Električna energija

Odložena odluka o dokapitalizaciji HET-a za gradnju HE Dabar

he-dabar-dokapitalizacija-odluka-het

Slika: ERS

Objavljeno

24.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Skupština akcionara preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) nije usvojila odluku o dokapitalizaciji kojom je trebalo da se obezbedi novac za gradnju hidroelektrane Dabar, snage 160 MW. Odluka je, prema rečima direktora HET-a Gordana Mišeljića, odložena kako bi se jasnije definisala pravila i zaštitili mali akcionari.

Odluka nije usvojena pošto je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), većinski vlasnik HET-a, bila suzdržana prilikom glasanja na skupštini akcionara, a dorađeni predlog koncepta dokapitalizacije bi, prema najavama iz HET-a, trebalo da bude spreman najkasnije tokom sledećeg meseca.

Dorađeni predlog koncepta dokapitalizacije bi trebalo da bude spreman u februaru

ERS planira da kroz dokapitalizaciju obezbedi sredstva za projekat HE Dabar tako što će emitovati akcije u vrednosti od 435 miliona konvertibilnih maraka (oko 218 miliona evra).

I dok stručnjaci i opozicija tvrde da je planirana dokapitalizacija HET-a zapravo uvod u privatizaciju, iz tog preduzeća su ponovili da od toga nema ništa.

HET je ponovo demantovao da je dokapitalizacija uvod u privatizaciju

HET je ranije saopštio da je matično preduzeće, ERS, već obezbedilo sredstva neophodna za dokapitalizaciju i korišćenje prava preče kupovine akcija, čime bi zadržalo barem postojeći procenat vlasništva, od 65%.

Ugovor o gradnji HE Dabar potpisan je sa kineskom firmom China Gezhouba Group Co.

U zahtevu HE Dabar za dokapitalizacijom navodi se da je maja 2020. godine sa kineskom kompanijom China Gezhouba Group Co. potpisan ugovor o projektovanju, izgradnji i puštanju u pogon HE Dabar prema kojem je ukupna vrednost radova 222,8 miliona evra, s tim da će 85% sredstava biti obezbeđeno kreditom od banke Export-Import Bank of China.

Ukupan iznos koji bi HE Dabar trebalo da obezbedi je 108 miliona evra, i predstavlja, kako navodi ova firma, udeo od 15% za finansiranje ugovora, ali i sredstva potrebna za izgradnju tunela, eksproprijaciju, premije za osiguranja kredita i garancije Vlade Republike Srpske.

Krajem prošle godine, ERS je dobio i saglasnost Vlade RS da emituje obveznice na Bečkoj berzi, a dobjena sredstva bi, kako je tada rečeno, bila iskorišćena za projeat HE Dabar, ali i za HE na Bistrici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa granici Srbijom

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa na granici sa Srbijom

24. januar 2022. - Novinarski izveštaj u Rumuniji je otkrio neaktivan projekat reverzibilne hidroelektrane, solarne i vetroelektrane od 1,9 milijardi evra.

EU obavezan udeo obnovljivih izvora energetskom miksu 2030 42 5

EU podiže obavezan udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu za 2030. na 42,5 odsto

24. januar 2022. - U EU je postignut preliminarni dogovor da se udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije najkasnije 2030. podigne do 42,5 odsto

solarni podkast solarni paneli subvencije balkan green energy news

Druga epizoda solarnog podkasta: domaćinstva i firme predali zahteve za priključenje solarnih panela snage 200 MW

24. januar 2022. - Solarni podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate odgovara na pitanja koja muče buduće i sadašnje prozjumere

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

24. januar 2022. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA