OIE

EPS u Srbiji dobio odobrenje za hidroelektrane Gornja Drina u BiH

EPS Srbiji odobrenje hidroelektrane Gornja Drina BiH

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2020.

Komentari

0

Podeli

EPS je prešao još jednu etapu u planu da podigne hidroelektrane u kaskadi u gornjem toku Drine u BiH s domaćim ERS-om. Kompanija je dobila saglasnost od organa nadležnog za konkurenciju u Srbiji, ali je suočena s protivljenjem zaštitnika životne sredine zbog mogućih posledica po prirodu i staništa.

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije saopštila je da je dala zeleno svetlo Elektroprivredi Srbije (EPS) za upravljanje zajedničkom firmom u Bosni i Hercegovini koja treba da sagradi hidroelektrane u nizu. Kontroverznu kaskadu čine Buk Bijela, od 93 megavata, buduća hidrocentrala Foča (44 megavata) i sistem Paunci, projektovan za 43 megavata.

Projektno preduzeće, osnovano sa Elektroprivredom Republike Srpske – ERS radi upravljanja projektom od ukupno 180.9 megavata, zove se Hidroelektroenergetski sistem Gornja Drina, a sedište mu je u Foči.

Ekološki aktivisti se suprotstavljaju hidroelektranama

U istom području se sprema više takvih poduhvata, a među njima je hidrocentrala Sutjeska od 35 megavata. Oni su uzbunili zaštitnike i zaštitnice životne sredine, koji ukazuju na potencijalnu štetu koja će biti naneta prirodi i staništima i navode da je bilo prekršaja u postupku izdavanja dozvola.

Višković: EPS će imati 51 odsto u projektnoj firmi koja razvija niz hidrocentrala Gornja Drina

Vlada Republike Srpske, koja kontroliše ERS, spojila je tri projekta pre godinu dana. EPS bi trebalo da učestvuje sa 51 odsto u zajedničkom projektu u gornjem toku Drine, izjavio je nedavno premijer Srpske Radovan Višković. Dodao je da je zahtev za odobrenje poslat nadležnom telu za konkurenciju u BiH.

Projekti kasne 

Pripremni radovi za Buk Bijelu bili su zakazani za ovaj mesec, a izgradnja bi trebalo da počne u januaru, dok se za druge dve hidroelektrane cilja na 2023. godinu.

ERS je u februaru dobio ekološku dozvolu za najveći od tri pogona nakon što je prethodna poništena. U međuvremenu, grupe za zaštitu životne sredine podnele su žalbu Sekretarijatu za implementaciju Espoo konvencije jer je BiH izbegla prekograničnu procenu uticaja brane za hidrocentralu Buk Bijela na životnu sredinu.

ERS namerava da podigne i tri hidroelektrane od ukupno 45 megavata na Bistrici, desnoj pritoci Drine. Za izvođača je odabrao kinesku firmu AVIC-ENG. Međutim, u zastoju je i taj projekat, vredan 120 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

30. septembar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

30. septembar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

30. septembar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

30. septembar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage