Električna energija

ERS novom dokapitalizacijom i kreditom pokušava da završi gradnju HE na Bistrici i HE Dabar

ERS novom dokapitalizacijom i kreditom pokusava da zavrsi gradnju HE na Bistrici i HE Dabar

Foto: Pexels from Pixabay

Objavljeno

15.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Posle novog tendera za uzimanje kredita za finansiranje gradnje hidroelektrana na Bistrici, Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) pripremila je i novi predlog za dokapitalizaciju zavisnog preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) kako bi obezbedila novac za gradnju hidroelektrane Dabar, snage 160 MW.

Hidroelektrane na Bistrici, snage 39 MW, i hidroelektrana Dabar su dva projekta koje je započela Elektroprivreda Republike Srpske, ali ima problema da obezbedi novac za njihovu gradnju. Tender za uzimanje kredita za HE Dabar i HE na Bistrici nije bio uspešan, a prvi predlog za dokapitalizaciju HET-a nije prihvatila Skupština akcionara.

Osim ova dva načina za finansiranje novih elektrana ERS pokušava i da emituje akcije na Bečkoj berzi, ali i to se zasad nije desilo.

Vrednost dokapitalizacije je smanjena sa prvobitnih 218 miliona evra na 143 miliona

Novi predlog dokapitalizacije, o kojem bi Skupština akcionara trebalo da rapsravlja 26. februara, predviđa emitovanje akcija u vrednosti od 280 miliona maraka (oko 143 miliona evra), što je dosta manje od oko 218 miliona evra koliko je bilo planirano prvim predlogom. Takođe, izmenjena je i cena po kojoj bi sadašnji akcionari HET-a trebalo da iskoriste pravo preče kupovine i kupe akcije, pa je sada to 0,46 KM (0,23 evra), umesto 0,15 evra.

Najveći akcionari HET-a su ERS (65 odsto), Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS (10 odsto), Društvo za upravljanje investicionim fondovima Kristal invest (5,3) i Fond za restituciju RS (5 odsto). Svi osim Kristal investa su pod kontrolom Vlade RS.

Ako oni ne iskoriste pravo preče kupovine preostale akcije će biti predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi.

Povećana je cena akcija za postojeće akcionare sa 0,15 evra na 0,23 evra

Kao i prvu najavu dokapitalizacije, i ovu prate prigovori malih akcionara da će njihove akcije biti obezvređene.

Inače, Narodna skupština RS nedavno je usvojila dopune Zakona o tržištu hartija od vrijednosti. Tokom rasprave u parlamentu se moglo čuti da je cilj ovih zakonskih izmena dokapitalizacija HET-a odnosno sprečavanje da akcije koje ne pripadaju sadašnjim akcionarima, koji drže oko 80 odsto, kupe druge firme i tako delimično privatizuju ovo zavisno preduzeće ERS-a.

Ugovor o gradnji HE Dabar potpisan je sa kineskom firmom China Gezhouba Group Co., dok hidroelektrane na Bistrici gradi takođe kineska kompanija AVIC-ENG – China National Aero-technology International Engineering Corp.

Traži se banka koja će dati kredit od 15 miliona evra

Drugi tender za nalaženje banke koja će kreditirati projekte ERS-a raspisan je pre nedelju dana. Kako je prenela eKapija traži se zajam od 30 miliona KM (oko 15 miliona evra).

Ovim kreditom ERS bi izmirila obavezu po osnovu kupljene električne energije od Hidroelektrana na Drini, čiji je 65 odsto vlasnik, a onda bi tim sredstavima HE na Drini izvršile dokapitalizaciju HE Bistrice u Foči čiji su 100 odsto vlasnik, čime zapravo namena kredita predstavlja finansiranje izgradnje HE Bistrica, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Rok otplate kredita je godinu dana, sa fiksnom kamatnom stopom do 2,95 odsto na godišnjem nivou i naknadom za obradu do 0,3 odsto od iznosa kredita.

Procenjena vrednost nabavke je, kako se navodi, 570.000 KM bez PDV-a (oko 290.000 evra). Uzimanje kredita, dodaje se, nije bilo u planu nabavki u 2021, a rok za dostavljanje ponuda je 4. mart.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

15. februar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

15. februar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

15. februar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. februar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora