Električna energija

U septembru formiranje zajedničke komisije BiH za koncesije o slučaju HE Buk Bijela

U septembru formiranje zajednicke komisije BiH za koncesije o slucaju HE Buk Bijela

Slika: analogicus from Pixabay

Objavljeno

31.08.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine postupiće po zahtevu Ustavnog suda i tokom septembra formirati zajedničku komisiju sa članovima komisije iz Republike Srpske u vezi sa gradnjom hidroelektrane Buk Bijela.

Ustavni sud BiH je sredinom jula, odlučujući o zahtevu 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se poništi odluka RS o davanju koncesije za gradnju hidroelektrana u okviru projekta Gornja Drina, naložio Komisiji za koncesije BiH da najkasnije u roku od tri meseca reši ovo sporno pitanje.

Koncesiju za gradnju tri hidroelektrane: Buk Bijela, Foča i Paunci, dobila je firma Hidroenergetski sistem Gornja Drina, u kojoj Elektroprivreda Srbije (EPS) ima većinski udeo od 51 odsto, a Elektroprivrede Republike (ERS) 49 odsto. Gradnja prve HE, Buk Bijela, počela je u maju.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tražili su da se koncesija poništi jer odluke u vezi s državnom imovinom, poput reka na međunarodnim granicama, mogu biti donete isključivo na nivou BiH.

Ključno pitanje je da li je u nadležnosti entiteta ili države dodela koncesija za gradnju hidroelektrana na Drini

Milomir Amović, zamenik predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH, izjavio je za televiziju BHRT da će ova institucija postupiti po zahtevu Ustavnog suda BiH i i tokom septembra formirati zajedničku komisiju u vezi sa gradnjom HE Buk Bijela.

On je istakao da će njihov prvi zadatak biti da li je predmet spora ustavna nadležnost ili neka proceduralna nadležnost, odnosno neka regulatorna nadležnost za koju po zakonu može da odlučuje Komisija za koncesije.

Premijer RS: Buk Bijela je potrebna celoj BiH

Ključno pitanje je, kako je navela BHRT, da li je u nadležnosti entiteta ili države dodela koncesija na Drini za izgradnju elektrana Buk Bijela, Foča i Paunci. Ustavni sud je u svojoj odluci podsetio na ranije predmete u kojima je vode ocenio kao javno dobro, koje se smatra državnom imovinom.

Poslanik BiH: ovakvi projekti se ne mogu sprovesti bez države BiH

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, izjavio je da RS mora do 2030-2035. ima najmanje 60 odsto energije iz obnovljivih izvora energije. On je uveren da je HE Buk Bijela potrebna celoj BiH.

Sa druge strane,  Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da je Ustavni sud bio jasan. Ovakvi projekti, dodao je, ne mogu biti sprovedeni bez države BiH, pa on očekuje da se to ispoštuje.

Inače, pre mesec dana ministarstva ekologije Crne Gore i Republike Srpske dogovorila su formiranje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru u Crnoj Gori.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

31. avgust 2021. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

31. avgust 2021. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

31. avgust 2021. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

31. avgust 2021. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra