Električna energija

Počinje izgradnja tri hidroelektrane na Bistrici ukupne snage 39 MW

tri-hidroelektrane-bistrica

Slika: Pixabay/JillWellington

Objavljeno

29.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Početak radova na izgradnji energetskog sistema Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri hidroelektrane ukupne instalisane snage 39 MW, ozvaničen je u Foči. Projekat će koštati 103 miliona evra, a radove izvodi kineska kompanija AVIC-ENG – China National Aero-technology International Engineering Corp.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane, koje će biti stepenasto raspoređene, na mreži budu najkasnije za četiri godine, a ukupna planirana godišnja proizvodnja je 152 GWh električne energije.

U zahtevima za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu stoji da će zbirna snaga tri postrojenja biti 36,1 MW, a da je ukupna predviđena godišnja proizvodnja 134,5 GWh.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane počnu sa radom najkasnije za četiri godine

Projekat sprovodi preduzeće Hidroelektrane Bistrica, koju preko firme Hidroelektrane na Drini kontroliše Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

ERS je nedavno dobio odobrenje da emituje obveznice na Bečkoj berzi za finansiranje Bistrice i drugih projekata

ERS, koji je u državnom vlasništvu, nedavno je dobio zeleno svetlo od Vlade Republike Srpske da emituje obveznice na Bečkoj berzi u januaru sledeće godine kako bi obezbedio novac za investicije, između ostalog i za Hidroelektrane Bistrica. To će biti prvo zaduživanje državnih energetskih kompanija iz regiona prodajom obveznica na berzama u inostranstvu.

Tender za kredit za finansiranje projekta na Bistrici, vredan 68,7 miliona evra, koji je raspisan ranije ove godine, nije bio uspešan. ERS je tada tražio i kreditora koji bi obezbedio 50 miliona evra za finansiranje završetka hidroelektrane HE Dabar, snage 160 MW.

Srpski EPS je u međuvremenu pokrenuo projekat gradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Sa druge strane granice, Elektroprivreda Srbije (EPS) je ovog meseca raspisala tender za izradu idejnog projekta i studije opravdanosti za izgradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica, a rok za dostavljanje ponuda je 28. januar 2022. godine.

EPS već ima jednu RHE, to je Bajina Bašta, a RHE Bistrica bi joj bila slična. Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, RHE Bistrica imala bi četiri agregata nominalne (izlazne) turbinske snage 157,1 MW i maksimalne (ulazne) snage pumpe 167,9 MW. Lokacija je u blizini EPS-ove postojeće hidroelektrane Bistrica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

artur Lorkowski co2 oporezivanje cbam energetska zajednica EU ETS

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

29. decembar 2021. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

29. decembar 2021. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

29. decembar 2021. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

29. decembar 2021. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj