OIE

U sunčanoj Hercegovini je u planu još jedan solarni park, snage 100 MW

suncanoj Hercegovini planu jos jedan solarni park 100 MW Bileca

Foto: iStock

Objavljeno

11.10.2022.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

11.10.2022.

Komentari

1

Podeli

Mala Bileća preuzima vođstvo u Bosni i Hercegovini po projektima za proizvodnju zelene energije. Jedna domaća kompanija je upravo podnela zahtev za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu za svoj budući solarni park kapaciteta skoro sto megavata.

Spisak projekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hercegovini uvećava se gotovo na dnevnom nivou. Firma Tehničko tehnološki centar (TTC) iz Istočnog Sarajeva uputila je zahtev Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu za solarnu elektranu maksimalnog kapaciteta 94,7 do 99,7 megavata.

Planirana priključna snaga je 85 megavata. Lokacija za PV-solarni park Plana je u opštini Bileća na jugu Bosne i Hercegovine.

Solarni park će se sastojati od 26 celina

Površina na kojoj bi se prostirao fotonaponski pogon iznosi 1.574 hektara. Zamišljeno je da solarni park čini 26 celina s procenjenom ukupnom godišnjom proizvodnjom od 133,8 gigavat-sati, piše u dokumentaciji. Komentari i sugestije na zahtev i prateću studiju mogu da se pošalju do 21. oktobra.

TTC namerava da svoj solarni park poveže na postojeći dalekovod od 110 kilovata

Najveće dve celine u planu, na zajedničkoj parceli od skoro 28 hektara, imale bi po 11,3 megavata. Predviđeno je da najmanji od 26 pogona bude samo 120 kilovata. Preduzeće namerava da svoj solarni park poveže na postojeći dalekovod od 110 kilovata.

Po preliminarnoj studiji, dato područje ima 2.350 sunčanih sati godišnje. Zemljište je opštinsko i privatno. Kvalitet je nizak, od četvrte do šeste klase.

Za Bileću se spremaju kapaciteti iz solarnih elektrana, vetroparka, hidroelektrane

Republika Srpska je u junu izdala javni poziv za pedesetogodišnje koncesije za veliku solarnu elektranu i vetropark u Bileći, a oba projekta su nazvana Planik. Po svemu sudeći, ovaj gradić je u vođstvu u BiH po veličini projekata za zelenu energiju u pripremi.

Entitetska vlada je, pored toga, u julu objavila poziv za dostavljanje ponuda za projekat Solarni park Bileća od deset megavata. Dalje, EFT je koncesionar za izgradnju druge solarne elektrane istog imena i kapaciteta 60 megavata. Pored toga, Hidroelektrane na Trebišnjici, koje posluju u okviru Elektroprivrede Republike Srpske, planiraju izgradnju hidrocentrale Bileća.

Investitori u Hercegovini najradije biraju solarnu energiju

U skoro svakoj opštini u istočnoj Hercegovini, na teritoriji Srpske, razvija se bar jedan velik poduhvat za proizvodnju zelene energije. Investitori se najviše odlučuju za solarnu energiju.

Etmax iz Banjaluke je nedavno podneo zahtev za 50-godišnju koncesiju za solarni park u Nevesinju od 500 megavata iz sedam celina. To je najveći poduhvat u razvoju u BiH u ovom domenu. Ta kompanija je već dobila koncesioni ugovor za projekat od 60 megavata u toj opštini.

Najveći projekat solarne elektrane, 500 megavata, pokrenuo je Etmax

U zapadnom delu, u Federaciji BiH, u maju je počela izgradnja dosad najvećeg fotonaponskog postrojenja u zemlji. To područje je, osim toga, prošarano već gotovim malim solarnim elektranama i lokacijama za takve projekte.

To nije sve – lokalna kompanija Eco-Wat namerava da postavi solarni park od 150 megavata kod Stoca.  Opština Ravno je potpisala ugovore za dva velika projekta.

Komentara: (1)
Zarko / 14.02.2023.

Postovani !
Posjedujemo parcelu od 129.000 m/2 . Kategorija 5 i 6 moguca prenamjena , dalekovod na placu , trafostanica 1500 m
Parcela je u blizini aeorodroma Podgorica – Crna Gora
Ako postoi interesovanje stoimo vam na raspolaganje .
Pozdrav !
Zarko

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, pravedna energetska tranzicija

Kako energetsku tranziciju učiniti pravednom za stanovnike regiona zavisnih od uglja

11. oktobar 2022. - Vlasti moraju da deluju pre nego što ljudi odu, ocenili su govornici na godišnjem sastanku Inicijative za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i Ukrajini

Zoran sljukic vrsioca duznosti izvrsnog direktora EPCG

Zoran Šljukić imenovan za vršioca dužnosti izvršnog direktora EPCG-a

11. oktobar 2022. - Tehnički direktor Elektroprivrede Crne Gore i menadžer rekonstrukcije TE Pljevlja Zoran Šljukić postao je v. d. izvršnog direktora

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

11. oktobar 2022. - Severna Makedonija priprema investicioni plan za prestanak korišćenja uglja, jačanje strujne mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju

frane barbaric HEP plenkovic smena ostavka

Frane Barbarić posle šest godina nije više direktor Hrvatske elektroprivrede

11. oktobar 2022. - Premijer Andrej Plenković je najavio njegovu smenu zbog bespravne gradnje, ali je Frane Barbarić podneo ostavku, koju je Vlada prihvatila