Električna energija

Elektropriveda Republike Srpske će emitovati obveznice na Bečkoj berzi

Elektropriveda Republike Srpske ce emitovati obveznice na Beckoj berzi

Foto: Ahmad Ardity from Pixabay

Objavljeno

11.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) emitovaće obveznice na Bečkoj berzi, izjavila je Zora Vidović, ministarka finansija.

Zora Vidović, ministarka finansija, rekla je da je plan o emitovanju obveznica ERS-a pozitivno ocenjen na sednici Vlade Republike Srpske.

ERS će emitovati obveznice u vrednosti od 140 miliona evra, a dobijena sredstva bi trebalo da iskoristi za gradnju hidroelektrana Dabar i Bistrica. Ugovori o gradnji, kako su preneli lokalni mediji, ERS je potpisao sa dve kineske kompanije.

Ministarka Vidović je istakla da nije potrebno da ERS traži garancije Vlade RS za ovo zaduženje.

„Smatram da je to jako dobro i da naša Elektroprivreda treba da napravi svoj bonitet i da se pojavi na međunarodnom tržištu jer mnogo struje izvozi“, ističe Vidovićeva, prenela je televizija RTRS.

Luka Petrović: gradimo zelene elektrane snage 1 GW

Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, izjavio je da se ova kompanija nalazi se u najvećem investicionom ciklusu u proizvodne objekte od kad postoji i u planu je izgradnja novih energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, ukupne snage 1.000 megavata.

„Prioritet u prvoj trogodišnjoj fazi su izgradnja HE Dabar, snage 160 MW, tri hidroelektrane na Gornjoj Drini, ukupne snage 190 MW, i tri hidroelektrane na rijeci Bistrici, ukupne snage 34,5 MW“, istakao je Petrović, prenela je RTRS.

On je napomenuo da je planirana i izgradnja vetroparka Hrgud, snage 50 MW, i solarne elektrane Trebinje 1, kapaciteta 73  MW.

Hoćemo da uvedemo takse na CO2, ali nam je potrebna pomoć

Petrović kaže da nisu zanemareni ni HE Bileća i HE Nevesinje, u okviru projekta „Gornji horizonti“, te da se razmatra gradnja HE Fatnica sa vodama iz gatačkog platoa, putem cerničko-ključkog polja.

On je najavio da ERS u svom desetogodišnjem planu razvoja ima i izgradnju hidroelektrana na srednjoj i donjoj Drini, kao i HE Cijevna na Bosni, vetroparkova u Hercegovini i solarnih elektrana Trebinje tri i Ljubinje tri i HE Sutorina, koja je planirana u rejonu Bokokotorskog zaliva, a za koju je ERS pre mesec dana dobio pismo namjera od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Petrović napominje da Energetska zajednica očekuje od elektroprivreda na Balkanu da pristupe naplati taksi za emisiju ugljen-dioksida, što se prvenstveno odnosi na termoelektrane, istakavši da su te naknade sada enormno velike u EU.

„Naš stav je da želimo da uvodimo te takse, ali istovremeno želimo i konkretnu pomoć u realizaciji projekata iz obnovljivih izvora energije, jer nemamo nikakvih grantova, fondova, ni povoljnih kreditnih linija. Nismo spremni ni finansijski, niti tehnički da ulazimo u plaćanje tih taksi, a da nemamo nikakvu pomoć u izgradnji postrojenja na zelenu energiju“, naglasio je Petrović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

11. oktobar 2021. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

11. oktobar 2021. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

11. oktobar 2021. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

11. oktobar 2021. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević