Električna energija

Crna Gora traži od Hrvatske i BiH deo vode i struje iz Bilećkog jezera

crna gora bilecko jezero ers hrvatska republika srpska

Bilećko jezero (foto: Hidroelektrane na Trebišnjici)

Objavljeno

06.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore odlučila je da pokrene proceduru utvrđivanja koliki deo vodnih i hidroenergetskih resursa Bilećkog jezera pripada ovoj državi, s obzirom da deo sliva kojim se ono napaja pripada ovoj državi, a sve te resurse sada koriste Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Dve države zasad nisu reagovale, ali se oglasila Elektroprivreda Republike Srpske, koja je rekla da je zahtev Crne Gore neosnovan.

Bilećko jezero nastalo je 1965. godine pregrađivanjem reke Trebišnjice, koja je granična reka između Crne Gore i BiH, tačnije entiteta Republika Srpska. Ideja je bila da se formira Hidroenergetski sistem (HES) Trebišnjica koji bi rešio probleme poplava, navodnjavanja i proizvodnje električne energije.

Bilećko jezero je srce Hidroenergetskog sistema Trebišnjica koji je izvor vrednih vodnih i hidroenergetskih resursa

Vrednost ovog sistema, koji nije do kraja završen, je u tome što obezbeđuje pijaću vodu i električnu energiju, i to vršnu, koja je najskuplja na tržištu i koja omogućava lakše uključivanje u sistem novih solanrih elektrana i vetroparkova. Resursi koji su i biće veoma na ceni.

Vlada Crne Gore: po svim međunarodnim propisima pripada nam deo voda Bilećkog jezera

Vlada Crne gore je saopštila da je formiran ekspertski tim, koji će zastupati Crnu Goru u postupku utvrđivanja prava u valorizaciji voda Bilećkog jezera. To je urađeno na osnovu predloga Ministarstva kapitalnih investicija koje je prethodno dobilo inicijativu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

U Informaciji o valorizaciji voda hidroakumulacionog objekta Bilećko jezero, koju je usvojila Vlada, navodi se da je potrebno da se posle 57 godina višenamenskog korišćenja voda međugranične reke Trebišnjice od strane BiH, Republike Srpske i Hrvatske utvrde prava Crne Gore i da se ta prava adekvatno zaštite i valorizuju.

Crna Gora, kako se navodi, nesumnjivo polaže pravo na korišćenje voda Bilećkog jezera, po svim domaćim i međunarodnim propisima i zakonima. Procena je, piše u Informaciji, da joj pripada površina od oko 40 odsto sliva Bilećkog jezera, kao i 24 odsto od ukupne zapremine akumulacije.

Crna Gora polaže pravo na 24 odsto akumulacije jezera

U dokumentu se navodi i da vodni resursi, a time i hidroenergetski potencijal predstavljaju deo nacionalnog, prirodnog bogatstva jedne države.

HES Trebišnjica nije završen. Dosad su izgrađene četiri hidroelektrane: Trebinje 1 (168 MW), Trebinje 2 (8 MW), Dubrovnik (252 MW) i reverzibilna pumpno-akumulaciona elektrana (PHE) Čapljina (420 MW). Procene Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), ćerke firme ERS-a, koja upravlja svim elektranama osim HE Dubrovnik, koji je pod kontrolom Hrvatske elektroprivrede (HEP), je da se sada proizvodi oko 2.800 GWh vršne energije, a moglo bi da se proizvede još oko 860 GWh.

EPCG: Crna Gora ne dobija ni simboličnu naknadu za korišćenje voda

Rajko Radusinović, koordinator radnog tima EPCG, izjavio je za RTCG da je uprkos ovoj prozvodnji Crna Gora od 1971. do 1991. prihodovala samo naknadu za korišćenje voda hidroakumulacije Bilećko jezero u iznosu od 200.000 evra. I ovakva simbolična nadoknada od 1992. se ne naplaćuje, dodao je on.

Crna Gora je, kako je dodao, pokušavala da ostvari svoja prava u hidroakumulaciji Bilećko jezero, ali nije nailazila na razumevanje predstavnika državnih organa BiH, Republike Srpske i Hrvatske, kao i poslovodstva hidroelektrana.

Inače, ERS je nedavno počeo izgradnju HE Dabar, koja će biti deo HES Trebišnjica, a planira i HE Bileća. Na drugoj strani, u vladinoj Informaciji se navodi da je Prostornim planom Crne Gore i Strategijom razvoja energetike do 2025, predviđena gradnja HE Boka koja bi koristila potencijal ovog sistema. Takođe, poslovodstva EPCG i ERS sredinom prošle godine razgovarala su o Trebišnjici, i o projektu joj jedne HE – Sutorina.

Crna Gora trazi od Hrvatske i BiH svoje deo vode i struje iz Bileckog jezera
HE Trebinje 1 (foto: HET)

Petrović (ERS): zahtev Crne Gore bez osnova

Sa druge strane, oglasio se samo ERS, koji je saopštio da inicijativa Crne Gore nema osnova, jer je sistem hidroelektrana na Trebišnjici završen još u bivšoj Jugoslaviji i nikada nije ni bilo predviđeno da se voda i energija dele sa ovom državom.

Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, izjavio je da smatra da se ni voda, ni energija iz Bilećkog jezera ne bi trebalo da deli sa Crnom Gorom. On je istakao da je Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu pokrenula inicijativu valorizacije voda Bilećkog jezera.

U 30 godina vlasti Mila Đukanovića to pitanje nikad nije postavljeno, za razliku od pojedinaca koji to sad problematizuju, istakao je Petrović, preneo je RTCG.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. april 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. april 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. april 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. april 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji