OIE

U sunčanoj Hercegovini je u planu još jedan solarni park, snage 100 MW

suncanoj Hercegovini planu jos jedan solarni park 100 MW Bileca

Foto: iStock

Objavljeno

11.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Mala Bileća preuzima vođstvo u Bosni i Hercegovini po projektima za proizvodnju zelene energije. Jedna domaća kompanija je upravo podnela zahtev za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu za svoj budući solarni park kapaciteta skoro sto megavata.

Spisak projekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hercegovini uvećava se gotovo na dnevnom nivou. Firma Tehničko tehnološki centar (TTC) iz Istočnog Sarajeva uputila je zahtev Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu za solarnu elektranu maksimalnog kapaciteta 94,7 do 99,7 megavata.

Planirana priključna snaga je 85 megavata. Lokacija za PV-solarni park Plana je u opštini Bileća na jugu Bosne i Hercegovine.

Solarni park će se sastojati od 26 celina

Površina na kojoj bi se prostirao fotonaponski pogon iznosi 1.574 hektara. Zamišljeno je da solarni park čini 26 celina s procenjenom ukupnom godišnjom proizvodnjom od 133,8 gigavat-sati, piše u dokumentaciji. Komentari i sugestije na zahtev i prateću studiju mogu da se pošalju do 21. oktobra.

TTC namerava da svoj solarni park poveže na postojeći dalekovod od 110 kilovata

Najveće dve celine u planu, na zajedničkoj parceli od skoro 28 hektara, imale bi po 11,3 megavata. Predviđeno je da najmanji od 26 pogona bude samo 120 kilovata. Preduzeće namerava da svoj solarni park poveže na postojeći dalekovod od 110 kilovata.

Po preliminarnoj studiji, dato područje ima 2.350 sunčanih sati godišnje. Zemljište je opštinsko i privatno. Kvalitet je nizak, od četvrte do šeste klase.

Za Bileću se spremaju kapaciteti iz solarnih elektrana, vetroparka, hidroelektrane

Republika Srpska je u junu izdala javni poziv za pedesetogodišnje koncesije za veliku solarnu elektranu i vetropark u Bileći, a oba projekta su nazvana Planik. Po svemu sudeći, ovaj gradić je u vođstvu u BiH po veličini projekata za zelenu energiju u pripremi.

Entitetska vlada je, pored toga, u julu objavila poziv za dostavljanje ponuda za projekat Solarni park Bileća od deset megavata. Dalje, EFT je koncesionar za izgradnju druge solarne elektrane istog imena i kapaciteta 60 megavata. Pored toga, Hidroelektrane na Trebišnjici, koje posluju u okviru Elektroprivrede Republike Srpske, planiraju izgradnju hidrocentrale Bileća.

Investitori u Hercegovini najradije biraju solarnu energiju

U skoro svakoj opštini u istočnoj Hercegovini, na teritoriji Srpske, razvija se bar jedan velik poduhvat za proizvodnju zelene energije. Investitori se najviše odlučuju za solarnu energiju.

Etmax iz Banjaluke je nedavno podneo zahtev za 50-godišnju koncesiju za solarni park u Nevesinju od 500 megavata iz sedam celina. To je najveći poduhvat u razvoju u BiH u ovom domenu. Ta kompanija je već dobila koncesioni ugovor za projekat od 60 megavata u toj opštini.

Najveći projekat solarne elektrane, 500 megavata, pokrenuo je Etmax

U zapadnom delu, u Federaciji BiH, u maju je počela izgradnja dosad najvećeg fotonaponskog postrojenja u zemlji. To područje je, osim toga, prošarano već gotovim malim solarnim elektranama i lokacijama za takve projekte.

To nije sve – lokalna kompanija Eco-Wat namerava da postavi solarni park od 150 megavata kod Stoca.  Opština Ravno je potpisala ugovore za dva velika projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

11. oktobar 2022. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

tomasevic eps uvoz struje

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

11. oktobar 2022. - Havarija u Rudarskom basenu Kolubara se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja biće normalizovana

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

11. oktobar 2022. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

11. oktobar 2022. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...