Električna energija

U septembru formiranje zajedničke komisije BiH za koncesije o slučaju HE Buk Bijela

U septembru formiranje zajednicke komisije BiH za koncesije o slucaju HE Buk Bijela

Slika: analogicus from Pixabay

Objavljeno

31.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine postupiće po zahtevu Ustavnog suda i tokom septembra formirati zajedničku komisiju sa članovima komisije iz Republike Srpske u vezi sa gradnjom hidroelektrane Buk Bijela.

Ustavni sud BiH je sredinom jula, odlučujući o zahtevu 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se poništi odluka RS o davanju koncesije za gradnju hidroelektrana u okviru projekta Gornja Drina, naložio Komisiji za koncesije BiH da najkasnije u roku od tri meseca reši ovo sporno pitanje.

Koncesiju za gradnju tri hidroelektrane: Buk Bijela, Foča i Paunci, dobila je firma Hidroenergetski sistem Gornja Drina, u kojoj Elektroprivreda Srbije (EPS) ima većinski udeo od 51 odsto, a Elektroprivrede Republike (ERS) 49 odsto. Gradnja prve HE, Buk Bijela, počela je u maju.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tražili su da se koncesija poništi jer odluke u vezi s državnom imovinom, poput reka na međunarodnim granicama, mogu biti donete isključivo na nivou BiH.

Ključno pitanje je da li je u nadležnosti entiteta ili države dodela koncesija za gradnju hidroelektrana na Drini

Milomir Amović, zamenik predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH, izjavio je za televiziju BHRT da će ova institucija postupiti po zahtevu Ustavnog suda BiH i i tokom septembra formirati zajedničku komisiju u vezi sa gradnjom HE Buk Bijela.

On je istakao da će njihov prvi zadatak biti da li je predmet spora ustavna nadležnost ili neka proceduralna nadležnost, odnosno neka regulatorna nadležnost za koju po zakonu može da odlučuje Komisija za koncesije.

Premijer RS: Buk Bijela je potrebna celoj BiH

Ključno pitanje je, kako je navela BHRT, da li je u nadležnosti entiteta ili države dodela koncesija na Drini za izgradnju elektrana Buk Bijela, Foča i Paunci. Ustavni sud je u svojoj odluci podsetio na ranije predmete u kojima je vode ocenio kao javno dobro, koje se smatra državnom imovinom.

Poslanik BiH: ovakvi projekti se ne mogu sprovesti bez države BiH

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, izjavio je da RS mora do 2030-2035. ima najmanje 60 odsto energije iz obnovljivih izvora energije. On je uveren da je HE Buk Bijela potrebna celoj BiH.

Sa druge strane,  Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da je Ustavni sud bio jasan. Ovakvi projekti, dodao je, ne mogu biti sprovedeni bez države BiH, pa on očekuje da se to ispoštuje.

Inače, pre mesec dana ministarstva ekologije Crne Gore i Republike Srpske dogovorila su formiranje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru u Crnoj Gori.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

31. avgust 2021. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

31. avgust 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

31. avgust 2021. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

31. avgust 2021. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta