Električna energija

Počinje izgradnja tri hidroelektrane na Bistrici ukupne snage 39 MW

tri-hidroelektrane-bistrica

Slika: Pixabay/JillWellington

Objavljeno

29.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Početak radova na izgradnji energetskog sistema Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri hidroelektrane ukupne instalisane snage 39 MW, ozvaničen je u Foči. Projekat će koštati 103 miliona evra, a radove izvodi kineska kompanija AVIC-ENG – China National Aero-technology International Engineering Corp.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane, koje će biti stepenasto raspoređene, na mreži budu najkasnije za četiri godine, a ukupna planirana godišnja proizvodnja je 152 GWh električne energije.

U zahtevima za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu stoji da će zbirna snaga tri postrojenja biti 36,1 MW, a da je ukupna predviđena godišnja proizvodnja 134,5 GWh.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane počnu sa radom najkasnije za četiri godine

Projekat sprovodi preduzeće Hidroelektrane Bistrica, koju preko firme Hidroelektrane na Drini kontroliše Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

ERS je nedavno dobio odobrenje da emituje obveznice na Bečkoj berzi za finansiranje Bistrice i drugih projekata

ERS, koji je u državnom vlasništvu, nedavno je dobio zeleno svetlo od Vlade Republike Srpske da emituje obveznice na Bečkoj berzi u januaru sledeće godine kako bi obezbedio novac za investicije, između ostalog i za Hidroelektrane Bistrica. To će biti prvo zaduživanje državnih energetskih kompanija iz regiona prodajom obveznica na berzama u inostranstvu.

Tender za kredit za finansiranje projekta na Bistrici, vredan 68,7 miliona evra, koji je raspisan ranije ove godine, nije bio uspešan. ERS je tada tražio i kreditora koji bi obezbedio 50 miliona evra za finansiranje završetka hidroelektrane HE Dabar, snage 160 MW.

Srpski EPS je u međuvremenu pokrenuo projekat gradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Sa druge strane granice, Elektroprivreda Srbije (EPS) je ovog meseca raspisala tender za izradu idejnog projekta i studije opravdanosti za izgradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica, a rok za dostavljanje ponuda je 28. januar 2022. godine.

EPS već ima jednu RHE, to je Bajina Bašta, a RHE Bistrica bi joj bila slična. Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, RHE Bistrica imala bi četiri agregata nominalne (izlazne) turbinske snage 157,1 MW i maksimalne (ulazne) snage pumpe 167,9 MW. Lokacija je u blizini EPS-ove postojeće hidroelektrane Bistrica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

29. decembar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

29. decembar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

29. decembar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

29. decembar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.