Električna energija

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

ers becka berza obveznice saglasnost

Foto: Wiener Boerse

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) emitovaće obveznice na Bečkoj berzi u januaru sledeće godine kako bi obezbedila novac za investicije. Potez ERS-a biće prvo zaduživanje državnih energetskih kompanija u regiona prodajom obveznica na berzama u inostranstvu.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je da će se Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) zadužiti emitovanjem obveznica na Bečkoj berzi.

Višković je rekao ERS kao kompanija koja je u većinskom vlasništvu Vlade RS mora da dobije saglasnost za takav potez.

Vlada je dala saglasnost i to je dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice, objasnio je on.

ERS-u nedostaje novac za investicije

Premijer je podsetio da ERS iz sopstvenih sredstava finasira značajne projekte, i kao primer naveo hidroelektranu Bistrica vrednu 110 miliona evra.

Višković je naveo da ERS nije povećao cenu električne energije za privredu i domaćinstva, kao i da mora da obezbedi novac za investicije.

Da podsetimo, u oktobru je Zora Vidović, ministarka finansija RS, najavila da će ERS emitovati obveznice u vrednosti od 140 miliona evra na Bečkoj berzi. Ona je tada rekla da će novac biti iskorišćena za gradnju hidroelektrana Dabar i Bistrica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

2. decembar 2021. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

2. decembar 2021. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

2. decembar 2021. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

2. decembar 2021. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa