Električna energija

Odložena odluka o dokapitalizaciji HET-a za gradnju HE Dabar

he-dabar-dokapitalizacija-odluka-het

Slika: ERS

Objavljeno

24.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Skupština akcionara preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) nije usvojila odluku o dokapitalizaciji kojom je trebalo da se obezbedi novac za gradnju hidroelektrane Dabar, snage 160 MW. Odluka je, prema rečima direktora HET-a Gordana Mišeljića, odložena kako bi se jasnije definisala pravila i zaštitili mali akcionari.

Odluka nije usvojena pošto je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), većinski vlasnik HET-a, bila suzdržana prilikom glasanja na skupštini akcionara, a dorađeni predlog koncepta dokapitalizacije bi, prema najavama iz HET-a, trebalo da bude spreman najkasnije tokom sledećeg meseca.

Dorađeni predlog koncepta dokapitalizacije bi trebalo da bude spreman u februaru

ERS planira da kroz dokapitalizaciju obezbedi sredstva za projekat HE Dabar tako što će emitovati akcije u vrednosti od 435 miliona konvertibilnih maraka (oko 218 miliona evra).

I dok stručnjaci i opozicija tvrde da je planirana dokapitalizacija HET-a zapravo uvod u privatizaciju, iz tog preduzeća su ponovili da od toga nema ništa.

HET je ponovo demantovao da je dokapitalizacija uvod u privatizaciju

HET je ranije saopštio da je matično preduzeće, ERS, već obezbedilo sredstva neophodna za dokapitalizaciju i korišćenje prava preče kupovine akcija, čime bi zadržalo barem postojeći procenat vlasništva, od 65%.

Ugovor o gradnji HE Dabar potpisan je sa kineskom firmom China Gezhouba Group Co.

U zahtevu HE Dabar za dokapitalizacijom navodi se da je maja 2020. godine sa kineskom kompanijom China Gezhouba Group Co. potpisan ugovor o projektovanju, izgradnji i puštanju u pogon HE Dabar prema kojem je ukupna vrednost radova 222,8 miliona evra, s tim da će 85% sredstava biti obezbeđeno kreditom od banke Export-Import Bank of China.

Ukupan iznos koji bi HE Dabar trebalo da obezbedi je 108 miliona evra, i predstavlja, kako navodi ova firma, udeo od 15% za finansiranje ugovora, ali i sredstva potrebna za izgradnju tunela, eksproprijaciju, premije za osiguranja kredita i garancije Vlade Republike Srpske.

Krajem prošle godine, ERS je dobio i saglasnost Vlade RS da emituje obveznice na Bečkoj berzi, a dobjena sredstva bi, kako je tada rečeno, bila iskorišćena za projeat HE Dabar, ali i za HE na Bistrici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg gvozd 2024.

EPCG obezbedio finansiranje za vetropark Gvozd

03 октобра 2022 - EPCG je okrivila pandemiju za kašnjenje realizacije projekta gradnje vetroparka Gvozd, čija je planirana snaga 54,6 MW

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati