OIE

Elektroprivreda Republike Srpske planira subvencije građanima za solarne panele

ERS najavio odobravanje subvencija za solarne panele

Foto: viarami from Pixabay

Objavljeno

05.04.2022.

Podeli

Objavljeno

05.04.2022.

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) pokrenuće sredinom godine program subvencionisanja instalacije solarnih panela na krovovima domaćinstava, najavio je Luka Petrović, generalni direktor ERS-a.

Republika Srpska će se tako pridrižiti Crnoj Gori i Srbiji koje su nedavno započele davanje subvencije za instaliranje solarnih panela i omogućavanje građanima da postanu prozjumeri, odnosno da proizvode energiju sa sopstvenu potrošnju. Republika Srpska će subvencije davati preko ERS-a, kao što je to slučaj u Crnoj Gori, gde to radi Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), dok u Srbiji subvencije daje direktno država.

Prijavljivanje građana trebalo bi da počne 1. juna

Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, izjavio je da će model subvencionisanja solarnih panela predložiti Vladi Republike Srpske, kao i da je realno da prijavljivanje građana počne 1. juna i da traje neograničeno. Prve instalacije bi mogle da krenu krajem ove ili početkom sledeće godine, prenela je Srna, objavio je ERS na sajtu.

ERS očekuje da 10 odsto ili oko 50.000 potrošača instalira solarne panele, istakao je Petrović, i dodao da je novi Zakon o obnovljivim izvorima energije omogućio koncept prozjumera, koji su istovremeno proizvođači i potrošači struje.

To znači, kako je objasnio, da građani na svojim krovovima mogu da imaju solarne elektrane iz kojih će proizvoditi struju za svoje potrebe, a viškove će plasirati u mrežu. ERS bi prozjumerima isporučivao energiju kada im proizvodnja bude manja od potrošnje.

Namera je da svih 580.000 stambenih jedinica dobije mogućnost da isntalira solarne panele

Petrović je istakao da je namera da svi građani imaju mogućnost da budu prozjumeri, što je 580.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj. Ipak, kako je naglasio, domaćinstva koja imaju manja primanja, što se mora dokazati odgovarajućim potvrdama, će dobiti najpovoljnije ponude za instaliranje solarnih panela.

Postavljanje solarne elektrane za građane znači da će u narednih 10 do 15 godina imati minimalno ili nikakvo pomeranje svojih računa za struju, istakao je Petrović.

Ko ne bude ispunjavao uslove za subvencije ima opciju, prema njegovim rečima, da samostalno finansira postavljanje solarnih panela na svom krovu.

Komentara: (3)
Dragica / 17.04.2022.

Dali to znaci da će biti sufinancirani i paneli,zavisno o veličine objekta, i usluge postavljnja istih.

Branko / 11.08.2022.

Dobro vece nalazim se u bijeljini kako mogu dobit panele

Slavisa / 05.11.2022.

Pozdrav
Zanimaju me solarni paneli mogu li se postavljati umjesto krova i koja bih bila cijena istih? Hvala

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU uvid uticaj predlozene reforme trziste elektricne energije

EU nema uvid u uticaj predložene reforme na tržište električne energije

5. april 2022. - U svetlu aktuelne reforme pravila tržišta električne energije, stručnjaci poručuju da EU treba podatke i mehanizam za sagledavanje efekata

Uredba o uslovima isporuke i snabdevanja elektricnom energijom bankarska garancija prikljucak mreza

Nova pravila za priključenje solarnih parkova i vetroelektrana u Srbiji

5. april 2022. - Vlada Srbije je Uredbu usvojila u četvrtak, a očekuje se da već danas ili u narednih nekoliko dana bude objavljena u Službenom glasniku

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

5. april 2022. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa

viktor andonov cebren

Andonov: Reverzibilna hidroelektrana Čebren ubrzaće razvoj obnovljivih izvora energije u Severnoj Makedoniji

5. april 2022. - Gostujući u emisiji WIN WIN, Viktor Andonov je rekao da je gradnja ove elektrane, snage 333 MW, planirana šest decenija