OIE

Ukupni kapacitet tri hidroelektrane na Bistrici u BiH biće 36 megavata

ERS Hidroelektrane na Bistrici tri pogona

Photo: Hans Braxmeier from Pixabay

Objavljeno

06.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Projektna firma Hidroelektrane na Bistrici je u zahtevima za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu otkrila da će zbirna snaga njena tri postrojenja na pritoci Drine na jugoistoku Republike Srpske biti 36,1 megavat. Firmu preko Hidroelektrana na Drini kontroliše ERS.

Nakon dugog planiranja i mnogo odlaganja, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske predati su zahtevi za prethodnu procenu uticaja projekata hidrocentrala B-1, B-2a i B-3 na reci Bistrici na životnu sredinu. Za izgradnju je još pre skoro dve godine angažovana kineska kompanija AVIC-ENG – China National Aero-technology International Engineering.

Iako je najavljivano da će tri postrojenja imati ukupnu snagu od 45 megavata, u dokumentaciji piše da je reč o 36,1 megavatu i predviđenoj godišnjoj proizvodnji od 134.5 gigavat-sati. Lokacija je na levoj pritoci Drine na jugoistoku Bosne i Hercegovine, nedaleko od mesta određenog za takođe trostruki projekat Gornja Drina.

Dug put do kredita

Državna Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) upravlja projektnim preduzećem Hidroelektrane na Bistrici preko svoje zavisne firme Hidroelektrane na Drini, koja trpi opterećenje zbog kašnjenja u razvoju rešenja i zatvaranja finansijske konstrukcije, kako je ranije preneo Capital.ba.

Prvi tender za obezbeđivanje pozajmice od 68,7 miliona evra bio je bezuspešan, pa je ERS odlučio da pređe na pregovarački postupak. Sedište Hidroelektrana na Bistrici je u Foči.

Podzemni cevovodi i ideja o četvrtoj hidroelektrani

Sva tri postrojenja bila bi protočne derivacione hidroelektrane s branama visine pet do šest metara. Firma se opredelila za podzemne cevovode. U dokumentima stoji i da najpovoljnije tehničko rešenje uključuje izgradnju četvrte hidroelektrane, koja bi bila na reci Janjini.

B-1, zapravo poslednji u kaskadi, projektovan je za izlaznu snagu od 10,7 megavata i tri turbine, koliko bi ih imala i B-2a, kapaciteta 7,2 megavata, a za B-3 su predviđene dve turbine od ukupno 16,2 megavata.

Elektroprivreda Srbije, EPS, upravlja hidroelektranom koja se takođe zove Bistrica sa svoje strane granice. Taj pogon je star šest decenija. Postoji i projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

6. oktobar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. oktobar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

6. oktobar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

6. oktobar 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine