OIE

EPCG pokreće i program Solari 500+ za postavljanje solarnih panela na firmama i javnim ustanovama

epcg solari 500 solarni paneli firme konkurs

Slika: Ulrike Leone from Pixabay

Objavljeno

03.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) odlučila je da osim projekta Solari 3.000+, koji predviđa postavljanje solarnih panela na 3.000 objekata za individualno stanovanje, pokrene i program Solari 500+ za firme i javne ustanove. Ujedno je i objavila javni poziv za uzimanje kredita u vrednosti od 30 miliona evra, kojim će se finansirati ova dva projekta.

Projekti Solari 3.000+ i Solari 500+ predstavljaju početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekata je da se, kroz energetsku tranziciju, emisije CO2 svedu na najmanju moguću meru i očuva životna sredina, saopštila je EPCG.

Kroz projekat Solari 3.000+, kako je ranije najavljeno, EPCG će obezbediti panele, finansiranje i obaviti instaliranje, a građani će otplaćivati kredit za opremu u periodu od pet do sedam godina. Slični uslovi odnosiće se i na firme i javne ustanove.

EPCG će obezbediti subvencije za korisnike projekata od 1.000 do 5.000 evra

Kako je sada saopštio EPCG, Eko fond će sredstva koja će mu uplatiti ova kompanija iskoristiti da subvencionira korisnike sa najmanje 20 odsto vrednosti instalacije, tako da će svaki učesnik u projektu dobiti subvenciju od 1.000 do 5.000 evra.

Na ovaj način, građanima i preduzećima biće omogućeno da im u periodu otplate kredita za opremu, od pet do sedm godina, rata i račun za električnu energiju ne prelaze dotadašnji iznos računa za električnu energiju, saopštila je EPCG, i dodala da će posle tog perioda, sledećih 20 godina, električna energija za korisnike biće besplatna.

U narednih pet godina projekti Solari 3.000+ i Solari 500+ realizovaće se dva puta godišnje

Projekti će se realizovati u periodu do šest meseci od momenta potpisivanja ugovora o finansiranju. Planirano je da se u narednih pet godina projekti, Solari 3.000+ i Solari 500+, realizuju dva puta godišnje.

U cilju realizacije projekta, šansu da se zaposle u EPCG dobiće veliki broj građana  s obzirom da će za ove projekke biti raspisan javni konkurs za 500 novih radnih mesta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...