OIE

Elektroprivreda Republike Srpske planira subvencije građanima za solarne panele

ERS najavio odobravanje subvencija za solarne panele

Foto: viarami from Pixabay

Objavljeno

05.04.2022.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

05.04.2022.

Komentari

1

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) pokrenuće sredinom godine program subvencionisanja instalacije solarnih panela na krovovima domaćinstava, najavio je Luka Petrović, generalni direktor ERS-a.

Republika Srpska će se tako pridrižiti Crnoj Gori i Srbiji koje su nedavno započele davanje subvencije za instaliranje solarnih panela i omogućavanje građanima da postanu prozjumeri, odnosno da proizvode energiju sa sopstvenu potrošnju. Republika Srpska će subvencije davati preko ERS-a, kao što je to slučaj u Crnoj Gori, gde to radi Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), dok u Srbiji subvencije daje direktno država.

Prijavljivanje građana trebalo bi da počne 1. juna

Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, izjavio je da će model subvencionisanja solarnih panela predložiti Vladi Republike Srpske, kao i da je realno da prijavljivanje građana počne 1. juna i da traje neograničeno. Prve instalacije bi mogle da krenu krajem ove ili početkom sledeće godine, prenela je Srna, objavio je ERS na sajtu.

ERS očekuje da 10 odsto ili oko 50.000 potrošača instalira solarne panele, istakao je Petrović, i dodao da je novi Zakon o obnovljivim izvorima energije omogućio koncept prozjumera, koji su istovremeno proizvođači i potrošači struje.

To znači, kako je objasnio, da građani na svojim krovovima mogu da imaju solarne elektrane iz kojih će proizvoditi struju za svoje potrebe, a viškove će plasirati u mrežu. ERS bi prozjumerima isporučivao energiju kada im proizvodnja bude manja od potrošnje.

Namera je da svih 580.000 stambenih jedinica dobije mogućnost da isntalira solarne panele

Petrović je istakao da je namera da svi građani imaju mogućnost da budu prozjumeri, što je 580.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj. Ipak, kako je naglasio, domaćinstva koja imaju manja primanja, što se mora dokazati odgovarajućim potvrdama, će dobiti najpovoljnije ponude za instaliranje solarnih panela.

Postavljanje solarne elektrane za građane znači da će u narednih 10 do 15 godina imati minimalno ili nikakvo pomeranje svojih računa za struju, istakao je Petrović.

Ko ne bude ispunjavao uslove za subvencije ima opciju, prema njegovim rečima, da samostalno finansira postavljanje solarnih panela na svom krovu.

Komentara: (1)
Dragica / 17.04.2022.

Dali to znaci da će biti sufinancirani i paneli,zavisno o veličine objekta, i usluge postavljnja istih.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku