Električna energija

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

ers becka berza obveznice saglasnost

Foto: Wiener Boerse

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) emitovaće obveznice na Bečkoj berzi u januaru sledeće godine kako bi obezbedila novac za investicije. Potez ERS-a biće prvo zaduživanje državnih energetskih kompanija u regiona prodajom obveznica na berzama u inostranstvu.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je da će se Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) zadužiti emitovanjem obveznica na Bečkoj berzi.

Višković je rekao ERS kao kompanija koja je u većinskom vlasništvu Vlade RS mora da dobije saglasnost za takav potez.

Vlada je dala saglasnost i to je dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice, objasnio je on.

ERS-u nedostaje novac za investicije

Premijer je podsetio da ERS iz sopstvenih sredstava finasira značajne projekte, i kao primer naveo hidroelektranu Bistrica vrednu 110 miliona evra.

Višković je naveo da ERS nije povećao cenu električne energije za privredu i domaćinstva, kao i da mora da obezbedi novac za investicije.

Da podsetimo, u oktobru je Zora Vidović, ministarka finansija RS, najavila da će ERS emitovati obveznice u vrednosti od 140 miliona evra na Bečkoj berzi. Ona je tada rekla da će novac biti iskorišćena za gradnju hidroelektrana Dabar i Bistrica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica