OIE

Pripremni radovi za hidroelektranu Buk Bijela planirani za septembar

hidroelektranu Buk Bijela planirani za septembar

Slika: Pixabay

Objavljeno

29.06.2020.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

29.06.2020.

Komentari

1

Podeli

Republika Srpska čeka odobrenje regulatornog tela za konkurenciju BiH da bi počela pripremne radove za hidroelektranu Buk Bijela. Projekat razvija zajedno sa Srbijom, a već je dogovoreno osnivanje zajedničke firme.

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) i Elektroprivreda Srbije (EPS) dogovorile su se ovog meseca da osnuju zajedničko preduzeće u kojem će EPS imati 51 odsto kapitala, izjavio je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. On je za RTRS rekao da je firma zadužena za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela od 93,5 megavata. Očekuje se da će pripremni radovi početi u septembru, po rečima ovog zvaničnika.

Kaskadni projekat sastoji se od tri celine

Plan star pedeset godina dogovoren je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, podsetio je. Buk Bijela je najveća od tri zamišljene hidroelektrane u gornjem toku Drine. Mešovita firma bi takođe trebalo da rukovodi podizanjem hidroelektrana Foča, snage 44,5 megavata, i Paunci, čiji bi kapacitet bio 43,2 megavata.

Zajedničko preduzeće će voditi i projekte preostale dve elektrane u kaskadi u gornjem toku Drine

Višković je dodao da ovaj poduhvat prvo treba da odobri Konkurencijsko vijeće BiH i optimistično ocenio da bi to moglo da se desi u roku od mesec dana. Zatim treba imenovati direktora i pripremni radovi mogu da krenu, naveo je.

Dozvole su dobijene ranije

Građevinska i ekološka dozvola su već spremne, naglasio je premijer. Plan dva državna preduzeća je više puta išao na vlade Srbije i Srpske, a postupak je konačno okončan, kazao je Višković.

Vučić i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nedavno su saopštili da novi projekat nije korak ka EPS-ovom preuzimanju ERS-a. Predsednik Srbije je izjavio da država nikada ne bi uradila ništa što nije u interesu Srpske, ali uz opasku da je u regionu potrebno ukrupnjavanje. Mali deoničari imaju udeo od ispod 20 odsto u ERS-u.

Buk Bijela i kontroverze oko štete po životnu sredinu

Aktivisti i aktivistkinje iz Green Homea i Ozona u Crnoj Gori i Centra za životnu sredinu i Aarhus centra Sarajevo iz BiH nedavno su podneli žalbu Sekretarijatu za implementaciju Espoo konvencije jer je BiH izbegla prekograničnu procenu uticaja brane za hidroelektranu Buk Bijela na životnu sredinu.

Na obližnjoj reci Bistrici planirano je instaliranje još tri hidroelektrane

AVIC-ENG iz Kine je 2017. potpisao memorandum o razumevanju s Republikom Srpskom o izgradnji ove hidrocentrale. Prošlog decembra su postigli i sporazum o tri hidroelektrane na obližnjoj reci Bistrici, ukupnog kapaciteta 45 megavata, a entitetska vlada je od kineske banke ICBC zatražila pozajmicu.

Komentara: (1)
slavko, slaven / 10.07.2020.

Dobro sam informisan o Drini i izgradnji HE na njoj.Prije 55 godina je priča krenula.“Aktivnosti „preduzimane opstrukcije stizale sa „strane“. Dobra tema za predizborne promocije.
Predlog : Zabarniti upotrbu imenice BUK BJELA najmanje godinu dana prije bilo kojih izbora u BiH. Misli se na političare.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

29. jun 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

29. jun 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

29. jun 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

29. jun 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije