OIE

ERS počinje instalaciju solarnih panela na krovove domaćinstava u Trebinju

ers solarni paneli trebinje vinogradi prozjumeri

Foto: ERS

Objavljeno

10.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) započela je pilot projekat ugradnje solarnih panela na krovove domaćinstava, koja imaju status prozjumera, odnosno mogu sama da proizvode energiju koju troše.

U okviru pilot projekta solarni paneli biće instalirani na deset kuća u naselju Vinogradi u Trebinju. Postavljanje fotonaponskih panela predstavlja pripremu za program odobravanja subvencija građanima, koji je ERS najavio pre mesec dana.

Ugradnja solarnih panela počinje sledeće nedelje

Ugradnja solarnih panela, kako je najavila kompanija, na prva domaćinstva u Republici Srpskoj u statusu prozjumera počinje već sledeće sedmice.

Domaćinstva su izabrana na osnovu više kriterijuma, kako bi se u narednih godinu dana ispitali benefiti ugradnje solarnih elektrana, opterećenost distributivne mreže njihovim priključenjem, i projekat nastavio na individualnim i zajedničkim objektima za stanovanje širom Republike Srpske, saopštio je ERS.

Vlasnici objekata očekuju eliminaciju računa za struju

Kompanija je za početak, kako je navela, potpisala ugovore o nabavci studije korišćenja energije sunca za potrebe domaćinstava u statusu prozjumera (kupca – proizvođača) sa vlasnicima deset individualnih stambenih objekata.

Odabrani vlasnici objekata, kako se navodi, istakli su da ovo velika stvar za njihova domaćinstva i da očekuju trajno rasterećenje kućnih budžeta, praktičnom eliminacijom računa za električnu energiju. Oni očekuju da će zahvaljuju ERS-u projekat bit završen do kraja, kvalitetno realizovan i da će im se isplatiti.

Domaćinstva izabrana na osnovu potrošnje

ERS je naveo da su domaćinstva u trebinjskom naselju Vinogradi izabrana zbog povoljnog položaja i velike osunčanosti u toku celog dana. Izbor je obavljen na osnovu kriterijuma i analize Projektnog tima ERS-a.

Prvi kriterijum bila je njihova mesečna potrošnja, u odnosu na planiranu godišnju proizvodnje fotonaponskog sistema, tako da su prvo odabrani krajnji kupci čija je potrošnja između 350 i 600 kilovat-sati (kWh). Utvrđeno je da se najveći broj ovakvih kupaca napaja sa trafo-stanice Vinogradi 3.

Kao eliminacioni kriterijum uzeto je posedovanje građevinske dozvole za objekat na kome se planira izgradnja elektrane, kao i orjentacija krova, pa su oni sa krovom okrenutim u pravcu istok-zapad eliminisani, saopštio je ERS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dani obnovljivih izvora energije

Konferencija Dani obnovljivih izvora energije od 12. do 14. juna u Puli

10. maj 2022. - OIE Hrvatska će nakon pet uspešnih konferencija obuhvatiti sve tehnologije jednom konferencijom – Dani obnovljivih izvora energije

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

10. maj 2022. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

10. maj 2022. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

10. maj 2022. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara