Električna energija

Elektropriveda Republike Srpske će emitovati obveznice na Bečkoj berzi

Elektropriveda Republike Srpske ce emitovati obveznice na Beckoj berzi

Foto: Ahmad Ardity from Pixabay

Objavljeno

11.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) emitovaće obveznice na Bečkoj berzi, izjavila je Zora Vidović, ministarka finansija.

Zora Vidović, ministarka finansija, rekla je da je plan o emitovanju obveznica ERS-a pozitivno ocenjen na sednici Vlade Republike Srpske.

ERS će emitovati obveznice u vrednosti od 140 miliona evra, a dobijena sredstva bi trebalo da iskoristi za gradnju hidroelektrana Dabar i Bistrica. Ugovori o gradnji, kako su preneli lokalni mediji, ERS je potpisao sa dve kineske kompanije.

Ministarka Vidović je istakla da nije potrebno da ERS traži garancije Vlade RS za ovo zaduženje.

„Smatram da je to jako dobro i da naša Elektroprivreda treba da napravi svoj bonitet i da se pojavi na međunarodnom tržištu jer mnogo struje izvozi“, ističe Vidovićeva, prenela je televizija RTRS.

Luka Petrović: gradimo zelene elektrane snage 1 GW

Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, izjavio je da se ova kompanija nalazi se u najvećem investicionom ciklusu u proizvodne objekte od kad postoji i u planu je izgradnja novih energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, ukupne snage 1.000 megavata.

„Prioritet u prvoj trogodišnjoj fazi su izgradnja HE Dabar, snage 160 MW, tri hidroelektrane na Gornjoj Drini, ukupne snage 190 MW, i tri hidroelektrane na rijeci Bistrici, ukupne snage 34,5 MW“, istakao je Petrović, prenela je RTRS.

On je napomenuo da je planirana i izgradnja vetroparka Hrgud, snage 50 MW, i solarne elektrane Trebinje 1, kapaciteta 73  MW.

Hoćemo da uvedemo takse na CO2, ali nam je potrebna pomoć

Petrović kaže da nisu zanemareni ni HE Bileća i HE Nevesinje, u okviru projekta „Gornji horizonti“, te da se razmatra gradnja HE Fatnica sa vodama iz gatačkog platoa, putem cerničko-ključkog polja.

On je najavio da ERS u svom desetogodišnjem planu razvoja ima i izgradnju hidroelektrana na srednjoj i donjoj Drini, kao i HE Cijevna na Bosni, vetroparkova u Hercegovini i solarnih elektrana Trebinje tri i Ljubinje tri i HE Sutorina, koja je planirana u rejonu Bokokotorskog zaliva, a za koju je ERS pre mesec dana dobio pismo namjera od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Petrović napominje da Energetska zajednica očekuje od elektroprivreda na Balkanu da pristupe naplati taksi za emisiju ugljen-dioksida, što se prvenstveno odnosi na termoelektrane, istakavši da su te naknade sada enormno velike u EU.

„Naš stav je da želimo da uvodimo te takse, ali istovremeno želimo i konkretnu pomoć u realizaciji projekata iz obnovljivih izvora energije, jer nemamo nikakvih grantova, fondova, ni povoljnih kreditnih linija. Nismo spremni ni finansijski, niti tehnički da ulazimo u plaćanje tih taksi, a da nemamo nikakvu pomoć u izgradnji postrojenja na zelenu energiju“, naglasio je Petrović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. oktobar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. oktobar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

11. oktobar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. oktobar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji