Električna energija

U septembru formiranje zajedničke komisije BiH za koncesije o slučaju HE Buk Bijela

U septembru formiranje zajednicke komisije BiH za koncesije o slucaju HE Buk Bijela

Slika: analogicus from Pixabay

Objavljeno

31.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine postupiće po zahtevu Ustavnog suda i tokom septembra formirati zajedničku komisiju sa članovima komisije iz Republike Srpske u vezi sa gradnjom hidroelektrane Buk Bijela.

Ustavni sud BiH je sredinom jula, odlučujući o zahtevu 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se poništi odluka RS o davanju koncesije za gradnju hidroelektrana u okviru projekta Gornja Drina, naložio Komisiji za koncesije BiH da najkasnije u roku od tri meseca reši ovo sporno pitanje.

Koncesiju za gradnju tri hidroelektrane: Buk Bijela, Foča i Paunci, dobila je firma Hidroenergetski sistem Gornja Drina, u kojoj Elektroprivreda Srbije (EPS) ima većinski udeo od 51 odsto, a Elektroprivrede Republike (ERS) 49 odsto. Gradnja prve HE, Buk Bijela, počela je u maju.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tražili su da se koncesija poništi jer odluke u vezi s državnom imovinom, poput reka na međunarodnim granicama, mogu biti donete isključivo na nivou BiH.

Ključno pitanje je da li je u nadležnosti entiteta ili države dodela koncesija za gradnju hidroelektrana na Drini

Milomir Amović, zamenik predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH, izjavio je za televiziju BHRT da će ova institucija postupiti po zahtevu Ustavnog suda BiH i i tokom septembra formirati zajedničku komisiju u vezi sa gradnjom HE Buk Bijela.

On je istakao da će njihov prvi zadatak biti da li je predmet spora ustavna nadležnost ili neka proceduralna nadležnost, odnosno neka regulatorna nadležnost za koju po zakonu može da odlučuje Komisija za koncesije.

Premijer RS: Buk Bijela je potrebna celoj BiH

Ključno pitanje je, kako je navela BHRT, da li je u nadležnosti entiteta ili države dodela koncesija na Drini za izgradnju elektrana Buk Bijela, Foča i Paunci. Ustavni sud je u svojoj odluci podsetio na ranije predmete u kojima je vode ocenio kao javno dobro, koje se smatra državnom imovinom.

Poslanik BiH: ovakvi projekti se ne mogu sprovesti bez države BiH

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, izjavio je da RS mora do 2030-2035. ima najmanje 60 odsto energije iz obnovljivih izvora energije. On je uveren da je HE Buk Bijela potrebna celoj BiH.

Sa druge strane,  Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da je Ustavni sud bio jasan. Ovakvi projekti, dodao je, ne mogu biti sprovedeni bez države BiH, pa on očekuje da se to ispoštuje.

Inače, pre mesec dana ministarstva ekologije Crne Gore i Republike Srpske dogovorila su formiranje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru u Crnoj Gori.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

16 августа 2022 - Izraelska kompanija BIG Shopping Centers preuzima fotonaponski projekat u Severnoj Makedoniji procenjene vrednosti 53 miliona evra

javni-poziv-solarni-paneli-krov-ers

ERS raspisao javni poziv domaćinstvima za kreditiranje ugradnje solarnih panela

16 августа 2022 - Javni poziv je raspisan sa ciljem da 50.000 domaćinstava u Republici Srpskoj postavi fotonaponske sisteme na krovovima i tako postanu prozjumeri

EPCG prepoloviti minimalnu cenu prodaju 10 odsto udela

EPCG će prepoloviti minimalnu cenu za prodaju 10 odsto udela

15 августа 2022 - Posle dva neuspela kruga prodaje udela od deset odsto, EPCG navodi da vlada taj postupak može da nastavi na Montenegroberzi

optimizma-zimu-struje-snimak-otrezni-Ljubicic

Ljubičić: Ko ima optimizma da će na zimu biti struje, ovaj snimak neka ga otrezni

15 августа 2022 - Proizvodnja struje u Srbiji je u kritičnom stanju i snabdevanje na zimu je neizvesno, tvrdi sindikalac iz EPS-a Dragoslav Ljubičić