Električna energija

EPS postaje većinski vlasnik firme HES Gornja Drina u BiH

vlada repubike srpske hes gornja drina eps ers

Slika: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

06.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) bi u naredna dva meseca trebalo da preuzme od Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) većinsko vlasništvo nad firmom HES Gornja Drina, koja je zadužena za gradnju tri hidroelektrane snage 180 MW na Drini.

Rešenje o promeni vlasničke strukture donela je Vlada Republike Srpske. Ovoj odluci prethodila je saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije Srbije EPS-u za upravljanje ovom zajedničkom firmom u Bosni i Hercegovini koja bi trebalo da sagradi HE Buk Bijela (93 MW), HE Foča (44 MW) i HE Paunci (43 MW).

HES Gornja Drina je dobila koncesiju da izgradi ove tri elektrane.

EPS će imati 51% vlasništva, a ERS 49%

I Konkurencijski savet BiH je nešto ranije doneo odluku da ne postoji obaveza prijave koncentracije u ovom slučaju. Ova institucija je navela da HES Gornja Drina nije aktivan učesnik na tržištu proizvodnje i distribucije električne energije, i da će to biti tek kada se izgrade elektrane.

Rešenjem Vlade RS odobrava se prenos 51% vlasništva firme HES Gornja Drina sa ERS-a na EPS. To znači da će ERS ostati vlasnik 49%.

HES Gornja Drina se obavezuje da u roku od 60 dana od prijema rešenja podnese zahtev za upis promene vlasnika u registru poslovnih subjekata. Ova firma je dužna da o upisu promene vlasnika obavesti Komisiju za koncesije RS i Ministarstvo rudarstva i energetike RS.

Rešenje je doneto na sednici Vlade RS održanoj 22. oktobra, a stupilo je snagu 4. novembra, dan posle objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. novembar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. novembar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. novembar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. novembar 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji