OIE

EPCG traži dobavljače solarnih panela i brojila za projekte Solari 3.000 i Solari 500

EPCG trazi dobavljace solarnih panela i brojila za projekte Solari 3.000 i Solari 500

Slika: Solarimo from Pixabay

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3.000+ i Solari 500+ koji će omogućiti da najmanje 3.500 domaćinstava, firmi i javnih ustanova instalira solarne panele i proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju.

Tender vredan 19,9 miliona evra je otvoren do 25. oktobra, a u četiri partije nabavljaju se: monokristalni fotonaponski moduli, invertori i smart meter trofazna brojila, potkonstrukcija fotonaponskog sistema i energetska infrastruktura i zaštitna oprema, saopštila je EPCG.

EPCG je prvo objavila tender za finansijske institucije koje će obezbediti novac za ova dva projekta, a na kraju će, i to veoma brzo, kako navode u ovoj kompaniji, uslediti javni poziv za građane, firme i javne ustanove.

Građanima će rata kredita za instaliranje solarnih panela biti u nivou prosečnog mesečnog računa koji sada plaćaju, i neće imati druge troškove

Na međunarodni javni poziv za obezbeđenje finansijskih sredstava za projekte Solari 3000+ i Solari 500+ prijavilo se osam zainteresovanih institucija i u toku je odabir finansijskog partnera.

EPCG je saopštila da projekti Solari 3.000+ i Solari 500+ predstavljaju početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekta je da se kroz energetsku tranziciju, emisije CO2 svedu na najmanju moguću meru i očuva životna sredina.

„Građani će na ovaj način biti u prilici da sami proizvode električnu energiju za svoje potrebe i, eventualno, proizvedeni višak energije prodaju EPCG. To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će je sami proizvoditi, a rata će biti približna prosječnom računu za električnu energiju. Dakle, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od 6 do 8 godina, dobijaju besplatnu električnu energiju“, naglasio je Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG.

Građani će dobiti i subvenciju od 20 odsto vrednosti investicije

U realizaciji projekata važnu ulogu imaće Eko fond koji će sredstva koja će mu uplatiti EPCG iskoristiti da subvencioniše korisnike sa 20 odsto vrednosti instalacije.

Građani prijavom za ovaj projekat ostvaruju mnogobrojne koristi: sami proizvode električnu energiju čime se dugoročno umanjuje račun za električnu energiju, rata kredita za solarni sistem približna je iznosu prosečnog računa umanjenog za subvenciju od 20 odsto, koriste obnovljivi izvor energije koji ne generiše štetne materije i ne zagađuje okolinu, samim tim obezbeđuje se zdravije i čistije okruženje, a uz isporuku i montažu opreme EPCG će obezbediti i logističku podršku u daljoj realizaciji projekta.

Projekte Solari 3.000+ i Solari 500+ sprovodi Komisija za investicije u elektroenergetski sektor koju čine predstavnici EPCG, Eko fonda, ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kapitalnih investicija i finansija, Opštine Nikšić, CEDIS-a, Uprave za nekretnine i CGES-a, a na čijem je čelu predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane