Električna energija

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

Slika: ERS

Objavljeno

26.07.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2021.

Komentari

0

Podeli

Ministarstva ekologije Crne Gore i Republike Srpske dogovorila su formiranje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj hidroelektrane Buk Bijela na reku Taru u Crnoj Gori.

Gradnja HE Buk Bijela počela je sredinom maja, a u više navrata ekološke organizacije upozorile su da će se njen uticaj na životnu sredinu osetiti i van granica BiH, tačnije u Crnoj Gori.

Povodom izgradnje HE Buk Bijela na inicijativu državnog sekretara iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, Danila Mrdaka, u sedištu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) u Trebinju održan je sastanak sa ministarkom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Srebrenkom Golić i direktorom ERS-a Lukom Petrovićem, saoštiloje crnogorsko Ministarstvo.

Mrdak: Svako rješenje koje garantuje da vještačko jezero neće imati negativnih uticaja na rijeku Taru i da neće doći do potapanja nijednog dijela rijeke Tare, za nas je prihvatljivo

Dogovoreno je, kako se navodi, formiranje ekspertskog tima od sedam članova čije će zaduženje biti da u narednih mesec dana pregleda projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada HE Buk Bijela, te da usaglasi nadmorsku visinu tačke preliva, odnosno maksimalnu gornju kotu do koje buduće veštačko jezero može da raste.

„Svako tehničko-tehnološko i inženjersko rješenje koje garantuje da buduće vještačko jezero neće imati negativnih uticaja na rijeku Taru i da neće doći do potapanja ni jednog dijela rijeke Tare, za nas je u potpunosti prihvatljivo“, izjavio je Mrdak.

On je rekao da će ovih dana stići inovirana procena uticaja na životnu sredinu za HE Buk Bijela kako bi bila ispoštovana ESPOO konvencija (UN-ova Konvencija o proceni uticaja na životnu sredinu preko državnih granica), a da će od 1- septembra u Crnoj Gori biti organizovana javna rasprava, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Primedbe iz javne rasprave će biti poslate organima BiH, koji će ih proslediti Republici Srpskoj na izjašnjenje, dodao je Mrdak.

ERS ustupio crnogorskoj delegaciji dokumentaciju o HE Buk Bijela

Ministarka Srebrenka Golić saopštila je da je raduje inicijativa crnogorske strane za rešavanjem otvorenih pitanja.

„U prethodnom periodu nije bilo političke volje za rješavanje projekata od zajedničkog interesa i ovaj sastanak je veliki napredak jer smo već usaglasili brojna pitanja i napravili plan budućih aktivnosti vezanih za pitanje Buk Bijele“, izjavila je Golićeva i dodala da će se delegacije iz Crne Gore i Republike Srpske sastati u Foči nakon sagledavanja kompletne dokumentacije i obići zajedno teren.

Kompanija ERS ustupila je na uvid tehničku dokumentaciju crnogorskoj delegaciji.

„Raduje me činjenica što ćemo bilateralno riješavati sva zajednička pitanja i što je već prvi sastanak dao konkretne rezultate“, istakao je Luka Petrović, direktor ERS-a.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar energy daniel calderon zapadni balkan bef 2024

Alcazar planira nove akvizicije na Zapadnom Balkanu, želi da dostigne 1.000 MW

26. jul 2021. - Alcazar Energy trenutno razvija projekte vetroelektrana sa snagom od skoro 500 MW na Zapadnom Balkanu

Fortis Group siri prisustvo Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana Pancevu Velimir Gavrilovic Beogradski energetski forum

Fortis Group širi prisustvo na Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana u Pančevu

26. jul 2021. - Fortis Group kupuje dve biogasne elektrane u Pančevu, objavio je operativni direktor Velimir Gavrilović na Beogradskom energetskom forumu

krsko 2 slovenija nuklearka cena struje trosak

GEN energija: 1.000 MW nuklearke Krško 2 koštaće najmanje 9,3 milijarde evra

26. jul 2021. - Finansijska struktura za Krško 2 biće poznata i utvrđena, kako je navela GEN energija, pre donošenja konačne investicione odluke 2028.

Bernard NGEN Nema pametne mreze bez pametnih korisnika

Bernard (NGEN): Nema pametne mreže bez pametnih korisnika

26. jul 2021. - U energetici su potrebne pametne mreže, a ne postoji pametna mreža bez pametnih korisnika, izjavio je na Beogradskom energetskom forumu generalni direktor NGEN-a Roman Bernard