Električna energija

Odložena odluka o dokapitalizaciji HET-a za gradnju HE Dabar

he-dabar-dokapitalizacija-odluka-het

Slika: ERS

Objavljeno

24.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Skupština akcionara preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) nije usvojila odluku o dokapitalizaciji kojom je trebalo da se obezbedi novac za gradnju hidroelektrane Dabar, snage 160 MW. Odluka je, prema rečima direktora HET-a Gordana Mišeljića, odložena kako bi se jasnije definisala pravila i zaštitili mali akcionari.

Odluka nije usvojena pošto je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), većinski vlasnik HET-a, bila suzdržana prilikom glasanja na skupštini akcionara, a dorađeni predlog koncepta dokapitalizacije bi, prema najavama iz HET-a, trebalo da bude spreman najkasnije tokom sledećeg meseca.

Dorađeni predlog koncepta dokapitalizacije bi trebalo da bude spreman u februaru

ERS planira da kroz dokapitalizaciju obezbedi sredstva za projekat HE Dabar tako što će emitovati akcije u vrednosti od 435 miliona konvertibilnih maraka (oko 218 miliona evra).

I dok stručnjaci i opozicija tvrde da je planirana dokapitalizacija HET-a zapravo uvod u privatizaciju, iz tog preduzeća su ponovili da od toga nema ništa.

HET je ponovo demantovao da je dokapitalizacija uvod u privatizaciju

HET je ranije saopštio da je matično preduzeće, ERS, već obezbedilo sredstva neophodna za dokapitalizaciju i korišćenje prava preče kupovine akcija, čime bi zadržalo barem postojeći procenat vlasništva, od 65%.

Ugovor o gradnji HE Dabar potpisan je sa kineskom firmom China Gezhouba Group Co.

U zahtevu HE Dabar za dokapitalizacijom navodi se da je maja 2020. godine sa kineskom kompanijom China Gezhouba Group Co. potpisan ugovor o projektovanju, izgradnji i puštanju u pogon HE Dabar prema kojem je ukupna vrednost radova 222,8 miliona evra, s tim da će 85% sredstava biti obezbeđeno kreditom od banke Export-Import Bank of China.

Ukupan iznos koji bi HE Dabar trebalo da obezbedi je 108 miliona evra, i predstavlja, kako navodi ova firma, udeo od 15% za finansiranje ugovora, ali i sredstva potrebna za izgradnju tunela, eksproprijaciju, premije za osiguranja kredita i garancije Vlade Republike Srpske.

Krajem prošle godine, ERS je dobio i saglasnost Vlade RS da emituje obveznice na Bečkoj berzi, a dobjena sredstva bi, kako je tada rečeno, bila iskorišćena za projeat HE Dabar, ali i za HE na Bistrici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

24. januar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. januar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

24. januar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

24. januar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije