Električna energija

Elektropriveda Republike Srpske će emitovati obveznice na Bečkoj berzi

Elektropriveda Republike Srpske ce emitovati obveznice na Beckoj berzi

Foto: Ahmad Ardity from Pixabay

Objavljeno

11.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) emitovaće obveznice na Bečkoj berzi, izjavila je Zora Vidović, ministarka finansija.

Zora Vidović, ministarka finansija, rekla je da je plan o emitovanju obveznica ERS-a pozitivno ocenjen na sednici Vlade Republike Srpske.

ERS će emitovati obveznice u vrednosti od 140 miliona evra, a dobijena sredstva bi trebalo da iskoristi za gradnju hidroelektrana Dabar i Bistrica. Ugovori o gradnji, kako su preneli lokalni mediji, ERS je potpisao sa dve kineske kompanije.

Ministarka Vidović je istakla da nije potrebno da ERS traži garancije Vlade RS za ovo zaduženje.

„Smatram da je to jako dobro i da naša Elektroprivreda treba da napravi svoj bonitet i da se pojavi na međunarodnom tržištu jer mnogo struje izvozi“, ističe Vidovićeva, prenela je televizija RTRS.

Luka Petrović: gradimo zelene elektrane snage 1 GW

Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, izjavio je da se ova kompanija nalazi se u najvećem investicionom ciklusu u proizvodne objekte od kad postoji i u planu je izgradnja novih energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, ukupne snage 1.000 megavata.

„Prioritet u prvoj trogodišnjoj fazi su izgradnja HE Dabar, snage 160 MW, tri hidroelektrane na Gornjoj Drini, ukupne snage 190 MW, i tri hidroelektrane na rijeci Bistrici, ukupne snage 34,5 MW“, istakao je Petrović, prenela je RTRS.

On je napomenuo da je planirana i izgradnja vetroparka Hrgud, snage 50 MW, i solarne elektrane Trebinje 1, kapaciteta 73  MW.

Hoćemo da uvedemo takse na CO2, ali nam je potrebna pomoć

Petrović kaže da nisu zanemareni ni HE Bileća i HE Nevesinje, u okviru projekta „Gornji horizonti“, te da se razmatra gradnja HE Fatnica sa vodama iz gatačkog platoa, putem cerničko-ključkog polja.

On je najavio da ERS u svom desetogodišnjem planu razvoja ima i izgradnju hidroelektrana na srednjoj i donjoj Drini, kao i HE Cijevna na Bosni, vetroparkova u Hercegovini i solarnih elektrana Trebinje tri i Ljubinje tri i HE Sutorina, koja je planirana u rejonu Bokokotorskog zaliva, a za koju je ERS pre mesec dana dobio pismo namjera od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Petrović napominje da Energetska zajednica očekuje od elektroprivreda na Balkanu da pristupe naplati taksi za emisiju ugljen-dioksida, što se prvenstveno odnosi na termoelektrane, istakavši da su te naknade sada enormno velike u EU.

„Naš stav je da želimo da uvodimo te takse, ali istovremeno želimo i konkretnu pomoć u realizaciji projekata iz obnovljivih izvora energije, jer nemamo nikakvih grantova, fondova, ni povoljnih kreditnih linija. Nismo spremni ni finansijski, niti tehnički da ulazimo u plaćanje tih taksi, a da nemamo nikakvu pomoć u izgradnji postrojenja na zelenu energiju“, naglasio je Petrović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke