OIE

Elektroprivreda Republike Srpske planira subvencije građanima za solarne panele

ERS najavio odobravanje subvencija za solarne panele

Foto: viarami from Pixabay

Objavljeno

05.04.2022.

Podeli

Objavljeno

05.04.2022.

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) pokrenuće sredinom godine program subvencionisanja instalacije solarnih panela na krovovima domaćinstava, najavio je Luka Petrović, generalni direktor ERS-a.

Republika Srpska će se tako pridrižiti Crnoj Gori i Srbiji koje su nedavno započele davanje subvencije za instaliranje solarnih panela i omogućavanje građanima da postanu prozjumeri, odnosno da proizvode energiju sa sopstvenu potrošnju. Republika Srpska će subvencije davati preko ERS-a, kao što je to slučaj u Crnoj Gori, gde to radi Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), dok u Srbiji subvencije daje direktno država.

Prijavljivanje građana trebalo bi da počne 1. juna

Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, izjavio je da će model subvencionisanja solarnih panela predložiti Vladi Republike Srpske, kao i da je realno da prijavljivanje građana počne 1. juna i da traje neograničeno. Prve instalacije bi mogle da krenu krajem ove ili početkom sledeće godine, prenela je Srna, objavio je ERS na sajtu.

ERS očekuje da 10 odsto ili oko 50.000 potrošača instalira solarne panele, istakao je Petrović, i dodao da je novi Zakon o obnovljivim izvorima energije omogućio koncept prozjumera, koji su istovremeno proizvođači i potrošači struje.

To znači, kako je objasnio, da građani na svojim krovovima mogu da imaju solarne elektrane iz kojih će proizvoditi struju za svoje potrebe, a viškove će plasirati u mrežu. ERS bi prozjumerima isporučivao energiju kada im proizvodnja bude manja od potrošnje.

Namera je da svih 580.000 stambenih jedinica dobije mogućnost da isntalira solarne panele

Petrović je istakao da je namera da svi građani imaju mogućnost da budu prozjumeri, što je 580.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj. Ipak, kako je naglasio, domaćinstva koja imaju manja primanja, što se mora dokazati odgovarajućim potvrdama, će dobiti najpovoljnije ponude za instaliranje solarnih panela.

Postavljanje solarne elektrane za građane znači da će u narednih 10 do 15 godina imati minimalno ili nikakvo pomeranje svojih računa za struju, istakao je Petrović.

Ko ne bude ispunjavao uslove za subvencije ima opciju, prema njegovim rečima, da samostalno finansira postavljanje solarnih panela na svom krovu.

Komentara: (3)
Dragica / 17.04.2022.

Dali to znaci da će biti sufinancirani i paneli,zavisno o veličine objekta, i usluge postavljnja istih.

Branko / 11.08.2022.

Dobro vece nalazim se u bijeljini kako mogu dobit panele

Slavisa / 05.11.2022.

Pozdrav
Zanimaju me solarni paneli mogu li se postavljati umjesto krova i koja bih bila cijena istih? Hvala

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

5. april 2022. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

5. april 2022. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

5. april 2022. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

5. april 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević