Objavljeno

13.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Eco-Wat, koji radi na projektu solarne elektrane od 150 megavata, dobio je od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine prethodne saglasnosti za izdavanje energetskih dozvola za pet celina od po bezmalo pet megavata.

Korak napred u sprovođenju projekta jedne od najvećih planiranih elektrana u BiH, u Stocu, nova je potvrda navale investicija u fotonaponska postrojenja u Hercegovini. Eco-Wat iz Kiseljaka namerava da instalira 150 megavata u poslovnoj zoni Hodovo u fazama, a sada je obezbedio takozvane prethodne saglasnosti Vlade Federacije BiH za energetske dozvole za pet pojedinačnih pogona.

Ove celine su nazvane A1-A5 i imaju po samo jedan kilovat manje od pet megavata nominalne i odobrene snage priključenja, saopšteno je. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je tako sada dobilo zadatak da postupi po važećoj uredbi o energetskim dozvolama za deo solarnog parka od ukupno 25 megavata.

Inače, firma je u maju od entitetske vlade dobila preliminarno zeleno svetlo za postrojenja C2-C5 identičnih kapaciteta.

Eco-Wat je krajem prošle godine podneo zahtev za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu za projekat transformatorske stanice Hodovo i priključnog dalekovoda i objavio da bi u prvoj fazi izgradio dva transformatora.

Plan za solarni park u Stocu je bio najveći u proceduri u zemlji dok Etmax nedavno nije podneo zahtev za 50-godišnju koncesiju za 500 megavata iz sedam celina. Lokacija je u Nevesinju, u delu Hercegovine na teritoriji Republike Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

13. oktobar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

13. oktobar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

13. oktobar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

13. oktobar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora