Električna energija

Počinje izgradnja tri hidroelektrane na Bistrici ukupne snage 39 MW

tri-hidroelektrane-bistrica

Slika: Pixabay/JillWellington

Objavljeno

29.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Početak radova na izgradnji energetskog sistema Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri hidroelektrane ukupne instalisane snage 39 MW, ozvaničen je u Foči. Projekat će koštati 103 miliona evra, a radove izvodi kineska kompanija AVIC-ENG – China National Aero-technology International Engineering Corp.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane, koje će biti stepenasto raspoređene, na mreži budu najkasnije za četiri godine, a ukupna planirana godišnja proizvodnja je 152 GWh električne energije.

U zahtevima za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu stoji da će zbirna snaga tri postrojenja biti 36,1 MW, a da je ukupna predviđena godišnja proizvodnja 134,5 GWh.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane počnu sa radom najkasnije za četiri godine

Projekat sprovodi preduzeće Hidroelektrane Bistrica, koju preko firme Hidroelektrane na Drini kontroliše Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

ERS je nedavno dobio odobrenje da emituje obveznice na Bečkoj berzi za finansiranje Bistrice i drugih projekata

ERS, koji je u državnom vlasništvu, nedavno je dobio zeleno svetlo od Vlade Republike Srpske da emituje obveznice na Bečkoj berzi u januaru sledeće godine kako bi obezbedio novac za investicije, između ostalog i za Hidroelektrane Bistrica. To će biti prvo zaduživanje državnih energetskih kompanija iz regiona prodajom obveznica na berzama u inostranstvu.

Tender za kredit za finansiranje projekta na Bistrici, vredan 68,7 miliona evra, koji je raspisan ranije ove godine, nije bio uspešan. ERS je tada tražio i kreditora koji bi obezbedio 50 miliona evra za finansiranje završetka hidroelektrane HE Dabar, snage 160 MW.

Srpski EPS je u međuvremenu pokrenuo projekat gradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Sa druge strane granice, Elektroprivreda Srbije (EPS) je ovog meseca raspisala tender za izradu idejnog projekta i studije opravdanosti za izgradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica, a rok za dostavljanje ponuda je 28. januar 2022. godine.

EPS već ima jednu RHE, to je Bajina Bašta, a RHE Bistrica bi joj bila slična. Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, RHE Bistrica imala bi četiri agregata nominalne (izlazne) turbinske snage 157,1 MW i maksimalne (ulazne) snage pumpe 167,9 MW. Lokacija je u blizini EPS-ove postojeće hidroelektrane Bistrica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku